pühapäev, 9. jaanuar 2011

Imeline tallekarree

Muudatustega retsept pärineb Jamie retseptide hulgast.
Kõigepealt puhasta lambakarree kõigist kelmetest ja rasvast ning seejärel see marinaadi. Kui kondid on välja puhastamata, siis tee ka need noaga lihast ja rasvast puhtaks. Selle koguse liha jaoks on paras kogus marinaadi järgmine: 

3 küüslauguküünt
2 rosmariinioksa
3 spl oliiviõli
Haki küüslauk ja rosmariinilehed peenelt ning sega ahjuvormis oliiviõliga. Pane puhastatud lambakarreed vormi ja kata need marinaadiga. Määri marinaadi hoolikalt kogu lihale ja kasta liha üle. Kata liha ja lase sellel vähemalt tund aega külmas maitsestuda.

Kui oled liha külmast välja võtnud, tõsta see eraldi aldrikule ning lase toatemepratuurini soojeneda (u 20 minutit). Soojenda ahi 200 kraadini. Koori kaalikas ja 4 keskmist porgandit ning lõigu need endale meelepärasteks tükkideks.  Tükkideks lõigatud kaalikas ja porgand pane ahjuvormi ning sega need marinaadiga läbi, niiet et need oleks üleni õliga kaetud. Lisa ka soola ja musta pipart. Kaalika ja porgandi asemel võid kasutada muid köögivilju (paprika, baklažaan, tsukiini), kuid siis on küpsemisaeg teistsugune. Minul kulus aedviljade piisavalt pehmeks küpsetamiseks u 45 minutit.
Tõsta lambakarree aedviljadele ning küpseta ahjus nii kaua, kuni lammas saavutab sellise küpsusastme nagu sulle meeldib. Mina küpsetasin alguses 20 minutit nii, et lihavam pool on all, seejärel keerasin liha ümber, määrisin lihavama poole sinepiga kokku ja siis küpsetasin veel 15 minutit. Laias laastus tahab iga 450 g lambaliha küpseda 25 minutit. Kui lamba küpsus on sinu arvates paras, siis võta liha vormist välja ning pane juurviljad tagasi ahju. Lase lambal u 5-8 minutit puhata, et lihamahlad lõigates välja ei valguks. Lõika karree parajateks viiludeks ning serveeri koos ahjuaedviljadega.

Kommentaare ei ole: