teisipäev, 25. jaanuar 2011

Lavašikrõpsud- Bertie Bott'i kõikvõimalike maitsetega oakommide tagasihoidlikum variant;-)

Kui mees läheb poodi ja vaja on tuua paar asja ning ta helistab poest ja küsib üle, mida täpselt, siis ikka ei tasu alati loota, et saad õige asja, isegi kui sa oled telefonikõnes veel üle korranud, et osta tuleb just see paks lavašš, mida öösiti ka tänava nurga peal osta saab*. Koju jõutakse ikka kahe õhukese lavašiga:) Selline asi ei tekita muidugi ammu enam ühtegi emotsiooni - paneb lihtsalt kergelt õlgu kehitama ja fakti konstateerima, et seekord siis läks jälle sedasi ...:) Õnneks tuli mul meelde üks hiljutine Mari- Liisi postitus, millest sai inspiratsiooni õhtustele külalistele krõpsude valmistamiseks, et ka õhukesed lavašid siiski raisku ei läheks:)

Krõpsude jaoks on vaja lavašš lõigata sellisteks tükkideks, nagu sulle meeldib:) Mina lõikasin lavaši kokku volditult (ehk laiali harutamata) ribadeks ja ribad omakorda tükkideks, et oleks parajad ampsud. Mõndadele tükkidele raputasin peale riivitud juustu, teistele jälle piserdasin peale oliiviõli. Kui sul ei ole pihustiga oliiviõli pudelit, siis võid lavašitükid ka oliiviõliga ühtlaselt üle pintseldada.  Maitseainetest lisasin kuivatatud punet e oregaanot, mõnedele Santa Maria maitseainet "Sweet Heat BBQ", millel pakendi kohaselt on "suitsune maitse tammepuust, pehme magusa tomati varjund ja veidi haput rohelistest õuntest" ja mis mh sisaldab ka paprikat ja cayenne'i pipart. Mõnedele tükkidele raputasin Pai Kin Khao maitsesoola, mis sialdab käsitsi korjatud "soola õit" (pr k fleur de sel), magusat basiilikuõli, laimi ja rohelist chillit, teistele jälle Santa Maria jäägrimixi, kus see mh ka sinepiseemned ja sibul. Mõned tükid aga jätsin kahekordseks, panin vahele tüki juustu, peale oliiviõli ja mõne eelpool toodud maitseaine:) Küpsetasin ahjus 200 kraadi juures 5-6 minutit. Neid, millele juustu peale riivisin, küpsetasin u 8 minutit. Kahest lavašist sai kolm ja pool tihedalt täis pannitäit krõpse.

Minu lemmikud aga on kõrvaloleval pildil olevad riivitud juustu ja kuivatatud punega krõpsud:) Kõik erinevad maitsed on taldrikul segiläbi, seega kunagi ei tea, mis maistega järgmine krõps, mille võtad, satub olema. Täpselt nagu Harry Potterist tuntud Bertie Bott'i kõikvõimalike maitsetega oakommid (Bertie Bott's Every Flavor Beans). Vähemalt ei juhtu lavašikrõpsude puhul seda, et  need oleks nt köharohu v söögisooda maitsega;-)

Paksust lavašist aga saab täitsa söödava asja, kui sellesse lõiked sisse teha, oliiviõliga määrida, ja siis kuivatatud pune, värske v kuivatatud tüümianiga, hakitud oliivide vms üle raputada. Kindlasti tuleb õli ja maitseained panna ka sisselõigetesse. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 10-15 minutit, kuni on sinu jaoks piisavalt krõbe. Sobib ka niisama veini kõrvale krõbistamiseks;-)



*Kalamajas on nimelt selline tore asi, et öösel (nii u 3-4 ajal juba) näljasena peolt koju jalutades (juhul, kui Baltijaamas pole veel tšeburekist kõhtu täis söödud) saad Vabriku ja Valgevase tn nurga pealt äsja ahjust tulnud lavaši osta, mis on veel soe ja kergelt krõbe- nätskeks läheb see alles kilekotti panduna. Ma ise ei ole juba vähemalt pool aastat seda ostma juhtunud, niiet kindlalt lubada ei saa, et see öine lavašimüük ikka veel toimib. Keegi just eile mainis, et viimasel ajal lastakse küll väravast sisse, aga lavašši enam ei taheta anda ... :)

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

RE: Vabriku ja Valgevase koht - oi, sellest oleks küll äärmiselt kahju, kui nad seal enam ei müüks. Ma lähen tsekin ükspäev üle :)

Pille ütles ...

Aga kohe Balti jaama trammipeatuse juures on nüüd ju Georgia Pagar - neil on imehea lavašš ja hatšapuri (müüakse ka Keskturul ja Sadama turul). Nii et kui Vabriku/Valgevase oma kinni pannakse, siis teil on teine hea koht lähedal..

Silja Luide ütles ...

Õnneks selgus, et tehasest ikka öösiti saab lavašši:) Tänud vihje eest, Pille:) ma ei ole ise eriline lavašisõber, aga see otse ahjust tulnud kõrvetavalt soe ja mõnusalt krõbe lavašš on täiesti vastupandamatu!:)