kolmapäev, 30. märts 2011

Kleine Zalze ja Terroir

Üks väga tore koht Stellenboschis on Kleine Zalze veinimõis, mille juures asub kohe eriliselt palju auhindu võitnud restoran Terroir. Terroir'i peakokk Michael Broughton on ilmselt kõige kuulsam chef, keda LAV-is kohtasin. Kui Terroir'is söömas olime, siis parajasti oli seal ka televisiooni võttegrupp, kes teda ja köögimeeskonda kokasaate jaoks filmis. Üks võttemeeskonna liige rääkis, et chef pidi olema laiemalt tuntud tänu BBC saatele "Cooked: Out of the Frying Pan", kus kuulus telekokk Justin Bonello käis mööda LAV-i ringi erinevates restoranides ja sealsete kokkadega koos süüa valmistas. Selle rännaku kohta on Bonellol ilmunud ka samanimeline raamat. Viimati oli Bonellol ja Broughtonil nt selline ühiskokkamine. Broughton pidi olema väga värvikas isik, mistõttu just tema oli Bonello poolt külastatud kokkadest välja valitud ka muudeks projektideks. Ma küll üritasin ühte kaamerameest veenda, et La Motte'i chef ja George Jardin on ka äärmiselt põnevad isikud ja samuti üliandekad, aga ei paistnud, et see oleks eriti vilja kandnud...:)

Nüüd pidi aga chef Broughtonil tulema välja täitsa oma kokasaade, mille tegevus toimub Kleine Zalze's ja Terroir restoranis, ning kaameramehed olid nii köögis kui ka söögisaalis ja terrassil kokku kolme erineva kaameraga filmimas.


Peakoka perekond 

Menüü muutub igapäevaselt ja on kirjas tahvlil, mis eraldi iga laua juurde valiku tegemiseks tuuakse

Veinikaart on küll paberil, aga ka magustoidu menüü ja kohvi/tee valik oli eraldi tahvlitel kirjas

Kusjuures kohvidest proovisime taaskord kahte erinevat nagu mitmes teiseski söögikohas (nt Olympia Cafe's) ja taaskord oli üllatav, kui suur vahe kahel kohvil olla võib. Jutt käis siis menüüs esimesest ja teisest kohvist, kusjuures orgaaniline oli see, mis oli oluliselt tugevam ja maitsvam kui esimene nö tavalistest ubadest tehtud kohv. Millegipärast sai alati just orgaaniliselt kasvatatud ubadest tehtud kohv kiiremini otsa ja maitses paremini...


Paljudes restoranides LAV-is tähendab klaas veini tegelikult 250 ml karahvini veiniga:) Taaskord valisime veinid vastavalt ettekandja soovitustele, sest peakoka ja sommeljee koostöös on restoranis iga eel- ja põhiroa juurde veinisoovitus välja töötatud. (Enamikes kohtades on aga menüüs toitude juurde kirjutatud, milline vein kõige paremini toiduga sobib.) Kalatoitude juurde tuli siis Sauvignon Blanc Family Reserve 2009 ning foie gras ja loomaliha kõrvale Shiraz Barrel Matured 2008. Koju kaasa aga tuli hoopis Shiraz Mourvedre Viognier 2009, mida veinikeldris proovisime ja mis on võitnud igasuguseid auhindu (Michelangelo Gold Medal 2010, Veritas Double Gold Medal 2010 ja Winemaker's Choice Diamond Award 2010). Täitsa ok vein;-)

Kohapeal küpsetatud saiad või ja tapenade-iga



Peakoka tervitus - sparglisupp trühvlivahuga

Ka Terroir'i menüü oli tugevate Prantsuse mõjutustega nagu teistes mu lemmik-restoranideski (Le Bon VivantJordan) ja tooraine võimalikult värske ning kohalik. Foie gras ilmselt on ka siin Prantsusmaalt tellitud, nagu eelpool mainitud kahes restoranis, aga kuna chef oli nii hõivatud, siis ei saanud ma seda üle küsida:) Selline mind-blowing kogemus, nagu nendes kahes restoranis v Pierneef a la Motte's, Terroir just ei olnud, aga kõik oli loomulikult väga-väga hea!:)

Eelroad: lõhe chipside, juustu, seesami- ja sojakastme, kartulisalati ning marineeritud sibulaga

Kana- ja hanemaksa parfait viigimarjadega, mille juurde serveeriti röstitud brioche'i viilud

Põhiroad: linefish oli seekord ürdikoorikuga kingklip, spargli, šampinjonide, artišokisüdamete ja trühvli kastmega

Veisefilee kõrvitsapüree, tomatist ja vasikapuljongist kastme, sibulate, šampinjonide, porgandi, spargli, kõrvitsaseemnete ja parmesanitäidisega raviooliga

Tomati, tsukiini, baklažani ja kartuli lisand veise juurde

Mõned pildid köögist, mis - üllatus, üllatus- oli avatud:)


Sous-chef




Eraldi tähelepanu aga väärib nende dessertveinide valik, mida saab klaasiga tellida

Kui ma parajasti magustoidu juurde dessertveini valisin ja paar küsimust nende kohta ettekandjalt küsisin, siis ettekandja ütles JP Bredell Late Bottled Vintage 2004 kohta, et "see ei ole magus- see on portvein". Ma küsisin, et kas ta on ikka kindel, et see ei ole magus. Oli täitsa kindel! Nojah, ma siis pidin selle "portveini" tellima, sest see oleks olnud esimene krod, kus ma saan mitte magusat porti:) Aga no oli portvein, mis portvein, magus ka (kuigi kas seda ikka on ka juriidiliselt korrektne portveiniks nimetada, on muidugi üldse omaette küsimus- mina seda nii ei nimetaks). 

Terrass


Aga et praegu on viinamarjade koristusaeg, siis kihutasid siin, nagu teisteski veinimõisates, traktorid-tõstukid ringi 

ja kastid olid viinamarju täis:)

Kommentaare ei ole: