esmaspäev, 27. juuni 2011

Vaniljemaitseline kohupiimakook mandlilaastudega

Olen viimasel ajal avastanud, et Saida kohupiim sobib ideaalselt küpsetamiseks, sest see on eriti mõnusa konsistentsiga ja piisavalt rasvane (tehtud täispiimast). Põhja tegemisel ei kasutanud ma seekord üldse võid. Veinipäevade ajal ühel ilusal õhtul Haapsalus sõin  Viire tehtud imehead juustukooki ja imestasin, et miks mulle selle koogi põhi nii maitseb (õigem oleks küll öelda - ei häiri nagu tavaliselt), kui  juustukoogil jätan üldjuhul põhja üldse söömata. Selgus, et Viire ei sega küpsiseid võiga, vaid paneb küpsisepuru niisama vormi põhja. Samas ei olnud tema tehtud juustukoogi põhi absoluutselt pudisev v laiali vajuv, vaid kook oli tavapärase juustukoogiliku korraliku välimusega:) No ma siis mõtlesin seekord proovida, kuidas mul niimoodi kook õnnestub. Väga hea tuli, sest täidisest eraldub piisavalt niiskust, et põhi oleks ilusti ühes tükis ja seda on mugav taldrikule tõsta. Tänud Viirele super-idee eest!:)


Koogi jaoks on vaja:
180 g karamellimaistelisi küpsiseid 
200 g toorjuustu
500 g Saida tavalist kohupiima
100 g hapukoort
2-2,5 dl suhkrut
4 muna
1 vaniljekaun
u 60 g (u 4 suurt peotäit) mandlilaaste

Purusta küpsised ja laota ühtlase kihina 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Kui soovid, võid küpsisepuru enne ära segada 70 g sulatatud võiga.

Vahusta toasoe toorjuust suhkruga ning lisa kohupiim ja hapukoor. Vispelda ühtlaseks ja lisa ükshaaval toasoojad munad. Lõika vaniljekaun pikuti pooleks ja tõmba noaga seemned mõlemalt poolt välja ja sega kohupiimamassi hulka. Tõsta segu supilusikaga koogivormi küpsisepuru peale (kui mass on vormis juba piisavalt paks ja pole enam ohtu küpsisepuru laiali ajada, siis ülejäänud kohupiimasegu võid juba valada.) Laota peale 4 suurt peotäit mandlilaaste ja küpseta kooki 150 kraadises ahjus 50 min kuni 1 h. 

Lase koogil vormis täielikult jahtuda. Kook sobib väga hästi kokku värskete magusate maasikate ja/või maasika toormoosiga:)

Kommentaare ei ole: