teisipäev, 6. september 2011

Restoran Farang Helsingis

Lubasin, et Helsingi kulinaaria-ekskursiooni jutu jätkuks räägin eraldi postituses õhtusöögist restoranis Farang (btw, Farang tähendab tai keeles lääne inimest), mis on valitud eelmise aasta Soome parimaks restoraniks. Soovitan kindlasti külastada, kui Helsingisse peaks asja olema, sest tegemist on tõesti väga maitsva söögiga kohaga, mis pakub Aasia (rõhk siiski Kagu- Aasial ja veelgi kitsamalt Tail) kööki kvaliteetsete värskete toorainete ja omavahel suurepäraselt kokkusobitatud erinevate maitsetega. Tegemist on nn fusion köögiga ehk Aasia tooraineid ja maitseid sobitatakse kokku Põhjamaade oludega. Laud tuleks restorani aegsasti kinni panna, sest söögisaal on pidevalt täis ja tipptundide (nt laupäeva õhtu) lauad kuuldavasti juba mitu nädalat ette broneeritud. Meiegi saime kohad ainult tänu tutvustele restorani köögis (siinkohal veelkord suur aitäh projekti Eesti Maitsed eestvedajale Aivarile!).

Niisugune suhteliselt märkamatu näeb välja restorani sissepääs, mille taga kindlasti Soome parimat restorani ei oska kahtlustada. 

Ülemise pildi aitäh Triinule, alumise eest Mari-Liisile!

See pilt restorani interjöörist on tehtud u kella 5 ajal, kui rahvas alles hakkas kogunema.

Alustuseks mõned kokteilid, mille nimekiri ja koostisained olid muljetavaldavalt mitmekesised alates kurgist ja koriandrist lõpetades igasugste marjade ja puuviljadega


Väga hea shiraz' ja mourvedre segu, mis kannab sama nime, mis restorangi - Farang. Vein on toodetud Austraalias ühe viinamarjaistandust omava rahuloleva Farangi kliendi poolt spetsiaalselt sellele restoranile, olemas on ka Farangi-nimeline valge vein.

Valisime degustatsioonimenüü, et saaks proovida võimalikult palju erinevaid asju. Restoran pakub mitut erinevat degustatsioonimenüüd ja seda saab tellida ainult kogu laud koos, seega portsjonid piltidel ei ole mitte ühe inimese omad, vaid mõeldud jagamiseks kogu seltskonna peale. Vabandused piltide kvaliteedi pärast, aga õhtuvalgusega ja üle laua küünitades ei ole mina võimeline paremaid tegema ...:(

Betel leaf with smoked trout, roasted peanut, trout roe

Hamachi sashimi, Vietnamese style kingfish sashimi, Asian herbs, soy-mirin dressing
Esimesed kaks käiku sulasid suus - puhtad maitsed kombineeritud väeske toorainega. Kerged, aga imemaitsvad ampsud:) 

Soft shell crab, green mango, mint, caramelized peanut, green "nahm jim"
Mulle see meeldis - maitsekooslused olid mõnusad ja lisandid head värsked, aga üldiselt ma sellise paksu taigna ja vähese lihaga (antud juhul krabiga) asju ei armasta. Minu jaoks oli taigent krabitükkidel natukene liiga palju ja maitse-omadustelt see midagi toidule juurde ei andnud. 

Crispy pork with palmsugar caramel and rice vinegar, crispy fried

Vot see karamelliseeritud läbikasvanud sealiha oli väga maitsev ja uskumatult pehme. Päris huvitav,  kui maitsva asja saab sealihast teha:) Minu jaoks natukene liiga rasvane, aga arvestades asjaolu, et tegemist oli rinnatükiga ehk tavalise peekonimaterjaliga, siis ei saa seda üldse pahaks panna:) 

Morning glory, crispyfried salt&pepper tofu, chinese watercress, bok choy, soft bean curd battered crispy tofu

Väga hea!!!! Näide sellest, et ka taimetoit võib olla tõeliselt hea. Morning glory on kasutusel selles toidus, sellest ka roa nimi. Kõik oli väga maitsev, kuigi krõbe ehk crispy ei olnud ei tofu ega taigen selle ümber. 

Thai-roti bread, mussaman curry

Kui Farangi shiraz oli lihtsalt hea, siis see ühe istanduse shiraz viinamarjast vein oli lihtsalt täiuslik:) ja sobis ideaalselt vasikapõse juurde

Veal cheeks "Rayong", aromatic black rice vinegar broth, "Chili jam" mint-sprout, sald rice-noodles

Pilt ei ole küll eriti terav, aga see roog oli raudselt mu lemmik! Põsk ja lisandid olid erakordselt head. Tõenäoliselt parim veisepõsk, mis ma saanud olen!

Mulliga dessertvein

Mina jõin magustoidu juurde seda veini ja soovitan soojalt - pidi Eestis ka saadaval olema

"Mentawai" Vanilla marinated apple, coconut, organic yoghurt sorbet (pildi eest taaskord tänud Triinule!)
Lõpetuseks kerge, värske, mahe, hapukas magustoit, mis üheksakäigulisele (kui riisi ja leiba eraldi käiguks ei arvesta, siis ikkagi pigem seitsmekäigulisele) degustatsioonimenüüle punkti panemiseks oli lausa ideaalne. Peale valati õunamahalast tehtud kastet.

Teenindus oli igati lahke ja sõbralik. Mis mind isiklikult natukene häiris, oli see, et enne eelmise käigu lõpetamist toodi tihtipeale lauda juba uus käik. Kui restoranides reeglina läheb teenindajate-poolne tellimus järgmise käigu väljapanekuks kööki siis, kui klient on eelmine lõpetanud, et see oleks võimalikult "värske" ja jõuaks kliendini enne, kui jõuab jahtuda, siis tundub, et Farangis töötab köök omas rütmis ilma laua söömistempole tähelepanu pööramata ja saadab toidu lauale siis, kui nad ise on saanud aega see valmis teha, mitte siis, kui klient selleks valmis on. Mina tahaks toitu ja veini kiirustamata nautida ning inimestega rahulikult juttu rääkida, aga selline tempo võtab minu jaoks fun'i vähemaks. Ei saa ju ühte käiku rahulikult lõpuni süüa kui järgmine juba on lauale jahtuma pressitud (ruumi toiduvaagnaid paigutada oleks ju piisavalt, kui eelmine käik oleks lõpetatud ja need nõud juba koristatud). Suhteliselt väike asi tegelikult ning toidu kvaliteeti ja maitseelamust see ei vähenda, aga minu jaoks ei olnud see enam ideaalilähedane kogemus, mida see muidu oleks vabalt olla võinud, sest söök oli maitsev, veinid väga head ja seltskond .... seltskond oli lihstalt suurepärane!:)

Kommentaare ei ole: