esmaspäev, 24. oktoober 2011

Greibimaitseline šokolaadi-juustukook ja greibikommid

Pühapäeva õhtul Muhumaalt koju tulles heitsin nagu ikka kiire pilgu külmkappi, et vaadata, mis kooki võiks küpsetada. Õnneks toorjuustu, kohupiimapastat, hapukoort ja mune leiab külmast alati, samuti šokolaadi ja küpsist muudest kappidest. Niiet see kook on taaskord sündinud tänu sellele, mida parasjagu koduköögist leida võib. Seekord siis juustukook greibimaitselise tumeda šokolaadiga:) 

Kui kook ahju küpsema pandud, sain ma lõpuks üle pika aja oma kodusele diivanile istuda ja just hakkas mängima see lugu, mida ma kohe pean jagama, sest tegemist on minu kooliaegse hittlooga, mis tekitab natukene nostalgiat:) Et siis tantsulugu ajast, kui mina veel noor olin:):):) Pealegi on siin tegemist hoopis parema esitusega kui originaalis ja ilusamate tüdrukutega kah:)  

Aga mis kooki puutub, siis siin sekundeerib magusale maitsele seekord mõrkjas greip nii õrnalt kreemise koogi sees kui ka tugevamaitselise kastmena koogi peal. Mulle meeldib!:)


Põhi
180 g šokolaadiküpsiseid
25 g tumedat greibimaitselist šokolaadi
50 g sulatatud võid

Täidis
3 muna
1 dl suhkrut
400 g toorjuustu
300 g kakaoga kohupiimapastat
150 g hapukoort
175 g tumedat greibimaitselist šokolaadi

Kaunistamiseks riivitud tumedat šokolaadi ja kastmeks:
u 1 dl suhkrut
u 3 dl greibimahla
u 3 spl brändit vm kanget alkoholi
soovi korral ühe greibi fileed

Kommide jaoks:
ühe greibi koor
suhkrut greibikoorte katmiseks

Põhja jaoks purusta küpsised ning sega need sulatatud või ja riivitud šokolaadiga. Kui kasutad köögikombaini, siis võid vabalt ka või ja šokolaaditükid pärast küpsiste purustamist juurde lisada ja kõik köögikombainis ühtlaseks massiks segada. Pane mass 24 cm võitatud koogivormi põhja.

Täidise jaoks vispelda toasoe toorjuust suhkruga ühtlaseks, lisa ükshaaval toasoojad munad, hapukoor, kohupiimapasta ja lõpuks ühtlase joana samal ajal hoogsalt vispeldades ka sulatatud šokolaad. Kalla juustu-šokolaadisegu vormi sisse küpsisepõhja peale ja küpseta 160 kraadises ahjus u 50 minutit. Riivi koogi pinnale tumedat šokolaadi ja jäta kook lahtise uksega ahju jahtuma. Jahtunud kook pane külmkappi ja lase üleöö seista.


Koori greip nii, et koorte alla jääks võimalikult vähe valget osa, ja lõika sellest pikad peenikesed ribad. Kastme tegemiseks pressi greipidest mahl välja (vaja u kahte greipi) ja pane koos suhkru, rummi ning greibi koorest julienne'iga potti keema. Võid lisada ka veidi viljaliha. Keeda kuni üle poole vedelikust on aurustunud ja konsitents on muutunud siirupiseks. Vajadusel kurna valmis kaste, et eemaldada viljaliha. Serveeri kaste koos greibifileede ja koogiga.

Greibi koored eemalda kastme seest siis, kui need on pehmeks keenud, ja jäta restile nõrguma. Lase koortel u tund aega kuivada ja veereta neid siis suhkru sees. Sobivad serveerimiseks nii koos koogiga kui ka niisama maiustamiseks. Samasuguseid tsitrusekomme saad teha ka apelsini ja sidruni koorest.


Kommentaare ei ole: