neljapäev, 17. detsember 2015

Ingveriga tšillimoos - vürtsikas hoidis jõuluajaks!



Juba väiksest peale on jõulud mulle tõeliselt meeldinud :) Väiksemana oli asi ilmselt peamiselt ikka kingitustes, nüüd aga kõik see kokku - perega koos olemine, kaunistatud suur kuusk, jõulutuled ja -küünlad, head söögid ja veinid. Kinkide puhul on täiskasvanuna ikkagi tegemisrõõm oluliselt suurem saamisrõõmust, kuid ei saa salata, et südamest tulnud kingitused lähevad ikkagi alati südamesse! Kuigi küünlaid põletan suurtes kogustes enam-vähem aastaringselt, siis jõulude ajal on just valgustatud kaunistused (lambid, (elektri)küünlad jms) need, mis mulle eriliselt meeldivad. Piisab kasvõi sellest, et mõnel puul on "tuled" küljes, et mul põlvist nõrgaks läheks ja soe tunne südamesse tuleks - kottpimedal ajal (no minu arust on meil siin hetkel praktiliselt polaaröö) ikka eriti tore! :) 

Küünalde viimine surnuaiale on ka üks asi, millest jõululaupäeval üle ega ümber ei saa. Meie pere käib juba aastakümneid Raadi kalmistul, kus on ka Kuperjanovi haud, kuhu oleme alati küünla viinud. Ma mäletan, et kui ajaloo tunnis lõpuks temani jõudsime, siis oli suur äratundmisrõõm :)


Eelmises postituses rääkisin isetehtud kingitustest ja see vürtsikas tšillimoos on samuti suurepärane nii lähedastele kinkimiseks kui ka nautimiseks koos (jõulu)roogadega. Soojendav ja mõnus, iseloomuga ja magus, seistes läheb järjest paremaks :)

Tomatiseemnetes olev pektiin aitab moosil taheneda, seega kasutasin seekord tavalist suhkrut. Tšillid ja tomatid on kodumaised, ostsin need Kopra Karjamõisast (moosi valmistasin juba augustis, retsept ilmus oktoobris LP-s).

1,2 kg küpseid tomateid
4-8 tšillipipart (pooled koos sisuga, pooled ilma)
6 küüslauguküünt
2 dl punase veini äädikat
2 pöidlasuurust ingveritükki (kooritud)
500 g suhkrut
4 tähtaniisi

Lõika pooled tomatid sektoriteks ja aseta blenderisse. Haki jämedalt tšillid, küüslauguküüned ja ingver ning lisa kannmikserisse. Vala juurde 60 ml äädikat ja töötle ühtlaseks. Vala potti ja lisa ülejäänud äädikas, suhkur ja tähtaniis. Küpseta keskmisel kuumusel segades kuni suhkur lahustub. 

Tõsta kuumust ja lase segul keema tõusta. Tükelda ülejäänud tomatid, lisa potti ja alanda seejärel kuumus. Lase tund aega nõrgal kuumusel podiseda kuni moos on paksenenud ja kokku keenud. Sega moosi aeg-ajalt ning vajadusel küpseta kuni 30 minutit veel, et saavutada soovitud konsistents.

Sellest kogusest saab liitri moosi. Kui moos panna steriliseeritud purkidesse, siis säilib see jahedas kohas u aasta; avatuna külmkapis mitu kuud. 



Kommentaare ei ole: