esmaspäev, 28. november 2011

Uskumatu mandlikook


See on täiesti uskumatu kook (retsepti sain siit), sest selle kohta võib kasutada kõhklematult omadussõna "tervislik"! Ja sealjuures, et kook on minu arvates ikka kohe väga tervislik (mitte ainult võrreldes teiste kookidega), on ta ka tõeliselt maitsev:) Mehed söövad ja kiidavad ka, tüdrukutest ma parem ei räägi, eriti kui neile mainida, mis koogi sees on (või et siis - mida seal ei ole):) Superhea näide koogist, mis viib keele alla ilma, et see oleks jube rasvane ja rammus või kohutavalt magus. Ja kooki on hästi lihtne teha - kui porgandi ja suvikõrvitsa riivimine välja arvata (nii väikeste koguste puhul läheb seegi tegelikult väga ruttu), seisneb koogitegu lihtsalt koostiosade kokkusegamise vaevas. 

Kusjuures kohupiimast katet ei ole vajagi koogile peale teha, kui ei soovi, sest kook on niigi mõnusalt mahlane. Samas, kui on soov teha koogist tordi moodi kook, siis võib selle horisontaalselt kaheks lõigata (kook on piisavalt paks, et saab seda ilusti teha nii, et jääb kaks parajat kihti) ja lisaks kohupiimakreemi vahele panna. Siis oleks vaja lihtsalt kahekordset kogust kohupiima v toorjuustu v nende kahe segu.

Mee asemel võib kasutada vahtrasiirupit, kuid siis tuleks soodat natukene vähem panna, sest vahtrasiirup on happelisem. Vahtrasiirupit peaks panema veits rohkem kui mett, sest vahtrasiirup on vähem magus. Ma ükskord tegin  seda kooki ainult vahtrasiirupiga, aga siis jäi mandlikook pisut liiga vähemagus.




Kook
720 ml mandlijahu
1,5 tl söögisoodat
0,5 tl soola
1,5 tl kaneeli
60 ml kookos- vm meelepärast toiduõli
60 ml mett
1,5 tl vaniljeekstrakti
3 muna
240 ml riivitud porgandit
240 ml riivitud suvikõrvitsat
240 ml hakitud õuna

Soojenda ahi 180 kraadini. Sega ühes kausis kõik kuivained omavahel, teises aga kõik ülejäänud koostisosad. Seejärel sega mõlema anuma sisu kokku ja pane võitatud 23-24 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 40-45 minutit. Kook on valmis, kui koogi sisse torgatud tikk jääb kuivaks. Kook peaks säilima õhukindlas anumas toatemperatuuril 4 päeva, külmikus ühe nädala.

Katteks segasin 300 g kohupiimapastat 1 kuhjaga spl heleda rafineerimata roosuhkruga ning niristasin peale vahtrasiirupit.


11 kommentaari:

Kairi ütles ...

Väga ahvatlev!
Mis on mandlijahu? Kas sama mis mandlipuuder (jahvatatud mandlid) või mingi muu isend?

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Kairi!:) Mandlijahu on peenelt jahvatatud mandlid, saab nii poodidest (kindlalt olemas Solarises ja Stockmannis), kui ka võib ise teha. Ise tehes saab ilmselt parima tulemuse kohviveskiga, sest köögikombainiga ei tule mandlipuru piisavalt peen, samas aga peab ettevaatlik olema, et kauem jahvatades "pastaks" ei lähe. Just sellepärast kasutangi ise poe oma:)

Kairi ütles ...

Siin Belgias on see poes müügil mandlipuudri nime all, usun, et see on sama. Aitäh toreda retsepti eest :)

Silja Luide ütles ...

just-just, "poudre d'amandes" on selle asja nimi pr keeles:) Mul on see sama asi paki peale kirjutatud, sest ma vean mandlijahu kilode kaupa Prantsusmaalt koju. Sul on seal Belgias ilmselt samuti valida erinevate jahude vahel, niiet soovitan Sul osta kindlasti blanšeeritud mandlitest tehtud jahu ("poudre d'amandes blanchies"), sest see on eriti hea ja peene tekstuuriga - mina kasutan alati seda varianti.
Ja pole üldse tänu väärt - sellist maitsvat ja sealjuures ka tervislikku koogiretsepti jagada on puhas rõõm!:)

Kätrin Maidla ütles ...

Silja, mul see retsept kõrva taha pandud ja kohe, kui mandlijahu käes, läeb tegemiseks.
Esimesel lugemisel tundus kohe nii ahvatlev ja intrigeeriv, et kummitab siiani.
Ja pilt on ka nii ilus ja isuäratav.

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Kätrin!:) Ootan huviga, kuidas Sulle meeldis. Ma ise plaanin ka lähipäevil seda kooki taaskord küpsetada:)

Maria ütles ...

Tõeliselt hea tuli. Mõnulen hetkel oma koogitükiga.

Kairi ütles ...

Väga mõnus kook, lihtne teha ja igati tervislik

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda :) aitäh tagasiside eest, Maria ja Kairi!

Alice ütles ...

Kõlab ahvatlevalt :) Mitu porgandit, suvikõrvitsat ja õuna u on vaja, et igast 240ml välja saaks riivida/tükeldada? :)

Silja Luide ütles ...

Alice, rõõm kuulda, et tundub ahvatlev. võin öelda, et maisteb ka igati hea, eriti arvestades seda, kui toitainerikas see kook on :)

viljade täpset arvu on aga kahjuks keeruline öelda, kuna kõik need viljad on väga erineva suuruse ja kaaluga. küpsetamisel on oluline asjad täpselt ära mõõta, seetõttu ei saa panna kirja, et kaks keskmist porgandit nagu supi või hautise puhul, kus see sisuliselt eriti vahet ei tee, kas midagi on 100 g rohkem v vähem, samas kui kookide jt küpsetiste puhul on see juba suur vahe. nt porgandite puhul - kui võtan Rautsi talu porgandi, siis ilmselt piisab ühest, aga Kadarpiku talu porgandeid läheb vaja 2-3.