esmaspäev, 5. detsember 2011

Pähklise beseekattega šokolaadikook

Väikeste muudatustega retsept on pärit siit ja see kook on mul täitsa esimene legendaarse Martha Stewart'i retsepti järgi tehtud kook üleüldse. Retsept on jällegi kategooriast, et "nii kui pilgu peale viskasin, teadsin, et pean seda kindlasti ise tegema" ja kook tuli tõesti väga hea! Koogis ei ole grammigi nisujahu ja koogi iseloomustamiseks sobib ilmselt kõige paremini omadussõna "suussulav". Aga ka "imemaitsev" on päris täppi;-) Šokolaadikook on hästi mahlane, samas kui röstitud metspähklite ja šokolaaditükkidega besee on pealt mõnusalt krõbe, kuid seest pehme. Õe ja õemehe soovil on see kook ka meie pere selle aasta jõululaual - vot nii hea kook on! :)

Kuna aga kook on ameerikalikult ülimagus, siis soovitan suhkrukogust vähendada. Katte sisse aitab kindlasti 200 ml suhkrust, aga ilmselt veelgi vähemaga on ok, ning ka koogi sisse võib vabalt suhkrut vähem panna, eriti kui šokolaad on magusamapoolne.


Kook:
10 spl võid
180 ml heledat pruuni suhkrut
6 suurt munakollast
340 g magusat tumedat (mõru)šokolaadi (ik bittersweet)
1 spl vaniljeessentsi
1 spl rummi (soovi korral)
6 suure muna valget
näpuotsatäis soola

Beseekate:
240 ml sarapuupähkleid
100 g jämedalt hakitud magusat tumedat (mõru)šokolaadi
1 spl maisitärklist
1/4 tl kemotartari e viinakivi
200-240 ml eriti peent suhkrut
4 munavalget

Laota sarapuupähklid ahjuplaadile ja rösti ahjus 150 kraadi juures u 10 minutit, kuni koor hakkab lahti minema. Võta plaat ahjust välja ja hõõru sooje pähkleid köögiräti vahel, kuni koored on eemaldatud. Jahuta pähklid ja haki jämedalt. Võid röstida kohe terve plaaditäie pähkleid, et röstitud pähklipuru oleks kohe hea kapist võtta, sest röstitud ja peenelt hakitud (v köögikombainis peenestatud) pähklid sobivad ideaalselt juustukoogi põhja sisse (nagu nt siin retseptis), brownie'desse ja küpsistesse (nt nendesse) mõnusat pähklist maitset andma. 

Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Pane 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaber ning määri paber ja koogivormi ääred võiga ja raputa üle (maisi)jahuga. 

Taigent on hea teha stand mixer'is ehk segajas. Selleks pane või ja pruun suhkur segaja anumasse ja mikserda lameda klopitsaga (ik flat beater e paddle attachment) seni kuni moodustub ühtlane kreem. Lisa ükshaaval munakollased, lastes mikseril peale iga muna lisamist korralikult mikserdada kuni segu on õhuline ja kohev. Lisa sulatatud šokolaad, vaniljeessents ja rumm ning mikserda kuni segu on ühtlane. 

Vahusta 6 munavalget ja sool suure kiirusega kuni tekivad pehmed tipud. Kui kasutad vahustamiseks stand mixer'it, juhtub see päris kiirelt (vähem kui paari minuti jooksul), niiet jälgi, et üle ei vahusta. Lisa kolmandik munavalgevahust šokolaadisegusse, sega ühtlaseks, ja seejärel sega õrnalt võimalikult suure spaaltiga sisse ülejäänud munavalgevaht kahes osas. Pane taigen ettevalmistatud ahjuvormi ja küpseta 25 minutit.

Sega omavahel hakitud sarapuupähklid, hakitud šokolaad ja maisitärklis. Pane 4 munavalget ja  viinakivi kaussi ning mikserda suurel kiirusel, kuni segu on vahune. Samal ajal mikserdades lisa aeglaselt peensuhkur ja jätka vahustamist, kuni tekivad jäigad tipud. Seejärel sega munavalgevahu hulka õrnalt pähkli-šokolaadisegu.

Võta kook ahjust, laota spaatliga munavalgevaht koogile ja pane ahju tagasi. Küpseta veel u 25-30 minutit, kuni besee on kergelt pruunistunud ja krõbe. Jäta kook 10ks minutiks restile jahtuma. Libista nuga koogi ja vormi äärte vahelt läbi, et kook vormi küljest lahti tuleks ja võta vormi äär ära. Lase veel vähemalt 30 minutit jahtuda ja taheneda enne, kui koogi lahti lõikad. 



1 kommentaar:

U ütles ...

Jaa, jääb üle ainult nõustuda. See kook maitseb väga külluslikult ja hõrgult. Jään jõule ootama :)