esmaspäev, 5. märts 2012

Cao lau nuudliroog

Cao lau on üks Hoi An'i spetsialiteetidest, millest natuke kirjutasin ka Hoi An'i postituses. Et see on imemaitsev, siis jagan hea meelega ka cao lau retsepti. Tegevuskäik on jäädvustatud koos piltidega:)

Koostisosade nimekiri ise on järgmine (kuuele inimesele):
1 kg cao lau nuudleid (võib kasutada ka muid nuudleid)
1 kg sealiha
Marinaadiks:
2 kurkumi juure tükki
4 küüslauguküünt
5 sidrunheina vart
2 tl Hiina five spice segu
5 spl sojakastet
1 tl soola
1 tl musta pipart
1 spl pruuni suhkrut
cayenne'i pipart
mett
Serveerimiseks:
100 g cao lau riisikrõpse
idusid
värskeid ürte
laimi

Nuudlid supi jaoks ostetakse Hoi An'is turult, et need oleksid värsked, mitte kuivad nagu poes müüdavad. Kõik piltidel olevad nuudlid on riisijahust (st riisinuudlid); kollased on värvitud kurkumiga kollaseks, pruunid ehk cao lau nuudlid on aga tänu tuhale oma värvi saanud. Pmst on pildil olevad turul müüdavad nuudlid juba valmis keedetud, sest kodus tuleb need lihtsalt 30 sekundiks keeva vette panna ja ongi valmis. Igaüks saab neid nuudleid oma käega võtta, st kilekotti endale sobiva koguse tõsta :)

Cao lau nuudlid on pruunid tänu tuhastatud La Gai lehtedele. Tuhk pannakse vette ja riisinuudleid hoitakse selles pruuni värvi saavutamiseks üleöö.

Turult saime ka värske kurkumi, mis välimuselt meenutab natukene ehk ingverit ja galangali ning samamoodi tuleb seda koorida ka. Ainult et sisemus on kurkumikollane;-) 



Värske sealiha saime ka turult ja võtsime ikka korraliku pekiribaga tüki, mitte "tourist pork'i"



Kõigepealt tuleb sealiha tükid panna marinaadi, milleks tuleb sidrunhein peenelt hakkida. Kõige parem on sidrunhein enne lõikumist nuiaga pehmeks tampida. Kasutatakse ainult sidrunheina alumist osa ja enne tükeldamist tuleb paar välimist kihti eemaldada

Marinaadi jaoks tuleb hakitud sidrunhein, kurkum, tšilli ja küüslauk peeneks uhmerdada

Kui kõik ained on uhmris ühtlaseks pastaks muutunud, siis tuleb segu valada sealihale

ja lisada sool, pipar, Hiina 5-spice segu, mesi ja sojakaste

kõik hoolikalt läbi segada ja jätta seisma soovitavalt mitmeks tunniks kuni üleöö

Kui liha on saanud piisavalt marineeruda, siis tuleb lihatükid pannil õli sees mõlemalt poolt pruunistada, lisada vesi ja kogu marinaad ning jätta madalale kuumusele küpsema. Liha peab küpsema pehmeks ja selleks kulub u 45 minutit.

kui liha on pehme, siis lõigata viiludeks; küpsetamisevedelik läheb aga nuudlite peale

Nuudlid ja idud tuleb enne 30 sekundiks keeva vette panna (blanšeerida). Eriti mugav on seda teha nii, et nuudlid ja idud on sõela sees, mida 30 sek keeva veega potis hoiad. Serveerimiskaussi tuleb kõigpealt panna nuudlid, idud, sealiha küpsemisvedelikku natukene ja värsked ürdid (münt, koriander, spinat, Tai basiilik, fish herb, rice paddy herb jt). Peale pigista soovi korral laimimahla

siis sealihaviilud

ja lõpuks riisipaberist tšipsid (õlis küpsetatud riisipaber)

Riisipaberit saab Vietnamis turult osa ka lahtiselt ja cao lau jaoks sobibki ideaalselt pildil olev seesamiseemnetega variant.

Kui riisipaberi tükid pannile kuuma õli sisse panna, siis muutuvad nad hetkega selliseks. Pärast kerget pruunistamist võib need sõelale nõrguma panna

Kuna tuha-nuudlite asemel võib kasutada ka tavalisi nuuldeid ja kurkumijuure asemel pulbrit, siis on tegelikult võimalik seda rooga väga lihtsalt kodus teha. Värsket sidrunheina pidi juba enamikes poodides saada olema ja värskete ürtide osas ka üht-teist leiab, niiet head kokkamist!:)

2 kommentaari:

Elis ütles ...

Värsked riisinuudlid,ingver ja sidrunhein ning lahtiselt müüdavad riisipaberid? Seesamiga ja puha..
Oh õndsust, kõlab nagu paradiis! :)

Silja Luide ütles ...

Jah, Elis, SEE OLI PARADIIS!!!:) Kõik oli niiiiiiiii värske! Aga tead, see oli üks variant paradiisist. Täna olen sõna otseses mõttes päev otsa parimat Napoleoni kooki söönud, nüüd joome shiraz'd ja ei ole ka üldse paha:D No ja kui eilsele õhtule mõelda (eriti muidugi suurepärane seltskond, kõigest muust rääkimata), siis oli ka ju TÄITSA tore või mis!?:):):)