pühapäev, 18. märts 2012

Koorelikööriga toorjuustu-kohupiimakook



Viimasel ajal olen päris palju kordi iirikreemi-maitselist toorjuustu-kooki küpsetanud. Reedeks telliti minult üheks juubeliks seda suisa viis(!) tükki ja et lugupeetud juubilari sooviks oli kohupiimaga kook, siis sai pool toorjuustust kohupiimapastaga asendatud ja retsepti sellest tulenevalt veidikene muudetud. Panen muudatustega retsepti igaks juhuks kirja, sest äkki on teisigi, kellele meeldib kohupiimaga kook rohkem kui ainult toorjuustuga.

Ühtlasi on põhjus õpetada ka šokolaadilaastude tegemist, millega on hea torti kaunistada. Tumeda šokolaadiga kaunistamise tõttu aga mõtlesingi asendada koogipõhjas iirikreemimaitselised küpsised hoopis šokolaadi omadega. Aga loomulikult võid kasutada ükskõik milliseid meelepäraseid v kodus kapis olevaid küpsiseid (miks mitte nt Digestive'i v kondenspiimamaitselisi). Lihtsalt koos tumedast šokolaadist kaunistustega paistsid šokolaadiküpsised seekord hästi sobivat. Ja minu arvates on see kook koos tumeda šokolaadiga kohe eriliselt hea:)

Iirikreemimaitselise likööri (e Baileys'e) asemel võid kasutada ka muid analoogseid koorelikööre. Kuna pärast reedest tordirallit sai viimanegi tilk Baileyst kodust otsa, siis proovisin teha Vana Tallina šokolaadimaitselise koorelikööriga ja tulemus oli samuti igati hea:)


Põhi:
180 g šokolaadimaitselisi küpsiseid
1 kuhjaga spl tumedat rafineerimata roosuhkrut v fariinsuhkrut
70 g sulatatud võid

Täidis:
300 g toorjuustu
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
4 spl suhkrut
4 muna
4 kuhjaga spl hapukoort + 2-3 spl hapukoort koogi peale pärast ahjust välja võtmist
150 ml Baileys likööri

Kaunistuseks (soovi korral):
100 g tumedat šokolaadi
0,5 tl kookos- vm toiduõli (soovi korral, et šokolaadi vedelamaks teha ja läiget anda)
värskeid maasikaid

Purusta küpsised, sulata või ja sega koos tumeda pehme suhkruga ühtlaseks. Suru segu 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja.

Vispelda toasoe toorjuust suhkruga kergelt ühtlaseks, lisa toasoojad hapukoor ja kohupiimapasta. Vispelda ükshaaval sisse toasoojad munad ning seejärel liköör. NB! Vispliga ei ole vaja otseselt vahustada, vaid pigem segada.

Vala täidis küpsisepõhjale ja küpeta ahjus 150 kraadi juures u 50 minutit. Lase lahtise uksega ahjus jahtuda ja taheneda vähemalt pool tundi ning määri seejärel koogi pinnale ühtlaselt hapukoor. Hapukoort tasub alati kohupiimaga kookide peale panna, et need kuivaks ei muutuks. Kõige parem on kook siis, kui see saab enne söömist üleöö külmas seista. Kaunista šokolaadilaastude, maasikate, granaatõunaseemnetega vms.

Šokolaadilaastude tegemise idee sain Donna Hay ajakirja juubelinumbrist ja see on täiesti geniaalselt lihtne moodus saada tordile efektsed kaunistused. Siin ma juba rääkisin, kuidas teha krobelise šokolaadiga kaunistusi, aga kodustes tingimustes on see proua DH meetod (minu jaoks vähemalt) oluliselt mugavam. Ühele koogile peale ja külgedele piisava koguse šokolaadilaastude saamiseks on vaja sulatada 100 g šokolaadi. Seejärel ajada see ühtlaselt laiali küpsetuspaberile (võta 1 leht, u 30X40 cm), panna peale teine küpsetuspaberileht ja tõmmata suure spaatli, joonlaua vmt asjaga pind siledaks. Keera paberid, mille vahel on šokolaad, u 2,5 cm rulliks, pane rull külmkappi ja hoia paar tundi külmas. Külmkapist võetud rull keera lahti, tõmba pealmine paber ära ja ongi šokolaadiribad valmis, mida saad vastavalt oma soovile koogile paigutada (ülejäänud puru saad samuti ära kasutada). Tõeliselt lihtne ja mugav:)

Alumisel pildil on šokolaadilaastud täpselt nii tehtud nagu ma kirjeldasin. Ülemistel piltidel oleva koogi puhul tegelikult ka, aga kuna ma kasutasin reedest ülejäänud šokolaadi, mille hulka lisasin piima, et seda uuesti üles sulatada, siis on need kaunistused natukene pehmemast šokolaadist, mida andis ka rulli keerata. Tavaliselt jäävad ülal kirjeldatud viisil tehtud šokolaadilaastud õhukesed ja kõvad nagu järgmisel pildil näha.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kook ahjus :)
Pildid on super ilusad, kook näeb ahvatlev välja. Loodan sama tulemust :)

Silja Luide ütles ...

Aitäh!:) rõõm kuulda, et küpsetad - ma usun, et Sa ei kahetse oma retseptivalikut:D päikest!

Mari-Liis Teppo ütles ...

Pakkusin seda kooki hiljuti oma sünnipäeval, kaunistasin sarnaselt šokolaadi kastetud maasikate ja valge šokolaadi laastudega ja see nägi suurepärane välja. Minu jaoks oli kook natuke liiga magus (külalistele väga meeldis jälle), aga muidu oli hea vaheldus tavapärastele toorjuustukookidele. Maasikahooajal läheb kindlasti kordamisele, aga vähendatud suhkrukogusega :)

Silja Luide ütles ...

Tänud kommentaari eest, Mari-Liis! Nii hea on teada, kuidas retsept töötas ja kuidas meeldis:)

Koogi magusus sai mul paika timmitud arvestades eelkõige maasikate hapusust (eriti need talvised), aga kindasti võib suhkrut veelgi vähem lisada. Peaasi, et maitseb ja ise ka rahule jääd!:) Head kokkamist!