kolmapäev, 7. märts 2012

Quinoa ahjulõhe ja sooja sidrunikastmega



Kinoa (ik quinoa) e Tšiili hanemalts e "taimetoitlaste kaaviar" e "inkade kuld" on üks tõeliselt hea asi! Ehk on minu suure sümpaatia põhjuseks ka asjaolu, et nagu hiljuti teada sain, on kinoa kahe mu lemmik-köögivilja - peedi ja spinati - sugulane:):):) Aga kuigi ma natukene siin juba kinoa kasulikkusest rääkisin, ei saa siiski jätta kordamata, et kinoa sisaldab arvestatavas koguses rauda, fosforit, kaaliumi, magneesiumi ning muid vitamiine ja mineraalained ning selles on valku rohkem kui piimas. Lisaks on kinoas olemas peaaegu ideaalses vahekorras kõik kaheksa asendamatut aminohapet:) 

Mulle meeldib kinoa koos ahjus küpsetatud lõhega, millele sobib eriti hästi peale ülilihtne soe sidrunikaste. Seekord oli mul külmkapis üks kurk, aga selle asemel või koos sellega võid kasutada (kirss)tomatit, avokaadot, punast sibulat, ahjus küpsetatud peeti jmt, samuti võid teha sidrunikastme asemel hoopis jogurti-mündikastme

Alusta lõhe küpstamisest. Vaja läheb:
lõhefileed
heledat rafineerimata roosuhkrut
värskelt jahvatatud musta pipart ja meresoola
tilli
sidruniviile 

Võid lisada maitseks ka tillivarred, aga pärast küpsetamist viska need ära. Pane puhastatud lõhefileele, millel on luud keskelt pinsettidega välja tõmmatud, maitseained, till ja sidruniviilud, keera fooliumisse ning küpseta ahjus 100-170 kraadi juures pehmeks. Mida madalam temeperatuur, seda parem tulemus, aga kui sul pole aega, siis 170 kraadi juures kulub u 20 minutit, et lõhe oleks söömiseks parajalt küps. Õnneks ei ole fooliumis seda ohtu, et lõhe liiga kuivaks muutuks, aga ikkagi küpseta lõhet pigem vähem kui lauem - oluliselt parem on, kui lõhe jääb nö pooltoores kui see liiga kuivaks küpsetada...

Vaja läheb veel:
200 g kinoad
soovi korral puljongit
loorberileht
soola
tilli, rohelist sibulat, leht-peterselli
(ahjus küpsetatud) lõhet
värsket kurki

Kinoad tuleb enne toiduks tarvitamist külma vee all korralikult loputada, sest seemned on kaetud kibeda saponiinikihiga, mis kaitseb neid lindude ja putukate eest. Keeda quinoa vastavalt pakendi juhistele kas puljongis v vees pehmeks (kulub u 15 minutit). Pane keeduvette ka üks loorberileht. Mina kasutasin seekord sügavkülmast võetud pardipuljongit, aga aedvilja- ja kanapuljong sobivad samuti väga hästi. Pärast keetmist võid jätta veel natukeseks (u 10 min) kaane alla seisma, seejärel kurna vajadusel, eemalda loorberileht, maitsesta soolaga ja sega sisse hakitud roheline kraam (till, roheline sibul, petersell). Pane kinoa taldrikule, tõsta peale tükk ahjulõhet ja tõmba kurgist juustu- v aedviljakoorimisnoaga juurde värske kurgi laastud. Serveeri koos sooja sidrunikastmega.

Kaste:
suurema sidruni rivitud koor ja mahl
1 spl oliiviõli
2 spl heledat rafineerimata roosuhkrut
2 spl vett
soola, pipart

Pane kõik kastmeained väiksesse potti ja lase madalal tulel podiseda mõned minutid. Ära kaant peale pane ja sega aeg-ajalt kastet. 

Kommentaare ei ole: