teisipäev, 15. mai 2012

Astelpajuvõie kahel moel






Ma olen tõeline curd'ide (eesti keeles on ilmselt parim vaste "võie") fänn ja vaikselt olen nende usku ka oma sõpru-tuttavaid pöörama hakanud:) Lemon curd, mida olen teinud ikka väga-väga-väga palju kordi, on tõelisel hea asi, aga ka aprikoosi-, granadilli- ja rabarberi curd'id (rabarberivõide retsept ilmus ajakirja Toit&Trend mai-juuni numbris) on kõik imemaitsvad. See omadussõna kehtib loomulikult ka astelpajuvõide kohta :D

Kasutasin Põhjakast saadud astelpajumahla, aga sobivad ka püreestatud külmutatud astelpajumarjad. Marjad tuleb pärast püreestamist läbi sõela ajada, et seemned ja kestad eemaldada ning ongi mahl valmis:) 

Seekord on siin kaks retsepti. Üks on väheste koostisosadega ja hästi lihtne (täitsa lollikindel ka, kui kasutad veevanni), teine aga Martha Stewarti granadillivõide mugandus, kus ma esmakordselt nägin curd'i koostisosade loetelus ka maisitärklist, niiet seda  proovisin lihtsalt sportlikust huvist:) Ma ei saa muidugi maisitärklise funktsioonist siin aru, st et võie kalgendub ju tegelikult suhkru ja happe koosmõjus, muna(kollased) aiatavad veel kaasa ning pmst tärklis reeglina ei ole üldse vajalik. Seda võiet peabki üsna pikalt kuumutama, et tärklisemaitsest lahti saada. Aga samas maitse ja konistentsi poolest jääb see tugevalt alla esimese lihtsa retsepti järgi tehtud curd'ile. Esimene lihtne variant on igati hea, õige konsistentsi ja parajalt magus-hapu maitsega, niiet kui peaksin ühte neist võietest soovitama, siis kindlasti esimest lihtsat varianti, mille puhul lisaboonusena pole pärast vaja ülejäänud munavalgetele kasutust leida:) Piltidel on esimese retsepti järgi valmistatud võie vasakul pool (sellel on lusikas sees).



Astelpajuvõie:
2 muna
80 g suhkrut
120 ml astelpajumahla
60 g võid

Pane astelpajumahl suhkru ja munadega kaussi ning kuumuta pidevalt segades veevanni kohal kuni segu muutub paksuks (u 7-8 minutit peaks kuluma). Võta kauss veevannilt, suru segu läbi sõela ja vispelda sisse pehme või kuubikud. Kata võie toidukilega ja hoia külmas. 


Martha Stewart'i variant:
120 ml astelpajumahla
2 spl värskelt pressitud sidrunimahla
120 ml suhkrut
noaotsatäis soola
2 spl maisitärklist
2 kergelt lahtiklopitud munakollast
60 ml võikuubikuid (ma panin 60 g)

Pane astelpaju- ja sidrunimahlad, suhkur, sool ja maisitärklis potti ja kuumuta keskmisel kuumusel. Vispleda segu sisse munakollased. Kuumuta pidevalt vispeldades kuni segu jääb lusika tagaküljele pidama, st ei valgu sealt kohe maha. Võta pott tulelt, suru läbi sõela, lisa võikuubikud ja vispelda kuni need on sulanud. Pane võide pinnale toidukile ja hoia külmas vähemalt 2 h, et see taheneks.

Kommentaare ei ole: