esmaspäev, 24. september 2012

Kõrvitsasupp parmesaniga

Ma loodan, et te kõik ikka sööte päevas 5 köögi- v puuvilja:) Mina olen küll üritanud nüüd selles osas natukene korralikum olla, kui muidu, ja paistab täitsa ilusti õnnestuvat. Praegu on ka muidugi supehea aeg igasuguste tervislike köögiviljasuppide jms toitude valmistamiseks, kui turult, aiast ja maalt vanaema juurest saab mõnusat värsket kraami alates kõrvitsatest, peetidest ja porganditest ning lõpetades imemaitsvate kodumaiste õuntega. See pilt on tehtud telefoniga eelmisel nädalavahetusel minu tädi Tiina kõrvitsapõllust - suuri kõrvitsaid on seal ikka kõvasti üle kümne (enne meie sinna minekut muidugi oli ilmselt üle kahekümne) :)


Mis aga kõrvitsasuppi puutub, siis selle valmimisest on tehtud retseptivideo, mida saab näha Toitumine.ee lehel siin ja youtube'is. Retsept ilmus ka laupäevases Õhtulehes selle artikli juures ning on saadaval Naine 24 portaalis

Vaja läheb:
u 50 g võid
1 hakitud sibul
u 1 kg puhastatud ja hakitud kõrvitsat
2 küüslauguküünt
2 loorberilehte
parmesanikoorik (see jäme ots, mille muidu ära viskad)
1 dl valget veini ja 7-9 dl puljongit VÕI 7-10 dl puljongit (sõltuvalt sellest, kui paksu suppi tahad)
1 dl vahukoort (soovi korral)
maitsestamiseks soola, värskelt jahvatatud musta pipart, riivitud muskaatpähklit
serveerimiseks extra virgin oliiviõli ja parmesanilaaste, soovi korral röstitud kõrvitsaseemneid

Sulata või potis keskmisel/madalamapoolsel kuumusel. Lisa hakitud sibul ja kõrvits ning küpseta segades u 5 minutit. Lisa peenelt hakitud küüslauguküüned ja loorberilehed ning küpseta segades veel u 5 minutit.

Lisa valge vein ja lase mõni minut mullitada, lisa puljong ja parmesanikoorik. Keera kuumust juurde ja lase supil keema tõusta. Lase supil u 10 minutit podiseda kuni kõrvits on täiesti pehme. Lase natukene jahtuda, eemalda loorberilehed ja parmesanikoor.

Püreesta supp saumikseriga v blenderis kuni konsistents on kreemjas ja ühtlane. Kui supp tundub liiga paks, siis lisa natukene vett v puljongit. Kui soovid, lisa ka vahukoor. Maitsesta ja soojenda. Serveerides tilguta peale oliiviõli ja puista parmesanilaaste. Hästi sobivad lisandiks ka röstitud kõrvitsaseemned.


Kõrvitsasupi pilt on seekord kaameramehe tehtud (sama, kes video filmis), aga ma natukene ikka tuunisin seda enne siia panekut:)


2 kommentaari:

Diana ütles ...

Supermaitsev supp. Kasutasin pudelkõrvitsat, mille maitse on tugevam ja vürtsikam aga sobis samuti parmesaniga ideaalselt. selliseid köögiviljatoite pole ülearu palju, mille 3-6 aastased lapsed heaks kiidaks aga seda söödi igal juhul kiituse saatel, nii, et väärt retsept! :)

Silja Luide ütles ...

seda on küll väga hea meel kuulda! aitäh, Diana:)