teisipäev, 27. november 2012

Pasteet küülikumaksast


Pasteedi tegemine on üks neist asjadest, mis mulle tohutult meeldib:) Ehk sellepärast, et see on nii lihtne, aga samas loominguline, et iga kord vaatad, mida lisada ja mida mitte - kuidas kümkapi sisu ja tuju parasjagu on. Pasteet on minu jaoks nagu pestogi, et koguseid vaatad käigupealt ja retsepti on kuidagi naljakas kirja panna, sest see ei ole eriti selline retsepti moodi retsept, kus kogused väga suurt rolli mängiks, sest välja tuleb ta ikka alati:)

Mina alustan maksaga tegelemist, eemaldades selle küljest kõik, mis ei tundu söödav, kuigi küülikumaksa puhul on see imelihtne st erinevalt nt veise maksast, millel on sooned, kelmed, kile jms, mille ära saamisega tuleb ikka veits vaeva näha, pole küülikumaksal suurt midagi eemaldada - niiet kiire ja lihtne:):):) Ja jätkasin- nagu ikka - sellega, et panin maksa ööseks piima sisse, kurnasin sõelal, loputasin külma veega üle ja kuivatasin majapidamispaberiga. Ja edasi läks ka täitsa tavapärast rada mööda, va see, et või asemel kasutasin seekord suitsupeekonit ning dessertveini ja calvados'e asemel hoopis brändit.

Pasteet maitseb imehea eriti koos käsitsi tehtud rukkileivaga. Mul on siin Põhjaka koriandrileib, aga kes nii kaugele leiva järgi sõita ei viitsi, võib seada sammud nt Sadama turule v Kalamaja pagarikotta, kus saab ka igapäevaselt värsket ja head rukkileiba, mida pasteediga nautida:) Ma nüüd lähen teen endale kohe järgmise pasteedileiva - seda juttu kirjutades tuli jälle isu peale ...:):):)

Vaja läheb:
u 400-500 g puhastatud maksa
1 väiksem sibul 
1 küüslauguküüs
4-6 õhukest peekoniviilu
mõned salveilehed (soovi korral)
lahke sorts konjakit v brändit
soola, pipart
võid praadimiseks

Haki sibul peeneks ja prae madalal tulel aeg-ajalt segades võis klaasjaks. Paar minutit enne lõppu lisa peeneks hakitud küüslauk, sega ja kuumuta. Vala segu köögikombaini.

Lõika peekon ja maks tükkideks. Prae kõigepealt peekon, seejärel lisa salveilehed ja küülikumaksa tükid ning prae neid ka kergelt mõlemalt poolt võis läbi (pruunistada ei ole vaja). Maitsesta soola ja pipraga, vala sorts v paar konjakit v brändit peale ning lase madalal tulel natukene küpseda. Vala kogu panni sisu köögikombaini ja töötle koos sibulaga ühtlaseks. Kui vaja, lisa veel soola ja/või pipart. Hoia enne söömist paar tundi külmas.

Kommentaare ei ole: