reede, 8. märts 2013

Indiapärane kanaroog

PALJU ÕNNE  JA IMEILUSAT PÄIKSELIST NAISTEPÄEVA KÕIGILE NAISTELE! OHTRALT KAUNEID LILLI JA MAGUSAT KOOKI KA!;-)

Mina kingiks hea meelega kõigile Teile nii lilli kui ka kooki, aga hetkel piirdun vaid virtuaalsete õitega:) Lisan pildid ühest põnevast igihaljast Brasiilia pähkliga suguluses olevast puust, mille viljad kasvavad inimese pea suuruseks. Ma ei olnud ise canonball tree'st (lad k couroupita guianensis) enne sellega mõni nädal tagasi Penangi botaanikaaias tuvuse tegemist midagi kuulnud, niiet naitsepäeva puhul nüüd hea kõigiga jagada:)





Kuigi ma tänaseks päevaks suisa kolm kooki olen juba küpsetanud (mahlase mandli-apelsinikoogi, mustikaga juustutordi ja ühe šokolaadise-karamellise banoffee-piruka), siis otsustasin täna siiski jagada vahelduse mõttes hoopis ühe India mõjutustega vürtsika ja soojendava kanaroa retsepti:) See on igati hea ka niisama süüa, aga veelgi tugevamaks eineks võib juurde keeta riisi, kinoat, bulgurit, kuskussi vmt meelepärast. Ma valmistan sellist tüüpi toitude juurde alati oma lemmikuid ehk pruuni riisi (pildil ka) või kinoad. Sellised mõnusad vürtsised toidud on minu arvates jube head ja maitsestamisel ei hoia ma ennast kunagi tagasi, aga kui sa ei ole eriti vürtsika toiduga harjunud, siis lisa teravamaid asju (eelkõige just tšillit ja garam masala't) väiksem retseptis toodud kogus (nt üks, mitte kaks tšillipipart).
Garam masala on Indiast pärinev peeneks jahvatatud vürtsisegu, mida võid nii ise teha kui ka nt Umamist tellida. Mis aga imeilusasse kuldkollasesse kurkumisse puutub, siis see omavat suisa vähivastast toimet (nt siit saab selle tervislikest omadustest lähemalt lugeda).

Maapähkliõli (minu oma pärineb Umamist) on mahedamaitseline ideaalselt praadimiseks sobiv õli, mis on eriti tänuväärne seetõttu, et talub väga hästi kuumust, kuna selle õli smoke point on päris kõrge. Seetõttu on maapähkliõli oluliselt tervislikum variant just praadimiseks ja frittimiseks kui nii mõnigi teine õli ning nt kokakoolis me ainult maapähkliõli praadimiseks kasutasimegi, va mõnede Vahemere toitude puhul, kus oli oliiviõli spetsiifilist maitsenüanssi vaja. Niiet soovitan sedagi proovida!:)



Vaja läheb:
1 suur sibul
1-2 tšillipiprakauna
5 küüslauguküünt
u 2,5 cm jupp ingverit
500-700 g kana (kintsu)fileed
1 kuhjaga tl kurkumit
1-3 tl garam masala'
1 sl pruuni suhkrut
400 g purustatud tomateid
1-2 sl tomatipüreed (soovi korral)
1 dl kanapuljongit 
2-3 dl maitsestamata jogurtit
peotäis koriandrilehti

Koori sibulad ja küüslauguküüned ning pese ingver harjaga puhtaks. Tükelda sibul jämedalt, eemalda tšillilt seemned ja haki samuti natukene väiksemaks. Riivi v haki peeneks ingver. Töötle sibul, tšilli, ingver ja küüslauguküüned köögikombainis pastaks. 

Tükelda kana (kintsu)fileed meelepärasteks tükkideks. Kuumuta pannil õli ja prae selles kanatükke keskmisel kuumusel, kuni need on kuldpruunid. Tõsta vahukulbiga taldrikule. Kuumuta pannil madalal kuumusel sibulapastat u 5 minutit kuni see on pehme. Lisa kurkum ja garam masala ning prae veel umbes minut. Lisa suhkur, puljong ja purustatud tomatid, samuti tomatipüree, kui seda kasutad. Samuti tõsta pannile tagasi kanatükid. Lase vedelikul keema tõusta ning seejärel kuumuta madalal tulel u 15 minutit kuni kana on läbi küpsenud. Keera kuumus kinni ja sega hulka jogurt ning hakitud koriander. 


Kommentaare ei ole: