kolmapäev, 24. aprill 2013

Pain d'epices


Pain d'epices ehk pipra/vürtsleib on üks äärmiselt maitsev prantslaste leiutis, millest mina sattusin sõltuvusse Pariisis kokakoolis käies, sest seda pakutakse peaaegu igal koosviibimisel, sünnipäeval, vastuvõtul, peol jne suupistena koos foie gras'ga, millega see loomulikult on ideaalne kooslus! Olen sellest leivast ja nuumhane maksast juba mitu korda bloginud (siin, siin ja siin) ning seda korduvalt küpsetanud, aga seekord panen kirja vahepealsel ajal tuunitud retsepti. Muidugi on magus pipraleib ka mõnus niisama süüa. Mina aga pakkusin seda seekord klassikaliselt nuumhane maksaga, lisasin juurde ka hapuka sibula-jõhvikamoosi ja sobitasin Dunkri poolt toodud veiniga. 

Kerge pinot noir viinamarjast valmistatud vein on pärit Joseph Drouhini veinimajast, Rully piirkonnast (siit saab selle kohta lähemalt lugeda). Käsitsi korjatud marjadest jook on saanud 12-15 kuud Prantsuse tammest vaadis maitseid koguda ja on oma kerguse tõttu ideaalne kaaslane linnulihale, millega alguses plaanisingi seda veini tarbida. Kuid kui Läti tipprestoran Vincents pakkus Ö-s oma kuulsaid (ja imemaitsvaid) foie gras' ja trühvlitega ravioole, siis oli sel õhtul ka ise kohapeal olnud Drouhini veinimaja esindaja just selle veini roa juurde välja valinud. Kuna pinot noir haakus suussulava nuumhane maksa ja trühvlitega igati hästi, siis liikuski minu mõte sel õhtul hoopis prantslate klassikute peale. Ja mul on selle üle tõeliselt hea meel, sest ausalt öeldes oligi pipraleivaga kuidagi pikk paus tekkinud, niiet igati mõnus oli seda jälle küpsetada:)


Pain d'epices'i jaoks on vaja:
600  g rukkijahu
2,5 tl soodat
2 tl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud ingverit
0,25 tl peenelt riivitud muskaatpähklit
0,5 tl musta pipart
0,5 tl soola
80 g toasooja võid
1 toasoe muna
270 g suhkruroo siirupit
ühe apelsini peenelt riivitud koor
250 ml toasooja vett

Sega omavahel rukkijahu, sooda, vürtsid ja sool. Teises kausis vahusta või, muna,  suhkruroosiirup ja peenelt riivitud  apelsinikoor. Või ja siirupi segule lisa vesi ja sega läbi. Seejärel lisa kolmes osas rukkijahu segu ja sega kogu tainas spaatliga ühtlaseks.


Tõsta tainas ettevalmistatud vormi ja silu märja lusika v käega ühtlaseks. Küpseta 180 kraadises ahjus 40-50 minutit, kuni leiva sisse pistetud tikk jääb kuivaks. Lase ahjust väljavõetud leival 10 minutit seista ja seejärel kummuta vormist välja restile jahtuma. Lase leival enne lahti lõikamist täielikult jahtuda ja hoia kilesse mässituna toatemperatuuril. 



Kommentaare ei ole: