neljapäev, 18. juuli 2013

Eriti mõnus krõbe müsli


Praegu on see imeline aeg, mil saab nautida kodumaiseid värskeid vaarikaid, mustikaid jm marju ja siin blogis on juba päris palju koogi- ja magustoidu retsepte, kus neid marju ära kasutada saab, nt pildil olev mustikatega juustukook on jube hea! 

Ja väga mõnus on suvisel ajal ka krõbe müsli, sest see on suurepärane lisand värsketest marjadest magustoidu juurde. Kohalikud marjad on ju Eestis saada vaid mõned üksikud nädalad ja enam-jaolt ei olegi aega nendega midagi muud rohkemat teha kui lihtsalt (paksu) jogurti, kohupiima, vahukoore, keefiri v jäätisega nautida ... Ja natukene krõbedaid kaerahelbeid on sellise lihtsa koosluse täiendamiseks nagu loodud!:) Võib muidugi teha ka beseed ja/või lisada kamajahu, aga krõbe müsli on samuti üks variant, millega marjamagustoidule tekstuuri anda.


Mulle meeldib kasutada just sõna "müsli", sest see on kuidagi kodusem ja ikkagi ilus puhas eestikeel - granola on kuidagi natukene liiga fancy sõna mu jaoks ... :) Kui nüüd muidugi korrektne olla, siis peaks seda müslit nimetama granola'ks, sest müsli on reeglina ju küpsetamata kaerahelvestest ning sellele ei ole lisatud õli ega suhkrut. Kuigi muud koostisosad on mõlemal samad ehk kuivatatud puuviljad ja marjad, pähklid v mandlid ja erinevad seemned, siis granola on ahjus krõbedaks röstitud. Krõbe maius sobib eriti hästi igasuguste kohupiimakreemide ja jogurtitega ning seda on ka niisama hea purgist lusikaga süüa, samas kui müsli tahaks ikkagi kaaslaseks piima, et tooreid kaerahelbeid natukene pehmemaks leotada. 

Granola on lisatud õli ja suhkru tõttu üldjuhul kaloririkkam kui müsli, aga mina ausalt öeldes ei suuda nt praeguse retsepti puhul, kus päris suurele kogusele tervislikule kraamile on lisatud paar sl õli ja suhkrut ning ainult 1 dl suhkruroosiirupit, näha absoluutselt mingit probleemi!:) Eks muidugi - nagu ma siin varemgi olen juba kirjutanud - minu standardid tervislikkuse osas ongi veidikene erinevad nö tavalistest inimestest, sest ma söön ju igapäev kooki ka, aga sellegipoolest on see müsli siin minu arvates ikka väga tervislik kraam:):):)

Mis aga nende kahe ajalukku puutub, siis müsli olevat leiutanud Šveitsi arst Maximilian Bircher-Brenner 1900. aastal oma patsientidele puu- ja köögiviljarikka menüü osana. Inspiratsiooni sai doktor sarnasest "kummalisest toidust", mida ta koos oma naisega Alpides matkates sõi. Kusjuures, traditsioonilist müslit söödi sidrunimahla, mitte piimaga! Granola leiutamisega on muidugi asi keerulisem, aga algse "granula"-nimelise segu valmistas dr Connor Harold Lacey 1894. a Ohios Jacksoni sanatooriumis täistera ehk grahamjahust. 

Nii granola kui ka müsli valmistamine on imelihtne! Selle müsliga siin on küll natukene rohkem mässamist kui tavalisega, kuid tulemus on seda kindlasti väärt! :)


Vajal läheb:
220g täistera kaerahelbeid
1 sl linaseemneid
0,5 tl soola
1-2 tl  jahvatatud kaneeli
1 dl mett v suhkru(roo)siirupit
3 sl oliivi-, viinamarjaseemne- vm meelepärast õli
3 sl pruuni suhkrut
130 g mandleid v pähkleid
50 g kõrvitsa- v päevalilleseemneid
100 g kuivatatud jõhvikaid v kirsse v rosinaid

Sega kaerahelbed, linaseemned, 0,5 tl soola ja kaneel kausis ning lisa 2-2,5 dl kuuma vett. Sega läbi ning lase seista seni, kuni siirupi keema lased. Siirupi jaoks aseta mesi v suhkru(roo)siirup, 2 sl õli ja 2 sl suhkrut potti ning kuumuta segades keemiseni. Lisa kaerahelbesegule ja sega läbi. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja küpseta ahjus 150 kraadi juures paar-kolm korda segades u 50-60 minutit, kuni kaerahelbed on muutunud kuldpruuniks ja krõbedaks. Lase täielikult jahtuda. 

Tõsta ahju temperatuur 180 kraadini. Sega ülejäänud 1 sl õli ja 1 sl suhkrut jämedalt hakitud mandlite v pähklite, kõrvitsa- v päevalilleseemnetega ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Küpseta aeg-ajalt segades u 10-12 minutit kuni segu on hakkab kergelt kuldseks muutuma. Lase pähkli-seemnesegul samuti täielikult jahtuda. 

Sega mõlemad jahtunud segud kuivatatud jõhvikate v rosinatega ja aseta müsli õhukindlalt suletavasse purki. Mina sain sellest kogusest u 1,5 l müslit ehk ühe liitrise ja teise pooleliitrise purgitäie. Serveeri koos maitsestamata jogurti v keefiri ja värskete marjadega. Tarbi nädala jooksul. 


11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,

Kõigepealt tahaksin öelda, et Teil on nii huvitav ja ilus blogi. Kavatsesin vaid korra siia piiluda, aga olen juba pool päeva retsepte lapanud ja lugenud.
Tahtsin müsli kohta seda küsida, et kas tõesti säilib ainult ühe nädala? Kui nii, siis miks ja millised koostisosad peaks asendama või välja jätma, et säileaega pikendada? Küsin sellepärast, et plaanisin teha jõuluvana kingkitti sel aastal mõned müslipurgid, aga nii lühikese säileajaga on see natuke riskantne.

Silja Luide ütles ...

tere-tere ja suur aitäh nii positiivse tagasiside eest! :)

Kui müsli on õhukindlalt suletud purgis, siis saab seda tegelikult ju kauem tarbida (peaks tegelikult isegi u kuu aega ok olema), aga kui kohe tarvitama hakata, siis peaks u nädala jooksul ära sööma, sest see hakkab nö liisuma. Niiet võite vabalt kingikotti teha - sõbrad on kindlasti väga rõõmsad :)

Kadri ütles ...

Krõbe müsli tehtud ja tuli oluliselt parem kui ükski, mida poest olen leidnud. Kasutasin siirupina vahtrasiirupit, kuna see oli ainus, mis kodus oli, ja panin veidi vähem suhkrut. Ikka oli ülihea. Nädalane säilivusaeg polnud ka probleem, kuna ma ei suutnud end tagasi hoida ja käisin kogu aeg näkitsemas, nii et otsa sai paari päevaga :)

Silja Luide ütles ...

Kadri, aitäh Sulle - seda on hästi tore kuulda! :) :) :)

Silja Luide ütles ...

ooooo, niii tore!!! :) mul on tõeliselt hea meel selle üle! aitäh, Hexy! :)

Anonüümne ütles ...

Tere.
Kas vesi, mis kaerahelvestele käib tuleb ära kurnata enne ahju panekut?

Silja Luide ütles ...

vett ei ole vaja ära kurnata - see imbub helveste sisse

Katrin ütles ...

Proovisin 2019 sügisel selle retsepti järgi müslit teha, sest kohalikus poes häid ei müüda ja kaugemale ei viitsinud minna. Nüüd võib vist öelda, et omad vitsad peksavad, sest laps keeldub poemüslit söömast :) Ma olen nõus - see on tõesti väga hea! Oleme katsetanud erinevate lisanditega, suhkru asemel oleme kasutanud mett - põnev on ja maitsev. Lapsele meeldis eriti selline variant, kus segasin siirupi hulka ka suure supilusikatäie maapähklivõid.

Silja Luide ütles ...

Katrin, mul on väga hea meel selle üle :) maapähklivõi on väga hea idee - tahaks ise ka proovida, sest olen selle suur fänn! olen ise viimasel ajal peamiselt tatramüslisid teinud (mul blogis ka kaks retsepti), aga peaks ka vana head kaerahelvestega varianti taas katsetama.

Anonüümne ütles ...

Suurepärane retsept! Teen ilma suhkruta (asendan meega). Aitäh ja väga toredat ning edukat 2021 aastat!

Silja Luide ütles ...

tänan südamest ja soovin imelist uut aastat Teilegi! alati on suur rõõm lugeda seda, et retsept meeldis - aitäh!:)