pühapäev, 4. august 2013

Beseekattega marja-toorjuustukook


Pausid on siin blogis viimasel ajal juba ebatavaliselt pikaks veninud, aga mis teha - suvi on?! :) Ja kuigi ma kokkan, küpsetan ja tegelen retseptidega tavapärasest veelgi intensiivsemalt, siis ikkagi blogisse jõuab asju hetkel kahjuks pisut vähevõitu. Selles osas ei saa ma samuti hetkel midagi ette võtta ... :)

Mis aga kooki puutub, siis see on tõeliselt pehme kreemise täidise, gluteenivaba mandlipõhja ja pealt krõbeda, aga seest pehme ja suussulava vahukommilaadse beseekattega kook, mille magusust koduaia hapukad sõstrad hästi tasakaalustavad.

Kui soovid beseele ka pisaraid, siis kasuta tuhk- v peensuhkru asemel tavalist suhkrut ja lisa see munavalgevahule üsna vahustamise lõpus ühe korraga, mitte vähehaaval ise samal ajal vahustades. Need suhkrukristallid, mis jäävad munavalgevahus lahustumata, tekitavadki "pisarad" besee pinnal ehk kook "hakkab nutma" nagu inglise keeles öeldakse. 



Põhi:
50 g kookoshelbeid
80 g mandlilaaste
50 g sulatatud võid
30 g pruuni suhkrut (kasutasin tumedat muscovado't)

Täidis:
600 g toasooja toorjuustu
80 g suhkrut
100 g hapukoort
3 munakollast
1 muna
1 sl (väikese kuhjaga) maisitärklist
3 sl Amaretto likööri (soovi korral)
200 g musti ja punaseid sõstraid vm marju

Kate:
3 munavalget
150 g (tuhk)suhkrut
0,5 tl vanilliekstrakti v 2 sl vanillisuhkrut

Sega kõik põhja koostisained kokku ja suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse 24-26 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Küpseta põhja 170 kraadi juures 10 minutit.

Sega visplit kasutades toasoe toorjuust suhkru ja hapukoorega ühtlaseks, lisa ükshaaval munakollased, seejärel liköör ja maisitärklis. Viimasena sega täidisesse õrnalt mustsõstrad vm marjad. Vala toorjuustusegu vormi ja küpseta ahjus 170 kraadi juures u 45 minutit. 

Vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa vähehaaval suhkur ja vaniljesuhkur ning vahusta veel, kuni munavalgevaht hakkab hakkab õrnalt läikima ja tekivad tugevad tipud. Kõige parem tulemus jääb, kui tuhk- ja vanillisuhkur enne omavahel ära segada ja siis segu supilusikatäie kaupa lisada samal ajal vahustades. Kui kasutad ekstrakti, siis lise see vahustamise lõpus.

Tõsta munavalgevaht küpsetatud koogile, aseta uuesti ahju ning küpseta 170 kraadi juures veel u 15 minutit kuni besee on kahvatukuldne. Lase koogil enne serveerimist jahtuda. Lõikamise ajal võib besee veid praguneda, aga täidis hoiab ilusti oma kuju ega valgu laiali.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas seda kooki saaks ka külmutatud mustsõstardega teha? Kas need tuleks enne üles sulatada? Või lisada tärklist?

Silja Luide ütles ...

jah, saab ikka. mina tavaliselt sulatan marjad juustukoogi jaoks üles. kuna need on igal juhul nii külmutatult kui ka sulatatuna oluliselt veerikkamad kui värsked, siis soovitan ühe supilusikatäie tärklist lisada. loodan, et kook maitseb - mul endal tuli nüüd isu peale, seda kooki pole väga ammu teinud :)