pühapäev, 25. august 2013

Tomati-vaniljemoos



Tomati-vaniljemoosi idee sain kokakoolist, kui meil käis külas Prantsusmaal kuulus chef, telekokk ja Michelini tärni omanik Christian Etienne (kirjutasin sellest demost siin ja siin). Tegemist oli tohutu suure tomatifänniga, kes meile erinevaid sorte tutvustas ja kõigis roogades (isegi magustoidus) tomatit kasutas. Tomatimoosi valmistas Etienne desserdi (mis sialdas ka tomatisorbeed) juurde ja see sisaldas kilo tomatite kohta sama palju suhkrut! Oma "vaimustust":) magusate mooside suhtes olen siin juba korduvalt väljendanud, niiet mina otsustasin valmistada moosi võimalikult vähese suhkruga ja lisada sidrunimahla, et see oleks söödav ka juustudega. Kasutasin moosisuhkrut, et saada paksem konsistents. Ausalt öeldes sai see moos ikka üsna magus, aga juustudega väga mõnus:) Enam magusamat aga kindlasti ei sooviks...

Retsept ilmus eelmisel nädalal LP-s koos väikese tomatiteemalise jutuga. Et me teeme LP jaoks asjad aegsasti valmis, siis avastasin u nädal hiljem, kui olin juba retseptid-fotod ära saatnud, et sama moosi oli valmistanud (ja retsepti internetis jaganud) ka juba üks ettevõte. Sealses retseptis oli rohkem suhkrut, kuid vähem tomateid ja sidrunimahla ehk siis ilmselt oluliselt magusam keedis. Kui me neid moose Pille juures eelmisel nädalal visuaalselt võrdlesime, siis selgus, et minu oma on ikkagi paksem ja mustab vaniljeseemnetest - tolles moosis olid seemned põhja vajunud. Niiet nagu ikka - ise tehtud, hästi tehtud!!! :)

Tomatimoos sobib väga hästi juustudega, aga ka valge kala juurde. Kusagilt lugesin, et vanilje pidavat tomatites esile tooma muskuse maitset. Igal juhul soovitan proovida - mõnus teistmoodi moos, mida on hea ka sõpradele kinkida ja külla kaasa võtta. 

Vaja läheb:
600 g väikeseid kirsstomateid
230 g moosisuhkrut
0,5 tl soola
pool vaniljekauna
poole sidruni mahl

Lõika tomatid pooleks, suuremad tomatid neljaks ning aseta koos suhkru ja soolaga potti. Lõika poolik vanillikaun pikuti pooleks, tõmba terava noaga seemned välja ja lisa nii seemned kui ka kaun potti. Kata pott kaanega ja lase 30 minutit maitsestuda kuni suhkur on lahustunud ja tomatitest hakkab vedelik välja tulema.

Aseta pott pliidile, lase tomatisegul keema tõusta, alanda kuumust ja jäta pott pliidile u 20 minutiks podisema aeg-ajal segades ja vahtu eemaldades. Tomatisegu peaks selle ajaga olema u neljandiku võrra vähenenud. Lisa sidrunimahl ja lase veel u 5-10 minutit õrnalt keeda. Eemalda vanillikaunad, pese puhtaks ja aseta vanilliektrakti sisse.

Kui soovid moosi pikemalt säilitada, siis vala see steriliseeritud purkidesse ja sulge purgid koheselt. Kui soovid lähiajal tarbida, siis võid purgid külmkappi panna. Moos taheneb jahtudes. Sellest koguses saab u pool liitrit tomatimoosi. 



PS nüüd olemas ka video tomati-vanillimoosi keetmisest

Kommentaare ei ole: