reede, 21. veebruar 2014

Kirssidega brownie


Juhtusin just hiljuti vaatama seda ülimõnusat peediga brownie retsepti, mille juures kirjutasin, et see oli juba kümnes(!) brownie siin blogis. Ja kuigi ma erinevaid šokolaadikooke, sh ka brownie'sid küpsetan ikka väga palju, siis blogisse pole neid vist vahepeal (ehk alates selle peediga variandi postitamisest) jõudnudki. Küll aga sai mõni uus variant neist šokolaadikookidest raamatusse, sh üks mu lemmikuid ehk karamelli-juustu brownie, milles on üheks hõrguks maiuseks ühendatud kaks minu suurt lemmikut ehk karamell ja tume šokolaad.

Praegune suussulav šokolaadikook on üks neist, mida olen plaaninud küpsetada juba hetkest, mil seda   ajakirja Good Food 2012. a maikuu numbri kaanel nägin. Kui juba sellises ajakirjas saab kaanestaariks, siis peab ikka üks väärt asi olema;-) Ja ongi täitsa hea, kuigi arvan, et siin blogis juba olemas oleva 10 brownie hulgas on kindlasti veelgi paremaid ;-) 

Suhkrukogust vähendasin võrreldes originaaliga 100 g, sest 400 g suhkrut sellisesse kooki tundus jube kahtlane. Ausalt öeldes sai kook ikkagi VÄGA magus, niiet rohkem kui 300 g ei soovita kindlasti lisada - pigem veelgi vähem. Kasutasin heledat ja tumedat muscovado't pooleks, aga sobib ka tavaline valge suhkur v fariinsuhkur.

Nisujahu asemel aga panin tainasse 70 g riisi- ja 70 g maisijahu, et oleks gluteenivaba. Samas võid alati kolmandiku nisujahust asendada kas rukki- või kaerajahuga. Ja originaalis oli 100 g piimašokolaadi - kuna mul seda kodus ei ole ja ektra ostma ka ei hakanud, siis kasutasin ainult tumedat. 

Kui kasutad külmutatud marju, siis sulata ja nõruta need enne. Samuti nõruta kompotikirsid. Hea oleks kirsid eelnevalt ka majapidamispaberiga kuivaks tupsutada. 

Brownie't tasub alati küpsetada pigem vähem kui rohkem, sest parim on see kook seest niiskena, mitte kuivana. Kui kasutad suuremat vormi, kui retseptis ettenähtud, nagu mina (23X34 cm), siis üle poole tunni ei tohiks mitte mingil juhul kooki ahjus hoida, pigem vähem. 

Vaja läheb:
300 g tumedat šokolaadi
250 g võid
300 g (pruuni) suhkrut
4 suurt muna
140 g jahu
50 g naturaalset kakaopulbrit
200 g kirsse või vaarikaid

Sulata tükkideks hakitud šokolaad ja või koos suhkruga, pidevalt segades madalal kuumusel. Kui segu on ühtlane, võta pliidilt ja sega ükshaaval hulka munad. Sega omavahel sõelutud jahu ja kakao ning lisa šokolaadisegule. Sega tainasse ka pooled kirsid.

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20X30 cm neljakandilisse vormi, puista peale ülejäänud kirsid ning küpseta ahjus 180 kraadi juures u 30 minutit. Lase vormis jahtuda ja lõika ruutudeks.


2 kommentaari:

Kersti ütles ...

Panin suhkrut 50 g vähem ja kompotikirsse terve purgitäie ehk julgelt üle 200 g (ei saanud üleliia). Tuli väga mõnus ja hea kook. Ning ka väga lihtne teha.

Silja Luide ütles ...

väga tore, Kersti - mul on hea meel seda kuulda! :)