pühapäev, 4. mai 2014

Panna cotta kohupiima ja mangoga


Panna cotta on selline magustoit, mille väga suur fänn ma just ei ole (no söön ikka hea meelega, aga ei kilju vaimustusest nagu nt mõne šokolaadikoogi puhul), kuid mulle tohutult meeldib seda valmistada, eriti aga katsetada erinevaid maitseid ja lisandeid. Seekord tegin Itaaliast Piemonte piirkonnast pärinevat desserti lihavõteteks kohupiima ja mangokattega, kuid blogisse on jõudnud veel Tonka oa ja kohviga, klassikaline vaniljemaitseline maasikakastmega ning valge šokolaadi ja granadillikastmega panna cotta'de retseptid. Tegelikult olen aga teinud veel igasuguseid erinevaid variante ja lisaks on veel päris palju ideid uute põnevate koosluste jaoks, niiet ilmselt käesolev retsept ei jää viimaseks "kooremagustoiduks" siin blogis. 

Mina kasutan selle panna cotta puhul vahukoort, aga vabalt võib teha mõne lahjema asjaga nagu tavaline rõõsk koor, köögikoor või hoopis 3,5%-line piim. Mangopüree on East End'i oma - katte valmistamiseks kulub täpselt üks purk.

400 ml (vahu)koort või piima
1 dl suhkrut
1 väiksem vaniljekaun 
4 želatiinilehte 
300 g toasooja vanillimaitselist kohupiimapastat

Pane (vahu)koor või piim ja suhkur potti. Lõika vaniljekaun pikuti pooleks ja tõmba väikese terava noa otsaga seemned välja. Lisa seemned ja kaun potti ning kuumuta segu madalal kuumusel keemiseni, segades kuni suhkur lahustub. Kurna läbi sõela, et eemaldada vaniljekaun ja võimalikud kaunakiud. 

Leota želatiinilehti kausis külmas vees vähemalt 5 minutit, seejärel pigista neist vesi välja ja lisa kuumale koorele ning sega kuni lehed lahustuvad. Lase pisut jahtuda ja sega seejärel hulka kohupiimapasta. Vala segu 5-6 vähemalt 1,5 dl suuruse vormi sisse. Aseta vormid vähemalt 3 tunniks külmkappi kuni panna cotta on ära tahenenud. Soovi korral võid peale teha mangokihi.

Mangokiht:
450 g mangopüreed 
4 želatiinilehte

Lase želatiinilehtedel u 5 minutit külmas vees paisuda, seejärel pigista kuivaks ja kuumuta neid vähese veega potis, kuni lahustuvad. Vala mangopüree pidevalt segades sulanud želatiini hulka ja jaota siis ühtlaselt pokaalide vahel. Aseta vormid veel paariks tunniks külmkappi, et ka kate taheneks.


3 kommentaari:

Kaur ütles ...

Mustsõstramoosiga on kõige parem :) Siis on hapukas moos ja magus p.c. kenasti kooskõlas.

Hegle ütles ...

Mida võiks zelatiini alternatiivina kasutada?

Silja Luide ütles ...

panna cotta puhul soovitan ikka želatiini kasutada. tarretamiseks sobib aga ka agar agar, samuti võib sulatada valget šokolaadi.