teisipäev, 1. juuli 2014

Ehe brasiillane - õlles marineeritud kana


Päris mitu inimest on minult Brasiilia-päraste roogade retsepte, mis võiks jalgpalli MM-i vaatamiseks sobida. Üks hea lihtne võimalus on muidugi teha (maisi)krõpsudega söömiseks guacamole't, millest üks variant on mul blogis ja teine ülilihtne avokaadodipp LP-s

Magusama poole pealt aga soovitan Brasiilia-lainele viimiseks kas avokaado-šokolaadikreemi või Brasiilia koka Heloisa Bacellar'i kookose-banaani krõbedikku, mis on imemaitsev! Ma ise olen seda magustoitu veel kodus valmistada proovinud, aga sain suussulavat crumble'it maitsta, kui eriliselt sooja ja armsa Heloisaga märtsis Soomes kohtusin. Pidin magustoitu suisa kolm(!) korda juurde võtma, sest  see oli koos vanillijäätisega lihtsalt nii hea ... :) Heloisa oli põhjanaabrite juures välja õpetamas Tallinki ja Silja Line'i kokkasid, sest tänu jalka maailmameistrikatele pakuti neil laevadel Brasiilia köögi hõrgutisi. 

Kuna olen endiselt selle kokakooli, kus ma õppisin, ehk Le Cordon Bleu meililistis, mille uudiskirjades on alati alumni success story ehk mõne koolilõpetaja edulugu, siis sain alles hiljuti sealt teada, et Heloisa on minuga samas koolis käinud! Ja mis eriti tore - ka tema oli enne advokaat:) Aga et mitte hakata kogu juttu ümber kirjutama, siis kopeerin siia Heloisa kohta käiva lõigu - minu arvates hästi armas ja inspireeriv ...

Héloisa Bacellar was an attorney for more than 20 years before deciding to focus on her childhood passion:  Cuisine.  In 1995, she came to Paris with her husband and 3 year old daughter and signed up for Le Cordon Bleu Grand Diploma.  Whilst at the school, she also followed bread baking workshops and enology courses.
Following graduation, Héloisa returned to Brazil and, with a friend, opened a school which gave workshops to those with a passion for the art of cooking.  During each three hour workshop, two dishes were made.  Ten years later, she decided to sell the school in order to dedicate herself entirely to the opening of her restaurant, Lá da Venda (Vila Madalena - R. Harmonia São Paulo - SP Brazil).  The restaurant is based on a unique concept as it includes a pastry shop, bakery and store.  Lá Da Venda is a welcoming and colorful ‘all-in-one’ business with, at its heart, a store selling artisan products.  Héloisa perfectly marries the French culinary techniques learnt at Le Cordon Bleu Paris with local ingredients and her cuisine is both authentic and full of flavor.
Heloisa has received a number of awards, including best cheese bread in São Paulo (pão de queijo).  She has also written a number of cookbooks, which are best-sellers in Brazil:  Cozinhando para amigos I (2005), Cozinhando para amigos II (2008), Chocolate todo dia (2009), Bacalhau (2009), Le bon marché – Le Brésil à Table (2013), Made in Brazil (2014).
Made in Brazil was written in partnership with Larousse and includes 30 easy recipes (20 savory and 10 sweet), using ingredients that can be easily found the world over.  In this book, Héloisa highlights the richness of Brazilian cuisine.  A seventh book is planned for 2014:  Brazil a mesa.
Ja lisan siia ka oma Helsingis tehtud telefonipildi Heloisast - sellel on ta koos enda valmistatud suurepäraste maniokijahust juustu-keedutainapallidega. Sel hetkel polnud mul veel aimugi, et oleme koolikaaslased ...


Ajakirjas Food&Wine jäi mul silma üks õlles marineeritud kana, mille puhul sibul ja sinep peaks meenutama klassikalist õlle ja bratwurst'i kombot:) Marinaadi ainete kogustesse võib (nagu ikka) üsna loominguliselt suhtuda. Võid neid asju, mis meeldivad, rohkem panna või mõne teise asja asendada või üldse välja jätta - retsept on juba niikuinii minupoolsete muudatustega.

Kana võib grillida ka ahjus ja tänu marinaadile jääb isegi rinnafilee sel viisil valmistatult väga mõnus ja mahlane, kuigi ma soovitan ikkagi võimaluse korral kintsufileed kasutada (originaalis oli siiski kanarind). Mulle grillitud kuldpruunid või kergelt isegi juba kõrbenud sibulad hullult meeldivad, niiet mina võtsin ka need marinaadist välja ja grillisin ära - jube head! :)

Algne retsept nägi ette Brasiilia Xingu tumeda laagerõlle kasutamise, kuid mu kodune õlleekspert leidis, et tavaline igas poes müüdav kodumaine hele laager Alexander sobib oma tugeva maitse ja aromaatsuse tõttu igati hästi sellise roa marinaadiks - väikestes pudelites käsitööõlled jäävad meie majas niisama nautimiseks ;-)

Vaja läheb:
4 purustatud küüslauguküünt
3-4 cm suurune purustatud ingveritükk
1-2 peenelt viilutatud keskmist sibulat
1 sl paprikapulbrit
1 tl soola
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
0,5 tl köömneid
3-4 sl sinepit
500 ml õlut
5 sl õli
800 g - 1 kg kana rinna- või kintsufileed
2 sl võid
paar peotäit hakitud koriandrit
paar laimi

Sega omavahel küüslauk, ingver, sibul, paprikapulber, sool, must pipar, köömned, sinep, õlu ja õli. Lisa pooleks lõigatud kanafileed, sega läbi, kata kauss nt fooliumi v kilega ja aseta vähemalt 4 tunniks külmkappi. 

Eemalda kana marinaadist ja grilli kõrgel kuumusel u 5 minutit kummaltki poolt kuni kana kergelt pruunistub ja on ilusti läbi küpsenud. Tõsta kana taldrikule, pintselda sulatatud võiga, puista peale hakitud koriander ja serveeri laimisektoritega. Naudi jalgaplli vaadates või niisama :)

Kommentaare ei ole: