esmaspäev, 10. november 2014

Ahjupeedid fetaga


Kindlasti kõik toidusõbrad teavad, et Eestis on selline ülimalt tore toiduajakiri nagu seda on KÖÖK.  Selle kohta muidugi tundub pisut veider kasutada sõna "ajakiri", sest väljaanne on nii mahukas, et annab vabalt juba raamatu mõõdu välja. Seal on palju huvitavaid lugusid kokkadest, toidust, veinist ja igasugust ohtralt toidualast infot, mida kaunistavad ilusad fotod. Ühesõnaga - heas mõttes toiduhullude poolt südamega tehtud asi! Viimases Köögis leiab ka minu lood Antinori veiniperekonnast ja Peruu köögist ning kuna detsembri alguses ilmub juba uus number, siis tasub poodi kiirustada ;-)

Minu retsepte leiab veel ka viimases ajakirja Naerata numbris, mida saab Apotheka apteekidest veel novembri lõpuni endale soetada. Seekord on minu poolt kaks küpsetist raamatust "Lihtsad ahvatlused" - pohla-õunakeeks ja spinati-juustumuffinid.

Siin on aga spetsialistid pannud kokku nimekirja 10st toidualasest telefonirakendusest, mis tasuks endale telefoni tõmmata - päris huivtav :)

Mõnusad ahjus küpsetatud peedid, mis sobivad nii eraldi roaks kui ka liha kõrvaseks. Kuna mina armastan endiselt liha, siis minul on need reeglina just osa praest ja eriti hästi passib ahjupeet just veiseliha juurde. Tavaliselt kasutan ahjujuurikate valmistamisel extra virgin oliiviõli, kuid selle suve uus suurepärane avastus on Kaarli talu külmpress sinepiõli, mis annab toitudele veelgi mõnusama meki ja samas on boonusena veel kodumaine.

Alguses:
3 suuremat või kuni 10 väikest peeti
2 sl extra virgin oliivi- või sinepiõli
1 suur või 2 väikest küüslauguküünt
soola, värskelt jahvatatud pipart
tüümiani või oreganot

Koori toored peedid, lõika sektorioteks või tükkideks (u 1,5 cm kuubikud) ja aseta ahjuvormi. Kui kasutad pisikesi noori peete, siis neid ei ole koorida vaja - piisab tiheda harjaga puhtaks kraapimisest. Puhasta ja viiluta peenelt küüslauguküün(ed) ning lisa vormi. Sega aedviljad läbi õliga, maistesta soola ja pipraga ning aseta peetide juurde paar tüümianioksa või lisa kuivatatud tüümiani või punet.


Hiljem:
2-3 sl balsamico’t
200 g  (1 pakk) fetajuustu
peotäis seedermänni- või piiniaseemneid
tüümianilehti
extra virgin oliivi- või sinepiõli
vajadusel veel soola ja pipart

Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 45 minutit kuni peedid on peaaegu pehmed. Sega peeditükke aeg-ajalt, et need ühtlaselt küpseks. Võta tüümianivarred pannilt ja lisa kuubikuteks lõigatud feta, balsamico ja seedermänni- või piiniaseemned ning küpseta veel 10-15 minutit kuni peet on parajalt pehme. Nirista soovi korral peale veel õli, jahvata pipart ja soola ning puista tüümianilehti. Serveeri kohe, sest see roog on parim ahjusoojana. Sobib nii iseseisvaks kergemaks eineks kui ka lisandiks mõne liharoa juurde.


Kommentaare ei ole: