neljapäev, 22. jaanuar 2015

Röstitud lillkapsas - kes proovib, see juurde soovib :)


Apppppi, kui hea on röstitud lillkapsas!!! Pruunistunud, krõbe ja maitsekas, millele pisut oliiviõli ja parmesan veel viimase lihvi annavad - lihtsalt keele viib alla!!! Nägin retsepti ajakirja Bon Appetit veebilehel, järgmine kord poodi minnes panin kohe kärusse ühe lillkapsa ja tegin ära. Ja teen kindlasti veel, sest see on tõeliselt maitsev, eriti soojalt! Sobib niisama täitsa eraldi toiduna süüa (kõhu saab väga hästi täis) või mõne liharoa juurde. 

See on jälle üks hea retsept, et kasutada ära pärast külaliste lahkumist külmkappi jäänud poolik veinipudel. Kuigi retseptis oli ette nähtud 6 dl valget veini, lisasin mina vaid u 3-4 dl, sest rohkem lihtsalt polnud alles. Kui aga eelmisest päevast (või veel varasemast) on lahtine pudel veini ootel, saab seda kasutada selles sinepises kanaroas või mereandidega pasta valmistamisel, punast veini aga peedirisotos. Või valmistada hoopis pool kogust Coq au Riesling'ut, mis on samuti üks ülihea roog :)

Kui aga veini ei ole olemas ja ekstra ei soovi pudelit avada, siis kasuta nt kanapuljongit, kuid jäta sel juhul sool välja. Parmesani asemel sobivad suurepäraselt kodumaised ja naaberriikide tootjate samal põhimõttel valmistatud juustud, nt Forte, Džiugas. Riivjuust tasuks puistata ühtlaselt lillkapsale kohe ahjust välja võttes, et see mõnusalt sulaks, kuid selle võib vabalt ka ära jätta :) Samuti pole kohustuslik pärast küpsetamist õli ega juustu lisada - lillkapsas on niigi väga hea! Tšillihelbeid olen mina Aasiast toonud, aga nüüd on õnneks need ka Santa Maria sortimenti jõudnud (peaks poodides saada olema tavalises väikeses purgis). Võid neid esialgu pisut vähem lisada, kui kardad liigset vürtsikust ;-) 


4-6 dl kuiva valget veini
1 dl (extra virgin) oliiviõli
3 sl meresoola
poole sidruni mahl
30 g võid
1 sl tšillihelbeid
1 sl suhkrut
1 loorberileht
1 lillkapsas (lehed eemaldatud)
extra virgin oliiviõli või mõned väikesed võitükid
mõned peotäied parmesani vm meelepärast juustu (soovi korral)

Aseta vein, õli, sool, sidrunimahl, või, tšillihelbed, suhkur, loorberileht ja u 2 l vett suurde potti ning lase keema tõusta. Keera kuumust vähemaks, lisa lillkapsas ja jäta potti u 20 minutiks küpsema kuni see on noaga katsudes pehme. Keera lillkapsast aeg-ajalt, et see ühtlaselt küpseks. 

Võta lillkapsas potist, nõruta, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või -vormi ja rösti ahjus 250 kraadi juures 30-40 minutit kuni lillkapsas on üleni pruunistunud. Võta vormist, nirista peale extra virgin oliiviõli või aseta väikesed võitükid ja puista riivitud parmesani. Naudi kohe :)

Kommentaare ei ole: