pühapäev, 18. jaanuar 2015

Šokolaadi-pähklikreemi kook



Nigella Nutella-kooki olen juba ammu vesise suuga vaadanud ja teha plaaninud. Geniaalne ja lihtne, lisaks ka gluteenivaba - mis saaks veel parem olla?! Olen küpsetanud kooki originaalretsepti järgi, va kate, mille valmistasin kodus olevatest asjadest, sest mis ma pärast ülejäänud vahukoorega teen, kui olen pakist u 1 dl ära kasutanud?! Seekord valmis glasuur tervete srapuupähklitega piimašokolaadist, aga tumedast šokolaadist on veel parem ;-)

Nutella asemel olen kasutanud isetehtud pähklikreemi, millest blogis on mul hetkel kaks varianti - mandlite ja maapähklitega ning kondenspiimagaKuigi algne retsept on väga hea (mahlane ja mõnus, inimesed alati! kiidavad), siis pildil olev kook on valminud hoopis kasutades 300 g kreemjat maapähklivõid ja 7 väikese kuhjaga supilusikatäit tumedat muscovado't, sest parasjagu polnud isetehtud šokolaadi-pähklivõiet kodus võtta, aga poes müüdavad pähklikreemid (sh Nutella) on nagu on ... Selle (ja veel mõne "kasuliku" asja) "suurepärasest" koostisest on Kristel juba oma blogis kirjutanud ning on kindel, et pähklite jm korraliku kraamiga pole selle maiuse puhul ammu enam tegemist :(

Naljakas tegelikult, kuidas inimeste maitse-eelistused ajaga muutuvad. Kooliajal oli Nutella minu  arust jube hea magustoit, mida võisin terve purgi korraga ära süüa. Nüüd aga teen ise kodus palju parema kreemi valmis ja võtan vaid mõned ampsud; poes müüdavad Nutellad ja selle laadsed tooted aga ei isuta kohe üldse. Samas aga kui olen järjekordse(d) purgi(d) maapähklivõid (ik peanut butter) M&S-ist ostnud, siis söön terve purgi kas ühe või kahe õhtuga ära. See on lihtsalt niiiiiiiii hea!, eriti see crunchy ehk pähklitükkidega variant:)

Šokolaadi-pähklikreemiga saab aga teha ka küpsetamata toorjuustukooki, millest on suisa kaks videot (LP digilehe jaoks ja Terevisioonis) valminud :)

Vaja läheb:
100 g tumedat šokolaadi
6 suurt muna
näpuotsatäis soola
130 g toasooja võid
400 g (1 purk) nutellat vm pähklikreemi
1 sl brändit v rummi
100 g jahvatatud kooritud metspähkleid või mandleid või mandlijahu

Kate:
150 g (tervete) pähklitega (tumedat) šokolaadi 
30 g võid 
30 g piima (u 3 sl)
peotäis kooritud sarapuu- ja pistaatsiapähkleid (soovi korral)

Tükelda ja sulata šokolaad, lase jahtuda u 10 min. Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga tugevate tippudega (mitte veel kuivaks) vahuks. Teises kausis vahusta või Nutellaga, lisa alkohol, munakollased ja jahvatatud pähklid, seejärel sega hulka šokolaad. Lisa muanvalgevaht kolmes osas segades õrnalt alt üles tõstes ja kaussi samal ajal keerates.  

Vala tainas 23-25 cm läbimõõduga latikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga. Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit kuni kook hakkab äärtest lahti lööma ja on keskelt tahenenud. Lase jahtuda, aseta serveerimisalusele ja valmista soovi korral glasuur, kuid ilma  katteta on ka väga hea:)

Katte jaoks tükelda või ja šokolaad ning aseta koos piimaga potti. Sulata madalal tulel pidevalt segades, klopi ühtlaseks ja laota koogile. Kui soovid, puista peale veel meeelepäraseid (hakitud) pähkleid. Enne lahti lõikamist lase kattel taheneda.

PS: Sarapuupähkleid müüakse poes (nt Prismas) ka juba kooritult, aga kui soovid ise pähklitelt kesta eemaldada, siis toimi nii, nagu siin kirjas.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Silja, kas siin koogis oleks ok vahetada mandlijahu tavalise (täistera) jahuga?

Silja Luide ütles ...

ma arvan, et ilmselt ei oleks ok. mandli- ja pähklijahud on hoopis teise konsistentsiga ja rasvased, täisterajahu aga imeb niiskust endasse ja kook võib kuiv jääda. siin koogis aga ei pea olema peene jahulaadne jahvatus, vaid pähklid-mandlid võivad olla ka nt köögikombainis peeneks purustatud.