laupäev, 3. jaanuar 2015

Vaarikakastmega šokolaadipavlova



Soovin kõigile imeilusat uut aastat!!! Et soovid täituksid ja oleks julgust uusi asju proovida! :)

Suur aitäh kõigile eelmise postituse kommenteerijatele! Eriti tänan muidugi heade sõnade ning õnnesoovide eest - hästi armas ja südantsoojendav oli neid lugeda! Väga tore on teada, et tegelikult kasutatakse nii palju erinevaid jahusid. Loosi tahtel saab mu uue raamatu endale 21.-na vastanud Katrin! Palun võta minuga ühendust (silja.luide@gmail.com), et saaksin raamatu Sinuni toimetada.

Pühad on ikka üks erakordselt lahe aeg, aga saavad alati liiga kiiresti otsa ... Jõulukuu on alati tore ja piduderohke ning mulle tundub seegi kord, et see oli kõige ägedam detsember ever! Möödus see muidugi jälle kui unenäos, nüüd aga tuleb kuidagi tagasi normaalsesse elurütmi saada ... :)

Pavlova on lihtne valmistada ning selline kook, mis alati külalistele meeldib! Kuna restoranides selle  nime all pakutav kook on alati kõva beseeküpsis, siis enamike jaoks on õige kodune Pavlova tõeline ilmutus ning küpsetajale lihtne ja odav viis kiitust saada ;-) Pehme suus sulav sisu ja kergelt krõbe pealispind moodustavad koos siidja kreemi ja hapuka vaarikakastmega täiusliku koosluse. Beseekook sobib alati ka pidulikul puhul pakkumiseks, olgu selleks siis jõulud, aastavahetus või sünnipäev. Mina ei ole veel kohanud inimest, kellele Pavlova ei meeldiks, ja kuna ma ka ise seda kooki armastan, siis loomulikult on mu blogis ohtralt versioone sellest hõrgust koogist. Viimase kuu jooksul olen erinevateks üritusteks teinud just oma esimeses raamatus olevat kirsikastmega Pavlovat. Ülejäänud munakollastest valmib tavaliselt brüleekreem, millest samuti siin blogis mitmeid variante on :)


Vanilliekstrakti võid asendada 1 tl piparkoogimaitseainega, 0,5 tl mandliekstraktiga või lisada munavalgevahu hulka hoopis 30 g riivitud tumedat šokolaadi. Tavalise valge tuhksuhkru võid osaliselt või täielikult asendada šokolaadimaitselise tuhksuhkruga.


Pavlova:
5 keskmist munavalget
230 g tuhksuhkrut
1 tl (punase veini) äädikat
1 tl vanilliekstrakti
2 sl naturaalset kakaopulbrit

Vahusta munavalged pehmete tippude tekkimiseni ja lisa edasi vahustades 1 sl kaupa tuhksuhkrut, et saada tihke besee. Lõpptulemuseks peaks olema tugevate tippudega läikiv besee. Sega hulka äädikas, kakaopulber ja vanilliekstrakti.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, tee sellele koogivormi abil 20-22 cm läbimõõduga ring, piserda sinna natukene vett (et oleks kooki hiljem lihtsam kätte saada) ja tõsta munavalgevaht ringi sisse. Laota spaatliga ühtlaselt laiali jättes ääre kõrgemaks. Küpsedes vajub kook niikuinii natukene laiemaks. Küpseta ahjus 150 kraadi juures u 45 minutit kuni besee on äärtest krõbe ja kuiv, katsudes vetruv ja kuldse värvusega. Tee ahjuuks praokile ja lase Pavloval täielikult jahtuda. 

Vaarikakaste:
250 g vaarikaid
1 kuhjaga sl (tuhk)suhkrut
2 sl Cointreau'd, brändit või rummi (soovi korral)

Kui kasutad külmutatud vaarikaid, siis sulata ja nõruta need enne üleliigsest vedelikust. Töötle vaarikad koos ülejäänud ainetega köögikombainis, kannmikseris või saumikserit kasutades püreeks ning suru segu läbi sõela. Hoia kastet serveerimiseni külmkapis. 

Kreem:
200 ml vahukoort
2 sl (tuhk) suhkrut
200 g toasooja toorjuustu
1-2 sl Cointreau'd, brändit v rummi (soovi korral)

Vahusta vahukoor suhkruga pehmeks vahuks. Vahusta hulka toorjuust ja alkohol. Tõsta jahtunud Pavlova spaatli abil serveerimisalusele ja laota kreem ühtlaselt koogile. Nirista peale vaarikakastet  ja tõsta kihte spaatliga natukene segi, et tekiks marmorjas muster. Peale puista vaarikaid ja riivitud tumedat šokolaadi.


1 kommentaar:

Liina ütles ...

Tahtsin pavlovat teha, sest munavalged vajasid kasutamist. Aga kodust olid otsa saanud nii vaniljeekstrakt kui -suhkur. Ainult vanilliini oli (hoian ikka ühe paki vahvlite küpsetamise tarbeks, sest ilma ei saa "lapsepõlve maitsega" vahvleid :), aga sellega ei tahtnud Pavlovat teha. Siis tulii see kakaoga variant meelde. Väga hea oli. Vaarikakastet ei teinud, hoopis punaseid sõstraid puistasin kreemi peale.
Klassikaline Pavlova jääb siiski endiselt lemmikuks.