teisipäev, 11. august 2015

Suviselt mõnus kukeseenepasta


Suvi kestab, aiad ja peenramaad pakuvad imelist värsket kraami, turuletid on heast-paremast lookas ja igapäevaselt saab ülilihtsa vaevaga ülimaitsvat toitu. Kuigi võiks juba harjuma hakata, siis ma ikka igapäevaselt vaimustun sellest, et saan igapäevaselt värskeid marju, kukeseeni, aedvilju, sh päris küüslauku ja sibulat, mis lõigates pisarad korralikult voolama paneb. Supermarketi sibulaid võid mitu tükki ära tükeldada ilma, et silma ka pilguks ... Elu on ikka ilus! :) Peaaegu igal hommikul (vahel ka lõuna paiku) turul käies olen avastanud, et Tallinna turgudest on mu lemmik ikkagi Nõmme turg. See on lihtsalt kõige sarnasem Tartu omale - mulle tundub, et rohkem on talukaupa ja oma aiasaadusi pakkuvaid inimesi, vähem aga hulgikauba edasimüüjaid ... Mitte et esimene alati kindlasti parem oleks (ei pruugi olla), aga lihtsalt sisendab pisut rohkem kindlustunnet ja üldse on kuidagi kodusem, meeldivam ja isiklikum ... :)

Aga nüüd, kui kauaoodatud kuumalaine tõesti käes on, kes ikka viitsiks pikalt pliidi ääres passida?! Kuna värsket kartulit juhtumisi kodus ei olnud, siis tegin hoopis ühe lihtsa pasta, kuhu kogu turult toodud saagi sisse sain segada. Nagu ikka, kõik käib tunde ja maitse järgi vastavalt sellele, millised asjad just sel päeval ahvatlesid, aga üritasin retsepti ikka kirja panna. Aedubade kaalu ma enam kahjuks ei mäleta, aga ostsin neid u sama palju nagu tavaliselt ja reeglina neid on kuksil 400 g ringis. Pastat sai suur potitäis, millest jätkub ilusti neljale inimesel. 

Kukeseente puhastamiseks on parim pintsel, millega praht kuivadelt seentelt maha pühkida. Väikesed seened jätan terveks, suuremad lõikan pooleks, aga üldiselt ma eriti seeni ei tükelda, sest mulle meeldib, kui seentel on toidu sees nende kuju säilinud, mitte ei ole ühtlane hakitud mass :) Niikuinii tõmbuvad need praadimisel korralikult kokku, niiet isegi üsna suured seened näevad pärast taldrikul nunnud välja. Piruka täidisesse kukeseente tükeldamisel on küll praktiline väärtus, aga mina jätan ka siis seened nii terveks, kui saan. Kukeseened on hullult maitsvad ja inspireerivad, niiet nendega saab igasuguseid asju teha alates risotost ja omletist lõpetades igasuguste küpsetistega,  nt soovitan proovida seda suvikõrvitsa ja juustuga rooga ;-) 


1 pakk (250 g) meelepärast pastat
600-700 g kukeseeni
u 300 g valgeid ja rohelisi aedube
kanapuljongit
võid
1 keskmine sibul
2 keskmist küüslauguküünt
musta pipart, soola
50-150 g parmesani või mõnda sarnast juustu, nt Valio Forte't
peotäis värsket tilli
soovi korral 1 väike v suur karp sulatatud juustu Merevaik v meelepärast toorjuustu

Puhasta seened ja lõika suuremad väiksemaks. Puhasta ja tükelda sibul peeneks, samuti üks küüslaugu küüs. Prae hakitud sibul või sees madalal kuumusel klaasjaks (kulub u 8 minutit), lisa küüslauk, prae veel u minut ja seejärel seened. Prae aeg-ajalt segades seni, kuni seentest välja tulnud vesi on aurustunud. Maitsesta seened soola ja pipraga, puista peale hakitud tilli. 

Keeda aedoad puljongis nii pehmeks, kui soovid ning nõruta. Haki teine küüslauguküüs ka peeneks ja prae madalal kuumusel või sees pisut, lisa keedetud ja nõrutatud aedoad ning pruunista kergelt. 

Keeda pasta pakendi vastavalt juhistele, nõruta ja aseta potti tagasi. Sega hulka praetud kukeseened, praetud aedoad (suuremad lõika kolmeks), maitsesta soola ja pipraga, lisa parmesanilaaste ja ülejäänud hakitud till (osa laastudest ja hakitud tillist puista serveerimisel pastale peale). Soovi korral sega hulka ka Merevaik, et jääks kreemjam. Merevaigu võib segada ka praetud seente hulka enne, kui need pastale lisad. Kui aga sulatatud juustu ei kasuta, siis lisa parmesani tunduvalt rohkem - Valio Forte puhul riivi või lõika laastudeks terve tükk (180 g). Naudi koos külma valge veiniga heas seltskonnas :)

Kommentaare ei ole: