teisipäev, 1. september 2015

Küüslaugu-rosmariinivõiga hanger steik



Hanger steik saabus mulle taaskord Liivimaa Lihaveiselt. Kui esiselg oli hea ja kergelt valmistatav tükk, siis hanger ehk lihuniku ehk bistroo steigi (prantsuse keeles onglet) jaoks pidin dr. Google'i abi kasutama. See leht on eriti hea - siin on ilusti fotodel näha, kuidas hanger'it lõigata tuleb, samuti igasugust muud huvitavat infot selle tüki kohta. Ja õnneks oli hanger veelgi "lihtsam", sest ei vaja ei erilist maitsestamist ega pikka küpsemist - piisab vaid kokku u 10 minutist praadimisest :)

Marinaadi otsustasin seekord mitte teha (ja olin otsusega väga rahul!), sest tahtsin proovida pigem liha loomulikku ja puhast maitsest. Kui soovid aga seda tükki täiendavalt maitsestada, siis nii bavette'i kui ka välisfilee marinaadid sobiksid hanger'ile igati hästi. Valmistasin see-eest lihale hakitud küüslaugu ja rosmariiniga segatud sulatatud või. Tegelikult ei ole ka võid üldse vaja teha - sool(ahelbed) ja must pipar on minu arvates on hanger'i jaoks täitsa piisavad, sest liha on juba ise nii maitsekas ja hea. Mulle väga meeldis!


Praadimisel või grillimisel omandab hanger steak krõbeda "kooriku", kuid seest on tõeliselt pehme, õrn ja mahlane. Viiludeks lõikamisel jälgi lihakiudusid ehk proovi kindlasti ristikiudu lõigata hoolimata sellest, et kiud asetsevad nö diagonaalis. Hanger steiki ei tasu kindlasti üle küpsetada, kuid samas pole see ka just päris sisefilee, niiet vähem ei ole ka mõtet küpsetada, sest muidu ei jää liha pehme ega olevat nauditav. Seega selline medium rare (sisetemp 51-54) on ideaalne!

700-800 g hanger steik
musta pipart
40 g võid
1 suur küüslauguküüs
1 rosmariinioks
soola(helbeid)

Eemalda kelmed ja rasvakiht ning lõika keskelt mööda kõõlust pikuti pooleks. Et tükid pannile paremini ära mahuks, lõika need veel omakorda risti pooleks. Jahvata peale musta pipart. 

Sulata tükeldatud või. Haki küüslauguküüs ja rosmariinilehed peeneks ning kuumuta neid sulavõis madalal kuumusel u minut. Jäta seniks seisma, kuni praed liha. 

Kuumuta keskmisest pisut kõrgemal kuumusel pannil õli (nt maapähkliõli, mis hästi kuumust kannatab) ja prae selles lihatükke mõlemalt poolt 4-5 minutit, kuni need on korralikult pruunistunud ja sisetemperatuur 51 kraadi, et küpsusaste oleks medium rare. Võid usaldada ka oma sisetunnet ja/või kellaaega, aga termomeeter on kindlapeale minek;-) Tõsta liha lõikelauale või taldrikule, puista peale soolahelbed, laota peale küüslaugu-rosmariinivõi*, kata fooliumiga ja lase vähemalt 10 minutit seista, et lõigates ei valguks mahlad lihast välja. Kui tundub, et liha on juba niigi küps (pannilt võttes on sisetemp üle 51 kraadi), siis ära fooliumit peale pane, sest liha küpseb muidu edasi. Lõika steik ristikiudu viiludeks ning soovi korral puista peale veel soolahelbeid ja jahvata musta pipart. 

* Soovi korral võid rosmariini-küüslauguvõi niristada ka juba viiludeks lõigatud lihale. 

Kommentaare ei ole: