laupäev, 5. september 2015

Marjad on head!!! Eriti niimoodi ;-)


Sügis hakkab vaikselt kätte jõudma ja eelkõige saab sellest aru muutunud töökoormusest - sel nädalal tegin retsepte (koos piltidega) kokku kuuele(!) erinevale väljaandele. Mu kukeseenepirukas koos väikese jutuga on tänases LP-s, neljapäeval ilmunud Naistelehes on minu sulest neli retsepti, ülejäänud asjad on aga veel alles ilmumas.

Viimaste nädalate ilmad on olnud nii ilusad ja head, õhtud nii mõnusad, et kogu suvest jäi tõeliselt äge mälestus! Muidugi oli suvi ka muidu tore nagu alati, aga soojus annab ikka palju juurde - hästi lahe on õhtuti kellegi juures aias või mujal väljas istuda ning öösel koju jalutades ei ole vaja kleidile midagi peale panna. Nagu välismaal!:D Ja isegi kui oli alguses veidike jahedam, siis olgem ausad - ülejäänud üheksa kuuga võrreldes olid ilmad ikka superhead! Ok, mõnedel aiapidudel ja kontserditel tuli tõesti pisut külmetada, aga noh - nagu öeldakse - pole halba ilma, vaid on vale riietus! Ja miks peakski sellisel pisiasjal, nagu ilm, mida niikuinii muuta ei saa, oma elu härida laskma ja hakkama virisema?! Paremaks sellest ei lähe ja ausalt öeldes, mis sellest ilmast ikka, kui ise oled õnnelik, veedad aega lahedate inimestega ja teed tööd, mida armastad!?! Nii pole tegelikult ühelgi aastajal viga (eriti, kui ilmale vastavad riided valida), kuigi kui päris aus olla, siis novembrikuu võiks siiski aastas vahele jääda ehk pärast ilusat värsketest andidest pakatavat kirjut sügist võiks tulla kohe jõulukuu - siis poleks mul tõesti ühtegi etteheidet ilma osas!  :) :) :)



Eile metsas käies kohtasin ühte suurimat kärbseseent, mida kunagi näinud olen. Pohli on sel aastal kõvasti ja tore oli näha, et mustikadki pole veel osta lõppenud. Alumistel okstel asuvad palukad on veel küll rohekad-valged, aga need võib julgelt ära korjata, sest kodus toatemperatuuril seistes lähevad pohlad paari päevaga ilusti punaseks.


Aeg, mil aiast ja metsast saame marju ja muid vilju korjata ning turult värsket kodumaist toidukraami osta, on meie kodumaal paraku üürike. Seda enam tasub hetkel sellest küllusest viimast võtta ning keha sügisele vastu minnes kasulike vitamiinide, mineraal- ja kiudainetega varustada. 

Puuviljad ja marjad on ravimina olnud kasutusel ammustest aegadest ning kaasaegne teadus täiendab ja toetab rahvameditsiini kogemusi. Lisaks kasulikele ainetele sisaldavad puuviljad ja marjad süsivesikuid, bioloogiliselt aktiivseid aineid ja kergesti omastatavaid suhkruid. Puuviljasuhkrut ehk fruktoosi ja viinamarjasuhkrut ehk glükoosi omastavad kergesti ja täielikult inimese aju, südamelihas, kopsud ja seedeelundid. Puuviljasuhkru kiiret imendumist soodustab selle tervislik "saatjaskond" ehk vitamiinid, mineraalid ja koeensüümid. Puuviljadest on rikkalikult ka orgaanilisi happeid, mis soodustavad toitainete imendumist ja etendavad juhtivat osa organismi energeetilistes protsessides ja kudede taastumises. 

Lisaks takistavad marjad ja puuviljad organismis jääkainete (kusihape, kolesterool) ladestumist, vaid aitavad neid ained organismist kiirendatud korras eemaldada, samuti parandavad seedeelundite tegevust, aitavad säilitada sooltes normaalset mikrofloorat, siduda ja viia välja mikroobide tekitatud kahjulikud ained. 

Puuviljades ja marjades olevate ainete väärtus on seda suurem, mida vähem on vilju töödeldud, seega tasub neid süüa eelkõige toorelt, kuivatatult või külmutatult või juua mahlana. 


Lihtsaim variant marju nautida on segada neid kas naturaalse kohupiima või - pastaga (vahel kasutan ka kakao- v vanillimaitselist), samuti keefiri ja maitsestamata jogurtiga. Mõnusa magustoidu või hommikusöögi saab, kui võtta u 200-300 g piimatoodet ja sama palju marju (ma lisan vahel veelgi rohkem, 400 g marju on üsna tavaline kogus):) Seda marjadega kohupiimakreemi võib alati endale meelepäraselt täiendada, nt lisades kamajahu, mett või (kookosõie)siirupitkaera- või rukkikliisid, magustamata (toor)kakaopulbrit, kookoshelbeid, röstitud ja hakitud pähkleid. Vahel ma panen kõiki neid asju, vahel naudin vaid marjade looduslikku maitset. Kui suhkur pole probleemiks, siis eriti hea on kreemi sisse segada teelusikatäis või paar pruuni suhkrut (parim on siin tume muscovado), mis võib olla ka tükkidena, kuna hakkab üsna kiirelt sulama ja annab imelise karamellise maitsenüansi.

Mina söön marjadega kohupiimakreemi, jogurtit või keefiri suvisel ajal peaaegu igal hommikul ja muul ajal ka üsna sageli, sest marjade ja suhkruta maasikatoormoosi säilitamiseks olen keldrisse isegi lisa-sügavkülma ostnud:) Kuid marjamaius on ka igati mõnus magustoit ning suurepärane valik kergeks ja kiireks  õhtusöögiks. 

Kommentaare ei ole: