teisipäev, 6. oktoober 2015

Õunasiidriga õunakook


Praegu saab poest ja turult magusaid viigimarju, mida on lihtsalt võimatu ostmata jätta!:) Jagasin ise sel laupäeval LP-s mõningaid retsepte, kuid hetkel on nii kodu- kui ka välismaistes blogides ohtralt ahvatlevaid ja põnevaid kasutusviise nendele supreheadele ja imeilusate:) viljadele! Vähemalt oma Instagrami feed'i vaadates jääb küll selline mulje ja tuleb tunnistada, et lisaks pohladele, õuntele, pirnidele ja ploomidele on minulgi viigimarjad köögis praegusel ajal pidevalt kasutusel olgu siis niisama süües, hommikusele kohupiimakreemile lisades või muul viisil (koogis, salatis, ahjus röstides, juustuvaliku kõrval). Kindlasti tasub ideede hankimiseks kiigata ka D-kokaraamatusse - sealt leiab palju toredaid retsepte sügisandide kasutamiseks!

Tegin siidriga õunakooki kõigepealt maisi- ja riisijahuga. Küpsetamise ajal aga olin nii hõivatud vestlusega, et tegutsesin pooleldi autopiloodil ja üldse ei fikseerinud ära, kas küpsetuspulbrit lisasin tainasse või mitte. Gluteenivabades küpsetistes on nimelt see "väike" probleem, et kuna gluteeni pole, tuleb kerkimine ja õhulisus saavutada muud moodi, nt mõne kergitusainega. Niiet, kas siis ilma küpsetuspulbrita või koos sellega (seda ju teada enam ei saa:)), gluteenivaba versioon sellest koogist ei tulnud päris see, mida lootsin ... maitseomadused küll ei kannatanud, kuid see-eest oli tekstuur pisut raskepärane ja tihke. Perfektsionisti elu pole mingi meelakkumine:P ja kuna siidrit oli veel teist sama palju pudelis järel (ja viimase lonksuga premeerisin ennast tubli töö eest), siis küpsetasin kohe uue koogi, kasutades seekord nisujahu, ning tulemuseks oli täiesti korralik kook:) Ära söödi muidugi ka esimene kook ehk gluteenivaba variant, sest ilmselt nende kahe vahest saangi ainult mina ise aru, aga kui keegi soovib seda teha, siis mina nisujahuta variandile garantiid ei anna :D

Kasutasin koduaia Antonovkat, mille jätsin koorimata nagu alati koduste õunte puhul, ja uut kodumaist õunasiidrit Linda Ubin, mille on valmistanud Eesti suurim joogitootja A. Le Coq. Poolkuiv siider on toodetud Võrumaal Linda Nektaris valmistatud õunaveinist (ehk "õunavein on selle tähtsaim koostisosa", nagu etiketil kirjas). Joogile ei ole lisatud suhkrut, see on õrna mulliga ja mõõduka alko sisaldusega (4,5%). Koogi sisse ja niisama külmalt (nt saunas) nautimiseks väga hea jook! Kuna minu süda kuulub traditsioonilisel ehk nn šampanjameetodil valmistatud kuivale siidrile, siis ma ise piirdusin vaid degusteerimisega, kuid need, kes jõid, olid rahul. Ja minu arvates väärib igati tunnustamist, et ka suurtootjad hakkavad üha rohkem naturaalsuse poole liikuma ja kvaliteedile rõhku panema! Eesti suuruses riigis saabki ilmselt méthode champenoise' siidri valmistamine olla väikeste tegijate pärusmaa, sest turg sellele on paraku vägagi piiratud - ma ei usu, et see Eestis (vähemalt veel mitte lähiajal) nišitoote staatusest välja saab ...


Nii muscovado kui ka demerara suhkru asemel võid kasutada ka fariinsuhkrut, sarapuupähklite asemel aga India pähkleid või mandleid. Pildil olevas koogis ongi röstitud India pähklid, sest metspähklid ja mandlid said kodus otsa :)

60 g võid
3 sl suhkru(roo)siirupit (kasutasin seda)
1,5 dl poolkuiva alkoholiga õunasiidrit
240 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 tl jahvatatud ingverit
60 g heledat muscovado't
60 g kivideta datleid
150 g sarapuupähkleid
1 suur muna
1 suur õun
2 sl demerara suhkrut
50 g jahu
1 tl jahvatatud kaneeli

Aseta 20 g võid ja siirup kastrulisse ning kuumuta, kuni või sulab. Lisa siider. 

Sega sõelutud jahu, küpsetuspulber, sool, ingver ja suhkur omavahel. Haki datlid ja pooled pähklid ning lisa jahusegule. Lisa siidrisegu ja muna ning sega õrnalt läbi. Tõsta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 20X30 cm neljakandilisse vormi.

Lõika õun õhukesteks viiludeks ja viilud pooleks. Sulata kastrulis ülejäänud 40 g võid, lisa suhkur, jahu, ülejäänud pähklid (hakituna), kaneel ja õunaviilud ning sega korralikult läbi. Laota segu vormi taina peale.

Küpseta ahjus 170 kraadi juures 30 minutit kuni kook on kuldpruun ja sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis jahtuda ja lõika ruutudeks. Sõelu peale tuhksuhkrut või nirista veel siirupit. Eriti hea koos vanillikastme või -jäätise, vahukoore- või toorjuustukreemiga.

Kommentaare ei ole: