pühapäev, 14. veebruar 2016

Šokolaadimuffinid ohtra šokolaadiga (ülilihtsad) :)


Paljudes riikides on Valentinipäev eelkõige paaride tähtpäev, mitte sõbrapäev nagu meil. Kingitakse lilli (eelkõige punaseid roose) ja šokolaadi ning saadetakse kaarte - Ameerika Ühendriikides ületab kõigi (sh enda meisterdatud) Valentinipäevaks lähetetavate kaardikeste miljardi piiri, jäädes siiski napilt alla jõulukaartide arvule! Sarnaselt siiani populaarse Nõukogudeajast pärineva naitsepäevaga, on Eestis sel päeval kohad parimates restoranides aegsasti broneeritud ja lillemüük mitmekordistunud. Ei saa öelda, et sõbrapäev mu enda jaoks eriliselt suure tähtsusega oleks (veedan selle seekord lennukites ja lennujaamades), kuid sõpradega kokku saamiseks või pidutsemiseks sobibvad ju kõik ettekäänded :) Minu arvates on iga tähtpäev hästi tore, mis annab inimestele võimaluse oma lähedasi meeles pidada, end hästi tunda, lõbusalt aega veeta, kingitusi teha, küpsetada, väljas söömas käia või kasvõi niisama šokolaadi süüa ... :) Pühasid ega muid tähtpäevi ei ole kunagi liiga palju!!! Peaasi on mitte päris hulluks minna nagu nt jaapanlased ;-)

Kõige parem on muidugi sõpradele enda tehtud asju pakkuda või külla minnes kaasa võtta. Eilses LP-s on kolm sõbrapäevaks sobivat retsepti, sh spinati-suitsulõhe pirukas mandlijahust põhjaga (gluteenivaba) ja tervislikud pähkli-ploomi trühvlid kerge vürtsiga. Need muffinid siin on tummised ja šokolaadiküllased, glasuur teeb need aga pisut pidulikumaks. Šokolaad ei pea olema 70%-lise kakaosisaldusega, 50-60%-line (nt Kalevi Bitter) sobib suurepäraselt. Kui aga siiski kasutad tumedamat, siis võid lisada tainasse 20 g suhkrut. 


Muffinid:
100 g tumedat šokolaadi
190 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
180 g pruuni suhkrut (nt heledat v tumedat muscovado't, fariinsuhkrut)
6 sl naturaalset kakaopulbrit
1,5 dl neutraalse maitsega õli (nt viinamarjaseemne)
1 dl hapukoort
2 muna
1 tl vanilliekstrakti

Glasuur:
180 g tumedat šokolaadi
150 g hapukoort
2 sl pruuni suhkrut või (šokolaadimaitselist) tuhksuhkrut 

Tükelda kõik 280 g šokolaadi, aseta köögikombaini ja töötle puruks. Sega suures kausis omavahel kõigepealt sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga, seejärel lisa suhkur, kakaopulber, õli, hapukoor, munad, vanilliekstrakt ja 1 dl vett. Sega kõik ühtlaseks läikivaks tainaks (või kasutada ka mikserit) ja sega kiirelt sisse ka 100 g purustatud šokolaadi. Jaota tainas 12 vormi vahel ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 20 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase muffinitel vormis u 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel vormist välja restile jahtuma. 

Glasuuri jaoks aseta šokolaad, hapukoor ja suhkur kastrulisse ning kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades kuni tekib ilus ühtlane segu. Aseta külmkappi jahtuma seniks, kuni see on paraja konsitentsiga ehk piisavalt tahenenud, et sellega pritskotti kasutades või spaatliga muffinid katta. 

Kommentaare ei ole: