esmaspäev, 28. märts 2016

Ideaalne kevadpühade magustoit ja üks tore uus raamat munadest

Laupäevases LP-s ilmus mu artikkel nippide ja retseptidega munadepühadeks. Mul on aga kohutavalt kahju sellest, et nädal varem toimetusse saadetud artikli juurest, mis on allpool olemas, oli selle juurde võetud retsept ja foto, kuid oli jäänud mainimata, kes on nende autorid. Kuna ma ei soovi ennast kindlasti mitte nö võõraste sulgedega ehtida ja pean endiselt autoriõigusi ülioluliseks, siis mul on kohe eriti piinlik, et see niimoodi just minu loo juures juhtus! Juba paberil ilmunut ei saa enam kahjuks muuta, aga olgu öeldud, et mõlema foto autor on Jaan Heinmaa ja põneva magustoidu retsept ise on pärit sellest toredast raamatust:


Kui minu lapsepõlves räägiti pidevalt sellest, kui kolesteroolirikas on muna, mistõttu tohtivat süüa vaid ühe muna nädalas, siis nüüdseks on õnneks see kasulik tooraine täielikult rehabiliteeritud ning mõned terviseedendajad soovitavad seda isegi igapäevaselt tarbida. Selge on see, et liialdada ei tasu ühegi asjaga, kuid kevadpühadele mõeldes tasub muna toitainerikkusele siiski tähelepanu pöörata.

Kana- ja vutimunadele lisaks on poodides ja turul praegusel ajal saada juba ka pardi-, hane- ja jaanalinnumune. Nipid, kuidas neid küpsetada koos ahvatlevate retseptidega, on kirjas Pille Endeni ja Epp Mihkelsi äsja ilmunud raamatus "Muna. Toidud kana-, pardi-, jaanalinnu-, hane- ja vutimunadest", kust pärineb ka üleküpsetatud rullbiskviidi retsept ja käesolevas artiklis olevad faktid muna kasulikkusest.

Muna on ainus toit, millest areneb elu. Kuna tibu saab kõik vajaliku ühest munast, siis on see ka meile ideaalne valgu ja mineraalide allikas. Kanamunade toiteväärtus on suur - selles on olemas kõik üheksa asendamatut amonihapet ehk kõik need aminohapped, mida organism ise ei sünteesi. Munas sisalduvad vitamiinid on põhiliselt koondunud rebusse (A-, D-, E-vitamiinid, pantonteenhape, folaadid ja biotiin), samuti on selles lipiide, valke, mineraalaineid (nt kaltsiumi, fosforit) ja rohkesti kasulikku letsitiini, mis aitab vähendada vere kolesteroolisisaldust ning on hädavajalik normaalseks ainevahetuseks. Munavalge ei sisalda rasva ega vitamiine, kuid selles on ohtralt naatriumi, kaaliumi, fosforit, magneesiumi ja kaltsiumi. Kalkuni-, pardi- ja hanemunade koostis on ligikaudu samasugune kui kanamunal, kuid vutimuna valgu-, vitamiini- ja mineraalaine sisaldus on veelgi suurem.

Munade värvimine

Kuigi tänapäeval on poes saada erinevaid värve, siis eriti armsa ja samas ootamatu tulemuse saab kasutades meie esivanemate tehnikat, mässides munad koos värvi andvate asjadega (sibulakoored, vihalehed, lilleõied, lõngajupid, peedikoored, jahvatatud kurkum, mustikad) marli- või riidetüki sisse. Paberist väljalõigatud kujundite ja okstega saab muna pinnale luua erinevaid mustreid. Riie kinnitatakse muna ümber nööriga, asetatakse külma vette ja keedetakse 8-10 minutit. Pärast keetmist võib munadele anda kauni läike neid toiduõlise lapiga pühkides. 

Üleküpsetatud rullbiskviit                         
kümnele-kaheteistkümnele
valmistamisaeg 1,5 tundi

Siin saavad kokku mitmed munast valmistatavad küpsetised: nii biskviit, mida kasutatakse nii tortide kui rullbiskviidi jaoks, kui ka besee. Aprikoosid beseest pesades loovad justkui illusiooni küpsetatud munast, mistõttu on see „munane” magustoit paslik just lihavõttelauale.

Klassikaline rullbiskviit:
5 muna
5 sl suhkrut
5 sl jahu (nisujahu, toortatrajahu)
1 dl piima
2‒2,5 dl aprikoosimoosi

Kate:
3 munavalget
7 sl peent suhkrut
1 purk kompotiaprikoose

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Rullbiskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, nii et algne munamaht suureneks 3‒4 korda. Sõelu ettevaatlikult segades jahu munamassi hulka ja vala siis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 
Küpseta biskviiti 7‒8 minutit. 
Libista biskviit koos paberiga restile või mitmekordsele froteerätikule ja lase jahtuda. 
Pööra biskviit teise küpsetuspaberi abil ümber ja eemalda algne paber. Niisuta biskviiti piimaga ja määri peale aprikoosimoos. Kui moosis on suured puuviljatükid, oleks hea see eelnevalt saumikseriga ühtlaseks purustada. Keera biskviit rulli ja lase vähemalt 15 minutit seista. 
Vahusta munavalged kergeks vahuks. Lisa siis järk-järgult suhkur ja vahusta edasi, kuni suhkruterasid pole enam tunda. 
Lõik rull 1‒1,5 cm paksusteks viiludeks ja lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tõsta igale tükile peale lusikatäis munavalgevahtu ja aja laiali. Nõruta aprikoosid siirupist ja aseta igasse munavalgepesasse. 
Küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus, kuni munavahule tekivad esimesed kuldsed jutid. Selleks kulub 5‒6 minutit. 
Lase pisut jahtuda ja serveerides puista peale tuhksuhkrut.


Kommentaare ei ole: