neljapäev, 31. märts 2016

Lõhe ja avokaadosalat keedetud munadega tervislikuks õhtusöögiks



Minu õhtusöök on sageli üsna hilja ehk alles pärast kella üheksat. Ei ole kellaajas ise kunagi probleemi näinud, küll aga võiks nuriseda toidu üle, mida söön, sest ei juhtu kahjuks just väga harva, et õhtusöögi lõpetuseks (ja mis seal salata - ka vahel selle asemel) on üks või kaks (vahel kolm või neli jne) koogitükki ... Ideaalis oleks muidugi tore piirduda ainult tervisliku kraamiga - teoorias oleme me ju kõik hullult tugevad :) Näiteks see toekas salat sobib väga hästi kiirelt valmivaks ja kergeks, kuid samas palju kasulikke toitaineid sisaldavaks õhtusöögiks. 

Kuigi olen nii ise kui ka minu tutvusringkonda kuuluvad suurelt osalt üsna sotsiaalsed inimesed, siis mind ikkagi pisut üllatas, kui sain hiljuti Balti riikides läbi viidud uuringust teada, et eestlastest ja leedukatest söövad tööpäevadel koos sõpradega õhtust 13% ja nädalavahetusel 40%, mis on Läti elanikega võrreldes ligi kaks korda rohkem. Küsitlusest selgus ka, et eestlased tunnevad teiste uuringus osalenud riikidega võrreldes rohkem muret oma kehakaalu pärast. Kusjuures, Eesti elanike jaoks on "hiline õhtusöök" juba pärast kella seitset toimuv söömine, samas kui lõunanaabrid peavad hiliseks einestamist peale kella kaheksat. 

Vastava uuringu viis kõigis kolmes Balti riigis läbi rahvusvaheline uuringufirma Ipsos; tellijaks oli Borjomi, kes tulemusi eelmisel nädalal ka tutvustas. Ilmselt on blogilugejatele juba siit ja sealt silma jäänud, et mulle see looduslik mineraalvesi väga meeldib, aga seda ma vist ei ole enne maininud, et Borjomi vesi sisaldab ohtralt bikarbonaate - nende kontsentratsioon on 4209 mg liitri kohta, kogu vee mineralisatsioon on kuni 5,9 g liitri kohta. Minu jaoks teevad need näitajad vee ideaalseks spordijoogiks (eks igaüks vaatab ikka asju oma rikutuse tasemel, eksju?!) :D, mis mul peaaegu alati trennis kaasas on. Samas aga soovitatakse seda kasutada nii liigsest söömisest kui ka alkoholitarbimisest tingitud vaevuste vähendamiseks ... niiet igaüks leiab ilmselt endale sobiva kasutusala vee jaoks, mille mineraalveeallikad avastati tuhandeid aastaid tagasi ;-)

Eelmisel nädalal aga läks nii, et kodus ei õhtustanud ma kordagi, see-eest oli aga igal õhtul mõni lahe ja maitsva söögiga toidu- vm üritus, millest paaril korral sai ka ise pisut kätt harjutada ja vähemalt ühest neist - Hispaania suursaadiku kokaga kokkamisest Toiduakadeemias - plaanin kindlasti kirjutada, et mõnda imehead mereanni- vm roa retsepti jagada. Õnneks oli aega kiiruga mõnedele küsimustele vastata, mis mulle esitas Kodukokad.ee, ja pean tunnistama, et endalgi oli huvitav vaadata, mis mul täpselt seal külmkapis siis alati olemas on, kõigist imehea toiduga riikidest välja valida oma lemmikud jne :)

Kui kevadpühadest on veel keedetud mune üle, siis tasub valmistada täidetud mune, millest paar varianti oli ka sel laupäeval LP-s, või munavõid, kuid munad on alati suurepärane lisand salatisse. Mulle meeldib salatisse panna liha, kala (nt lõhet) ja avokaadot, sest nii on see lisaks veelgi paremale maitsele ka hästi kõhtu täitev :)

Vaja läheb:
100 g meelepäraseid salatilehti (spinatit, rukolat jms)
u 500 g ahjus küpsetatud või 200-300 g suitsutatud lõhet või forelli
2 avokaadot
4-8 muna
200 g kirsstomateid või rediseid (soovi korral)

Kaste:
3 sl oliiviõli
2 sl sidrunimahla
1 tl vedelat mett või suhkrusiirupit
soola, musta pipart

Kui kasutad ahjus küpsetatud lõhet, siis võta üks filee, tõmba pinsettidega luud keskelt välja, maitsesta soola, suhkru, sidrunimahlaga ja jahvata peale musta pipart ning Santa Maria tšilli ja koriandriga pipart. Aseta lõhe (nahk allpool) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 150 kraadi juures sõltuvalt filee paksusest 15-25 minutit nii, et lõhe jääks ikka mahlane ega oleks päris läbi küpsenud.

Pese ja kuivata salat korralikult ning rebi väiksemateks tükkideks. Sega kastmeianed omavahel ühtlaseks emulsiooniks kas visplit kasutades või loksuta kaanega purgis. Sega kaste salatilehtedega läbi. Lõika avokaado pooleks, eemalda kivi ja võta lusikaga sisu välja ning lisa salati hulka.  Lõika lõhe tükkideks ja lisa salatile. Kõvemaks keedetud munakollasega munad lõika sektoriteks, vedelama kollasega (6 minutit keedetud) munad aseta salatile tervelt. Lõika kirsstomatid pooleks, redised viiludeks ja aseta salatile. Jahvata peale musta pipart ja puista soovi korral soolahelbeid.

Kommentaare ei ole: