laupäev, 5. märts 2016

Magushapu kana ja värsked muljed



Kui mitmete Aasia riikide - eriti muidugi India - suhtes on paljud skeptilised ja mõned ei ole ka oma reisiga rahul, siis Tai tundub olevat selline koht, mis kõigile alati meeldib :) Vähemalt mina ei tea küll ühtegi inimest, kes ütleks, et Tais ei olnud (väga) lahe vms :) See on tõesti suurepärase toiduga (eriti muidugi mesimagused puuviljad ja värsked mereannid) ja sõbralike inimestega, turvaline, päikseline ja mõnusalt soe riik. Kui saartel on kerge tuuleke, mis palavust leevendab, siis Bangkokis, mis on maailma üks kuumemaid suurlinnasid üldse, hakkab higi kergelt voolama ka päikese varjus seistes. Mind see ei häiri, pigem vastupidi - harjun kiirelt palavusega ja naudin seda, kuidas ööpäevaringselt on nii soe, et ei hilisööl ega varahommikul pole vaja midagi muud, kui kleidikene selga panna ilma, et jahe hakkaks. Nt hommikul 6-7 ajal ujuma minnes on täitsa normaalne panna toas bikiinid selga ja niisama minnagi merre või basseini, käterätti pole vaja ümber võtta ka pärast ujumist, sest lihtsalt niiiiii soe on :) Tõeline nauding!

Oma kolmenädalase reisi lõpetasime pealinna nautides. Esimest korda Tais käies, mis oli ühtlasi ka mu esimene Aasia reis 14 aastat tagasi, said õnneks kõik Bangkoki vaatamisväärsused (templid, muuseumid, kuningapalee jms) läbi käidud, niiet seekord oli võimalik keskenduda ainult eriliselt toredatele tegevustele, sh söömine, mis Tais olles on selline suht nonstop tegevus ... Kõht võib olla küll just täis söödud, kuid ikkagi on võimatu jätta tänaval mõne naise või mehe kärust või turult külm kookospähkel, tükkideks lõigatud ananass või mesimagus mango ostmata ... :)

Minu jaoks on Bangkokis eriti lahedad sealsed suured kontrastid - moodsad pilvelõhkujad on kõrvuti traditsioonilise ja vanamoodsaga.  Panen siia mõned pildid pealinnast









Kui esimest korda Bangkokis olles oli linnapildis omajagu tuktukke näha, siis nüüdseks on see liiklusvahend praktiliselt välja surnud - tohutult palju on autosid ja taksosid juurde tulnud, samas kui tuktukke näeb vaid mõnes üksikus kohas ja hinda küsides selgub, et ilmselt on need mõeldudki enamasti pigem turistide atraktsiooniks, sest sõidu maksumus öeldi u kolm korda suurem, kui sama maa taksoga läbides oleks tulnud. Taksod on muideks üliodavad ja mugavad liiklusvahendid, ainult tipptundide ajal tasub võtta pigem skytrain, et ummikuid vältida. Odav ja üsna kiire on ka laevatransport mööda jõge, kuigi paadid on kõik sellised vanad ja väsinud, et me ikka sõites pidevalt mõtlesime, et ega mootor otsi ei anna selle rahvamassi peale, mis ühele alusele kokku surutud on. Täna selgus, et kahjuks täitsa põhjendatult.


Lisaks superheale tänavatoidule ja veel parema toiduga restodele, on Bangkokis hästi palju skybar'e, kus õhtuti aega veeta linna panoraami imetledes. Meie oma hotelli 63. korrusel oli üks, kus olevat filmitud ka filmi "The Hangover" teine osa, aga neid on kokku juba mitukümmend, millest TOP 20 on siin. Minu isiklik lemmik on 7. kohal asuv  Cloud 47, sest see ei ole nii kommertslik - seal käivad peamiselt kohalikud, olustik ja vaib on oluliselt autentsem ning hinnad ei ole nii üüratult kallid (nt Lebuas maksime oma kolme kokteili eest kokku u 60 eurot).



Lõpetuseks aga suur palve kõigile Taisse reisijatele - jätke palun sõidud elevantidega, krokodillid, tiigrid jms atraktsioonid kas rumalatele või julmadele inimestele ning proovige ise selliseid õudusi vältida. Kui inimesed ei hakka vastutustundlikult käituma, siis väga julm ja vastik inimeste ja loomade piinamine ja väärkohtlemine kestab karistamatult edasi, kõige halvemal juhul aga lõppeb Teie enda surmaga!

Magushaput kana tegime kokakoolis Koh Phanganil ja selleks läheb vaja:



400 g kanafileed
pool sibulat
200 g ananassi
suur porgand
pool kurki
2 tomatit
2 küüsluaguküünt
1 tšillipipar
mõned rohelise sibula varred
2 sl ketšupit
2 sl sojakastet
1 sl pruuni suhkrut
1 sl kalakastet
1 sl austrikastet
soola

Haki küüslauk peeneks, lõika kanafileest õhukesed viilud, porgandist peened ribad, tomat sektoriteks,  sibul sektoriteks ja sektorid pooleks, kooritud kurk pooleks ja seejärel lõika peened viilud, lõika rohelisest sibulast u 2 cm jupid, ananassist u 1-2 cm suurused tükid ning tšillipiprast õhukesed diagonaalsed viilud.

Kuumuta pannil õli ning prae selles hakitud küüslauku ja sibulatükke mõned minutid, kuni tunned nende aroomi. Lisa kanafilee ja tšilli ning prae pidevalt segades edasi, kuni kanafilee pealispind on valgeks muutunud. Lisa soja-, kala- ja austrikaste ning prae edasi. Lisa kurk, ananass ja tomat ning maitsesta ketšupi ja suhkruga. Suurenda kuumust, prae pidevalt segades mõned minutid, lisa roheline sibul, prae veel natukene ja keera kuumus kinni. Maitsesta vajadusel soolaga. Naudi koos riisiga.

Kommentaare ei ole: