pühapäev, 15. mai 2016

Brownie-juustukook topeltšokolaadiga



Kook sai inspiratsiooni ühest mu ammusest šokolaadipõhjaga marmorkoogist. Kuigi tavaliselt olen sarnaseid brownie-tüüpi toorjuustuga küpsetisi teinud marmorkoogina (nt see, see ja see), siis seekord otsustasin teha põhja eraldi ning ka juustukreemi sisse šokolaadi sulatada. Võiks ju öelda, et kook on eriti hea (hommikuse) kohvi kõrvale (loomulikult on ju ka!), aga reaalsuses sai ikkkagi enamik küpsetisest just õhtusel ajal niisama (kusjuures - süümekateta) ära söödud ... :) See kook lihtsalt on oma pehme tummise põhja, kreemja sisu ja hapuka marjanüansiga šokolaadisõbrale tõeline maiuspala. 

Kasutasin tumedat šokolaadi vaarikaga, milles olevad hapukad tükid on väga mõnusad magusas koogis. Maiasmoka valikus on olemas aga eriti head tumedad šokolaadid kirsside, mustsõstarde ja tikritega, mis kõik sellesse kooki ideaalselt passivad. Võid kasutada sellist marjalisandiga šokolaadi ka ainult juustukihis, samuti võid soovi korral lisada hoopis pähklitükkidega või niisama tumedat šokolaadi. Lisandiks sobivad vaarikad, mustikad, maasikad, sõstrad v kirsid, niiet see on hea võimalus ära kasutada viimased sügavkülma jäänud marjad.

Pildil olev kook on valminud 24X24 cm neljakandilises lahtikäivas vormis (põhja katsin eelnevalt küpsetuspaberiga), aga võib kasutada ka 20X20 cm vormi vm kodus olevat umbes samasuguses suurusjärgus vormi.


Põhi:
100 g võid
100 g (vaarikaga) tumedat šokolaadi
70 g (pruuni) suhkrut
2 väiksemat toasooja muna
1 tl vanilliekstrakti või 1 sl brändit
40 g riisi- või nisujahu
näpuotsatäis soola

Täidis:
100 g (vaarikaga) tumedat šokolaadi
400 g toasooja toorjuustu
100 g (pruuni) suhkrut
2 väiksemat toasooja muna
1 sl naturaalset kakaopulbrit

Põhja valmistamiseks tükelda või ja šokolaad ning sulata kas paksupõhjalises nõus, pidevalt segades, või vesivannil. Sega hulka suhkur, seejärel ükshaaval munad. Lisa ka ekstrakt või brändi, sõelutud jahu ja sool ning sega läbi. Vala täidis u 24X24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud vormi, aja ühtlaselt laiali ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 8-10 minutit. 

Täidise jaoks tükelda ja sulata šokolaad. Vahusta toorjuust suhkruga ühtlaseks kreemiks, sega hulka ükshaaval munad, seejärel sulatatud šokolaad ja kakaopulber. Vala täidis eelküpsetatud põhjale, silu pind ja küpseta ahjus veel 20-25 minutit kuni kook on äärtest tahenenud, kuid keskelt veel õige pisut võdiseb. Enne söömist lase koogil vormis jahtuda, hoia seda külmkapis ja naudi koos värskete marjadega või hapuka kastmega, nt see on hea variant.



Kommentaare ei ole: