pühapäev, 5. juuni 2016

Imeline Jaapan

















Jaapan on ideaalne koht reisimiseks! Ma ütleks isegi, et maailma parim :) Kõik on lihtne ja loogiline, puhas ja korras, u iga 100 m tagant on rikkaliku valikuga soodsad joogiautomaadid ja avalikud puhtad tualetid, kus alati! on paber; iga nurga peal on orienteerumist hõlbustavad kirjad, skeemid,  kaardid, viidad (ja need on kõik ka inglise keeles), olulisemates sõlmpunktides (nt raudteejaamades) on igal pool politseinikud jm ametnikud, kes räägivad inglise keelt ja aitavad küsimuste korral, mugav ja suurepäraselt toimiv ühistransport. Saksa täpsus kahvatub (st jääb ikka väga kaugele maha) Jaapani korrektsuse ja punktuaalsuse kõrval!

Enne Jaapanisse sõitmist rääkis üks sõber, kuidas siin tuleb templitesse sisse minnes kingad ära võtta ja sokkide väel käia, aga kõige hirmutavam selle juures olevat asjaolu, et su valged sokid on ka päeva lõpus täiesti valged. Ja nii see tõesti on! Ka pärast mitut päeva erinevates pühakodades ringi käies on sokid lumivalged ja pole aru saada, kas neid üldse kantud on (see muidugi eeldab ka spetsiifilisi sokke, nt hõbeniitidega, et neid saaks üldse rohkem kui päeva jalas hoida). Täiesti uskumatu, et ka tänavad on hästi puhtad - kohati tundub mõnedel kividega kaetud teejuppidel, et suisa läigivad puhtusest. Kui Eestis paned lahtised kingad jalga, siis pärast need ära võttes on jalad mustad, siin aga on sama puhtad nagu oleks just duši alt tulnud :) Sama on tennistega - ostsin esimesel päeval Tokyost endale veel ühed tennised ja olen põhiliselt siin nendega ringi käinud. Tenniste valge äär on aga ikka veel sama valge nagu oleks just need esimest korda jalga pannud. Muidugi, Eestis see "probleem" laheneb, sest pärast juba mõnda tundi tolmuses linnas on jalanõude valge äär hall ja tumesinine osa pealt paksu tolmuga kaetud. Tean maailmas vaid kahte riiki, kes siinkohal puhtuse osas konkurentsi suudavad pakkuda ning need on Singapur ja Korea; Skandinaaviamaad ja Saksamaa, rääkimata muudest Euroopa riikidest, ei ole üldse konkurentsis ...

Hetkel oleme Kyotos, mida ei ole asjata nimetatud kui Pariisi, Londoni ja Roomaga võrdse kultuuripärandiga kohta, mida iga inimene peaks elu jooksul külastama. Linnas on juba ainuüksi budistlikke templeid üle 1600 ja 17 UNESCO saiti ning siin käivad ka jaapanlased ise oma juurte ja esivanemate pärandiga tutvumas. Oleme siin kahjuks vaid viis päeva, mida on ilmselgelt liiga vähe. Soovitan Kyotosse vähemalt nädalaks tulla, aga muidugi parem oleks, kui veelgi kauemaks - igav ei hakka siin ilmselt ka sel juhul, kui kuu aega kohapeal olla, rääkimata sellest, et jõuaks kasvõi pooled olulised ja huvitavad kohad selle ajaga ära vaadata :)

Aga et templid on kõik nii erinevad, siis panen templitest ja nende sissekäikudest siia mõned fotod. See on lihtsalt pisike valik, sest tegelikult on iga pühakoda erinev, samuti nende imelised (Jaapani) aiad, väravad ja kõik muu. Üks pilt rääkivat rohkem kui tuhat sõna, niiet ma pikemalt täna ei kirjuta, vaid lisan siia veel fotosid Kyotost koos palavate tervitustega :)












PS nagu ikka, on mul reisilt vaid töötlemata telefoniklõpsud :)

Kommentaare ei ole: