laupäev, 25. juuni 2016

Kalakoogid Taist - kerged ja maitsvad ;-)


Kui talvel kolmenädalaselt Tai reisilt koju tulin, siis tegin kohe mitu nädalat ehk kuni Itaaliasse sõitmiseni peaaegu iga päev mõnda selle riigi toitu. Kahjuks eriti palju retsepte kirja ega pildistada ei saanud enne, kui tuhin üle läks ja uued muljed järgmiselt reisilt peale tulid, aga see-eest üks mu suuri lemmikuid ehk kalakoogid said nii korralikult paika timmitud retsepti kui ka pildi, mida kõlbab avaldada :)

Ma ei ole suur kotletifänn - filee on reeglina minu jaoks alati tunduvalt ahvatlevam, kui hakitud lihast v kalast valmistatud ja õli sees küpsenud v praetud "kook", aga kui esimest korda Tais sealseid vürtsikaid kalakooke proovisin, siis olin küll kohe ... võiks isegi öelda, et lummatud :) Mulle meeldib just see, et ei ole peale filee suurt kogust ballasti (jahu, kartulit, riivsaia jms), vaid ainult kala ja maitseained ning õige pisut sidusainet, milleks enamasti on maisitärklis.

Koh Phangani saarel vanas kalurikülas oli üks ülimalt maitsva toiduga mereanniresto, kus mitmel õhtul söömas käisime ja kus olid eriti head kalakoogid. Söögikoht oli otse mere ääres ja terrassilt avanes vahetult pärast päikeseloojangut selline vaade


Kuna kalakoogid on lihtsad ja kiired valmistada, on üsna tervislikud ning samas meeldivad nii meestele kui ka lastele. Ja no miks mitte pakkuda neid ka mõnel suvisel grillõhtul esimest nälga leevendama, kui liha alles sütel küpsemas on?!?

Punane karripasta annab küll kalakookidele meeldivat vürtsikust, kuid selle kogust võib oluliselt vähendada, kui sööjate hulgas on ka väikseid lapsi, sest nemad armastavad reeglina mahedamaid maitseid. Juurde võid keeta riisi ja pakkuda mõnd (magusat) tšillikastet, mul on nt Santa Maria valikust.

Retsept koos jutuga Tai köögist ilmus ka Laupäevaleht LP-s

400 g hakitud lõhe vm meelepärase kala nahata fileed 
1 muna
1-2 sl punast karripastat
1,5 sl kalakastet
1,5 sl maisitärklist
2 sl hakitud koriandrit + serveerimiseks 
õli praadimiseks

Aseta kala, karripasta, muna, kalakaste ja maisitärklis köögikombaini ja töötle ühtlaseks seguks. Lisa koriander, töötle ülejäänud taina hulka ning vormi märgade käte ja supilusika abil 12 väikest koogikest. Aseta pooleks tunniks külmkappi, et need taheneksid. 

Prae pannil keskmisest pisut kõrgemal kuumusel kummaltki poolt 2-3 minutit ja serveeri kohe koriandrilehtede ja tšillikastmega.


4 kommentaari:

ilse ütles ...

Neid ma teen !

Silja Luide ütles ...

väga lahe! :)

inglitiivad ütles ...

Nii lihtsad ja maitsvad!

Silja Luide ütles ...

seda on hästi tore kuulda! aitäh :)