laupäev, 17. september 2016

Pehme suvikõrvitsasai rapsiõli ja juustuga (gluteenivaba)



Kuna poes müüdavatest gluteenivabadest leibadest on juba kõik läbi proovitud, aga ükski ei ole kahjuks selline, mida tegelikult ka süüa tahaks, siis püüan ise pidevalt leida variante, et saada selline nisujahuta leib, mis tõesti oleks nauditav niisamagi ilma röstimata ja paksult võid peale määrimata. Suvikõrvitsasaiaga olen igati rahul, sest auruahjust eriliselt krõbeda kooriku saanud küpsetis on mahlane ja pehme, tunda on nii kerget tatrajahu- kui ka juustumaitset. Ahjusoojana on see sai täiesti vastupandamatu (ma söön alati 2-3 viilu kohe ära), järgmisel päeval aga tavaliselt röstime seda.

Kasutasin saia valmistamisel kodumaist rapsiseemnetest valmistatud õli ehk rapsiõli, mis oma maheda maitse ja aroomi poolest sobib väga hästi sellistesse küpsetistesse, samuti igasugustesse kookidesse. Kui retseptis on kirjas "neutraalse maitsega õli", siis rapsiõli on sel juhul ideaalne. Minul on pudel rapsiõli alati külmkapis, sest kuna see talub kõrgemat temperatuuri (ei lähe kõrbema ega hakka suitsema), kasutan seda lisaks kookidele, saiadele ja keeksidele enamasti praadimiselgi.

Pean tunnistama, et enne selle õli kohta lähemalt uurimist ma ei teadnudki fakti, et rapsiõli on üks tervislikumaid õlisid, sisaldades ohtralt oomega-3-rasvhappeid ja vähem küllastunud rasvhappeid kui teised igapäevaselt kasutusel olevad toiduõlid, samas aga on selles kõige rohkem monoküllastumata rasvhappeid. Oomega-3 rasvhapped on olulised, kuna aitavad langetada vererõhku ja hoida kolesteroolitaset normis, samuti kaitsevad südame- jm haiguste, sh diabeedi eest.

Aga mõtlesin, et jagan rapsiõlist kirjutades hoopis Jamie Oliveri sõnu, kes leiab, et tänu rapsiõli kulinaarsetele omadustele ja tervislikkusele tasuks kõigil seda hakata kasutama oma köögiski nagu paljud chef'id ja foodie'd juba teevad. Jamie meeskond räägib sellest õlist pikemalt siin, kusjuures isegi soovitab rapsiõli või asemelgi kasutada vähendamaks küllastunud rasvhapete sisaldust toidus!


Suvikõrvits võiks olla võimalikult väike krõmps ja mahlane. Vajadusel ehk juhul, kui oled suvikõrvitsa ära riivinud ja paistab, et vedelik valgub välja ja vili on kuidagi vesine, siis nõruta seda sõelal ja pigista kuivaks. Kui suvikõrvits on üle kasvanud, siis eemalda puitunud koor ja seemnetega sisu ning kasuta ainult tsukiini viljaliha.  

Kui sai ei pea olema gluteenivaba, asenda retseptis olevad jahud 300 g nisujahuga, kuid sel juhul kasuta 1,5 tl küpsetuspulbrit ja 0,5 tl soodat ning ole taina kokkusegamisel väga ettevaatlik. Pigem sega vähem kui rohkem, sest liigselt segamisel hakkab nisujahus olev gluteen nö tööle ning sai võib jääda kõva ja kuivavõitu.

Panen siia ka foto sellest, milline näeb välja sai otse ahjust tulnuna, eelkõige aga selleks, et näidata, milline on vormi sees küpsetuspabeririba, mis retseptis kirjas. Tänu paberile saab küpsetise eriti hõlpsalt vormist kätte, aga ääred võiksid siiski olla korralikult võiga määritud ja jahuga üle puistatud. Soovitan vormi alati enne taina valmistama hakkamist juba ette valmistada ja sees siis külmkappi ootele panna, sest nii taheneb või kõige paremini ära ja pärast küpsetamist saab saia, leiva, koogi vmt küpsetise alati vormist kätte ilusti ühes tükis :)


Vaja läheb:
150 g toortartajahu, 100 g maisijahu ja 50 g riisijahu 
2 sl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
0,5 tl soola
1 suur muna
2,5 dl keefiri
100 g riivitud tugevamaitselist juustu 
100-150 g riivitud suvikõrvitsat

Sega sõelutud jahud ülejäänud kuivainetega. Teises kausis klopi muna kergelt vispliga lahti, seejärel  vispelda hulka õli ja keefir. Lisa keefirisegu kuivainete hulka ja sega läbi. Lisa riivitud juust ja suvikõrvits ning sega ühtlaseks.

Tõsta segu vähemalt 25 cm pikkuse küpsetusvormi sisse, mille põhjas on küpsetuspabeririba, ääred aga määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Silu spaatliga pind ja küpseta ahjus 170 kraadi juures u 1 h kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kasutades auruahju funktsiooni "niiskus keskmine" ehk auru ja kuuma õhu kombinatsiooni, kulub küpsemiseks 170 kraadi juures ainult 30-35 minutit.

Lase saial vormis u 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel vormist välja restile jahtuma.


Postitus valmis koostöös Risso rapsiõliga.

Kommentaare ei ole: