esmaspäev, 12. september 2016

Vürtsikas õunamoos ehk tšatni koos imehea juustupirukaga


Üks variant selle aasta õunauputuse likvideerimiseks on keeta ubinatest vürtsmoosi, mida saab nautida nii soojalt kui ka külmalt koos erinevate juustude või juustupiruka ning liharoogadega nagu lamba- , pardi- või seapraad. Tšatni on ka suurepärane kingitus jõulude ajal, sest selleks ajaks on see saanud piisavalt "maitseid koguda" ja muutunud eriti heaks! Ja isetehtud kingitus on ikka alati see kõige parem :)

Sellised vürtsidega tehtud moosid on hullult head erinevate juustudega, kusjuures mõned kutsuvadki neid suisa "juustumoosideks", niiet kui seda sõna näed, siis tea, et see ei ole mitte juustust tehtud moos nagu loogiline oleks eeldada, vaid juustu kõrvale mõeldud moos :D Mul on sellist tüüpi keediseid blogis juba kaks: vanillimekiga tomati- ja ingveriga tšillimoos

Käisin õuna-chutney'it eelmisel nädalal Terevisioonis valmistamas, video on olemas siin. Samuti on videos olemas selle juustupiruka valmistamine, mida eelmisel nädalal külalistele vürtsmoosi juurde pakkusin. Kuigi ma ise tegin juustuküpsetist viimasel korral nii, nagu all kirjas ehk kasutasin rohkem juustu ja riivisin sisse ka suvikõrvitsat, siis suvel salvestatud klipis küpsetan pirukat nii, nagu mul algselt blogisse kirja sai. Kusjuures, ka eelpoolmainitud tomati-vanillimoosi valmistamine on samuti videos, kuna sedagi retsepti sai Terevisioonis tutvustatud :)


Kui moosisuhkru asemel kasutad tšatni keetmisel tavalist suhkrut, siis lisa see kohe potti teiste asjade juurde, sest tavalise suhkruga läheb keedise paksenemiseks rohkem aega. Võid vabalt teha vürtsmoosi ka pruuni suhkruga, et saad juurde sügavust ja karamellisust.

Tšatni valmidust saad üldjuhul kontrollida tõmmates lusikaga risti moosist läbi ja kui see tagasi ei valgu, siis on piisavalt paks ehk valmis saanud. Kui kasutad moosisuhkrut, siis tee see "test" pärast keetmist, kui see on u 10 minutit potis seisnud, sest moosisuhkrut kasutades moos pakseneb jahtudes edasi. 

Vaja läheb:
700 g hapukaid õunu (puhastatud õunte kaal)
1 keskmine sibul
200 g rosinaid või kuivatatud jõhvikaid
1 tl sinepiseemneid
1 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl soola
3 dl õunaäädikat
300 g moosisuhkrut

Koori, puhasta ja lõika õunad väikesteks tükkideks. Haki sibul peeneks ja aseta kõik komponendid, va suhkur potti või suuremasse kastrulisse. Lase segul keskmisel kuumusel keema tõusta, alanda kuumust ja keeda madalamal kuumusel üsna tihedalt segades u 30-40 minutit kuni segu on paks ja pehme. Ära kaant potile peale pane ja lase tšatnil keeda õrnalt mullitades ehk nö podiseda. 

Kui keemisajast on möödunud 15-20 minutit ja õunatükid on hakanud juba läbipaistvaks muutuma ja lagunema, siis lisa moosisuhkur ja keeda veel vähemalt 10 minutit. Lase tšatnil natukene jahtuda ja aseta seejärel puhastesse ja kuivadesse steriliseeritud purkidesse. 

Eriti hea, kui tšatni saab vähemalt kuu aega enne tarvitamist seista, et maitsed intensiivistuksid. Steriliseeritud purkides säilib vürtsmoos umbes aasta aega (tasuks hoida kuivas, jahedas ja pimedas kohas), juba korra avatud purki hoia külmkapis ja tarbi kuu-kahe jooksul. 



Vürtsmoos hästi tugevamaitseliste juustude, sea- ja lambaprae, samuti pardirinnafileega. Ja superhea ka maailma lihtsaima ja maitsvaima juustupirukaga, mida seekord tegin nii:

350 g juustu (eriti hea on mõni kõvem ja pikemalt laagerdunud juust)
100 g suvikõrvitsat
50 g võid
100 g hapukoort
4 suurt muna
50 g toortatra- või nisujahu
meelepärast jahvatatud pipart ja hakitud värskeid või kuivatatud ürte.

Riivi juust ja suvikõrvits, sulata või. Klopi munad kergelt lahti ja sega hulka kõik ülejäänud komponenid. Vala asegu küpsetuspaberiga kaetud 20X30 cm vormi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 40 minutit kuni pirukas on pealt pruunistunud ja korralikult läbi küpsenud. Lase pärast ahjust väljavõtmist pirukal u 10 minuti taheneda, lõika ruutudeks ja naudi. Pirukas on ühtviisi hea nii soojalt kui ka jahtunult.

PS seekord segasin kogu riivitud juustu piruka sisse, aga tegelikult on veelgi parem, kui osa sellest (u 3/4) tõsta kõrvale ja puistata peale enne ahju panekut.



Kommentaare ei ole: