neljapäev, 22. september 2016

Vürtsikas tomatisupp talveks purki



Kindlasti on inimesi, kellele purgisupid väga maitsevad. Mulle ka! Aga siin on üks aga ... Nimelt armastan ma koduseid purgisuppe, eriti muidugi borši, sest sellega seostuvad mul suved maal vanaema juures, kui tädi Viive põllult saadud kraamist heinaajal imehea borši keetis. Mäletan neid suviseid koduse puljongi baasil peedisuppe siiani ja olen enam-vähem võrdväärset vaid vahel harva saanud - paaris restos ja ise tehtuna. Ja seepärast ilmselt ei ole ma mitte kordagi elus ostnud poes olevaid purgisuppe. Mitte et ma neid kuidagi halvustada tahaksin, aga lihtsalt pole olnud kunagi piisavat põhjust neid osta, kuid kui mõne spordiürituse (nt talvise Tartu suusamaratoni) finišis  pakutakse tehasest pärit seljankat, siis vahel ikka kausikese söön. Kõht läheb ju värskes õhus sporti tehes tühjaks ;-)


Pole vist vaja öelda, et see supp, mida täna hommikul ka telekas tegin, mulle endale hullult meeldib :)
Mina ei pane kogu valmistehtud supipõhja kunagi purkidesse, vaid umbes neljandik retseptis olevast kogusest läheb alati kohe supi tegemiseks. Segasin hulka vett ja puljongifondi, lõikasin sisse mõned värsked kooritud kartulid, hakkisin peale tilli ja lisasin paksu hapukoort. Lisaks küpsetasin täna auruahjus kõrvale järjekordse krõbeda koorikuga suvikõrvitsa-juustusaia (muideks - sel nädalal juba teise), millesse seekord lisasin lisaks mahedale toortatrajahule (seda panin suisa 200 g) ka õlivaba mandlijahu ja vaid õige pisut maisijahu, peale aga puistasin peotäie päevalilleseemneid.

Supipõhja komponentidesse ja nende kogustesse võib suhtuda loominguliselt, maitseaineidki - eriti soola ja suhkrut - lisa oma äranägemisel enda maitsemeelt usaldades. Kui ma küpsetiste puhul panen enamasti oma retseptidesse kirja, et kas ettenähtud kaal on puhastatud või puhastamata aedviljade oma, siis siin pole sellel mingisugust tähtsust, sest see supp õnnestub alati :) Kui sa ei soovi aga purki pandud segust suppi keeta, siis on see ka väga mõnus salat, mis sobib nii külmalt kui ka üles soojendatult erinevate liharoogadega nautimiseks.

Seekord ma pikka juttu ei räägi (nt sellest, miks tomatipastat praadida jms), sest see on kõik olemas selles videos. Kui aga tekib küsimusi, eks siis kirjutage ja joonistage või tulge laupäeval Olustvere hoidistemessile ja küsige otse :) Ilusat õhtut!


Vaja läheb:
6 väikest kurki (u 500 g)
4 sl õunaäädikat
1 sl soola
õli
70-100 g tomatipastat
800 g sibulat
4 loorberilehte
15-20 musta pipra tera
1 tšillipipar
5-6 keskmist küüslauguküünt
6 porgandit (u 500 g)
2 kg tomatit
2 keskmist paprikat
2 sl suhkrut
soola

Lõika kooritud kurgid väikesteks kuubikuteks, sega soola ja äädikaga ning lase suletud anumas vähemalt tund aega maitsestuda.

Puhasta aedviljad ning lõika sibulad ja paprikad väikesteks tükkideks; haki tšilli (soovi korral eemalda seemned ja sisu) ja küüslauk peeneks. Lõika tomatid suuremateks tükkideks ja riivi porgand.

Kuumuta suure poti põhjas õli ja prae selles tomatipasta pidevalt segades läbi. Lisa loorberilehed, pipraterad ning väikesteks tükkideks hakitud sibul ja kuumuta segades kuni sibul on pehme ja klaasjas (u 10 minutit). Lisa riivitud porgand ning peeneks hakitud tšilli ja küüslauk ning prae segades veel u 5 minutit. Lisa tükeldatud tomat ja paprika, suhkur ja vajadusel ka veidi vett ning hauta madalal kuumusel (kaane all) u 30 minutit vahel aeg-ajalt segades. Lisa kurk koos vedelikuga ja lase veel u 30 minutit podiseda.  Kõige lõpus maitsesta soolaga ja aseta steriliseeritud purkidesse. Loorberilehed ja pipraterad võid purki pannes sisse jätta, kuid enne sööma hakkamist võta need välja.

Supipõhjast supil valmistamisel lisa kas vett või puljongit (vastavalt sellele, kui paksu suppi soovid, aga klassikaline on 1:1), soovi korral tükelda sisse küpsetatud liha, sinki, kartulit, marineeritud kurki, kuid võid teha sellest ka kala- või seeneseljankat. Vajadusel maitsesta soolaga ja jahvata musta pipart. Serveerides haki peale maitserohelist (lehtpeterselli, tilli, koriandrit, tüümianit, murulauku vm meelepärast) ja paku paksu hapukoort. Eriti hea röstitud saia või rukkileivaga.


Kommentaare ei ole: