reede, 7. oktoober 2016

Kamakreem metspähklibesee ja marineeritud maasikatega



Kas te ikka teate, et käimas on poolteist aastat kestev konkurss "Otsime uut Eesti rahvustoitu"? Kõige operatiivsemalt saab toimuva kohta infot siit. Esimene voor on nüüd läbi ja selgunud on ka esimene poolfinalist, milleks on ... lubage tutvustada: kamakreem metspähklibesee ja marineeritud maasikatega! Jah, just seesama retsept siin blogis, mille kohe avaldan :) Mul ei tule küll meelde, et oleks varem mõne oma retsepti konkursile saatnud. Ka seegi kord ei plaaninud seda teha, aga kuna esimeste saadetud retseptide hulgas, millest viis Toiduakadeemias kokkamiseks välja valiti, oli desserdi osas kerge kriis, siis olin "sunnitud" oma ideega lagedale tulema :) Ja tegelikult on ikka hullult tore, et panustasin oma retseptiga, sest kuigi ma ise poleks seda elu sees uskunud, siis viie väljavalitud ja valmis tehtud toidu hulgast sai kõige rohkem punkte just see lihtne kamakreemike.  Hinnati nii välimust kui ka maitsest, idee originaalsust ja veel mitut asja. Kusjuures, žürii esinaine kirjutas, et jõudis poolfinaali teiste toitude ees "olulise edumaaga"! :) Mul on tõesti südamest hea meel selle üle! Ma võin ju ise vaimustunult ja emotsionaalselt (nagu mulle ikka kombeks) siin blogis oma küpsetistest ja muudest toitudest rääkida, aga kui teisedki neid hindavad, siis on see kohe eriti lahe! :) Ja muidugi veelkord suur aitäh žüriile!!!

Kamavaht kuulub küll Eesti traditsiooniliste magustoitude hulka, kuid nö tavaline versioon on minu jaoks pisut igava võitu, seetõttu valmistan mina seda alati omamoodi. Kaks varianti minu kamavahust on siin olemas, lisaks on blogis veel kamaga trühvlite ja beseekattega juustukoogi tegemisõpetused, siin aga üks minu kamaga juustukoogi retsept, mille leiab ka raamatust "10 jahu soolastes ja magusates küpsetistes"

Inspiratsiooni selleks kamavahuks sain Eton Mess'ist, mida tehakse maasikate ning poes müüdavate beseeküpsiste ja vahukoorega, aga kuna ma ise kumbagi ei armasta, siis pole ma ise kunagi klassikalist Eton'i segadust teinud, vaid ainult enda versiooni sellest. Niimoodi, kohupiima-mascarpone-kreemi ja iseküpsetatud beseega on see magustoit üks mu suviseid lemmikuid juba aastaid, marjade kerge marineerimine on aga  lihtsalt boonus, mille võib ka vabalt tegemata jätta. 

Röstitud metspähklid annavad magustoidule nii ülimalt head pähklist maitsest kui ka krõmpsu tekstuuri juurde. Beseed saadki selle desserdi sisse doseerida vastavalt soovile ehk kui magusat kreemi soovid - võid kasvõi kõik ära kasutada, aga samas võid ka pooled niisama ära süüa. Iga moodi on hea! :)

Marjad ei pea olema värsked ja selle desserdi sisse sobivad ka sügavkülmast võetud, kuid need tuleks eelnevalt sulatada. Samuti võid kasutada nõrutatud kompotikirsse.



Soovitan alustada magustoidu valmistamist beseede küpsetamisega, need võid juba ka eelmisel õhtul valmis teha.

Metspähklibeseed:
3 munavalget
näpuotsatäis soola
1 tl vanillikaunapastat või - ekstrakti
150 g peen- või tuhksuhkrut
50 g kooritud ja röstitud metspähkleid

Haki mestpähklid peeneks. Mikserda munavalgeid koos soolaga kuni pehmete tippude tekkimiseni. Lisa pidevalt mikserdades vähehaaval (nt supilusikatäie kaupa) suhkur ja vahusta, kuni munavalgevahul tekivad jäigad tipud. Lisa hakitud pähklid õrnalt spaatliga alt üles segades munavalgevahule. 

Tõsta munavalgevaht supilusikaga või pritskotti kasutades küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 140 kraadi juures u 40-50 minutit. Võta küpsenud beseed ahjust ja tõsta need pannilt restile jahtuma. Beseed on pealt krõbedad ja seest pehmed, aga kui soovid veel krõbedamat beseed, siis küpseta kauem, kui retseptis on kirjas.

Munavalgevahu pannile pritsides võid kasutada koos pritskotiga ka meelepärast otsikut - nt nagu sellel kiirel telefonipildikesel, mille tegin munavalgevahust enne ahju panekut; teistel fotodel on lihstalt supilusikaga tehtud kuhjakestena küpsetatud beseed :)


Marineeritud maasikad:
500 g maasikaid (osaliselt võib maasikate asemel kasutada mustikaid, sõstraid või vaarikaid)
2 sl marjalikööri 
2 sl vedelat mett

Puhasta ja tükelda maasikad, sega kausis mee ja alkoholiga ning lase vähemalt 15 minutit marineeruda. 

Kamavaht:
200 ml vahukoort
600 g (2 pakki) maitsestamata kohupiimapastat
4 sl kamajahu
4 sl vedelat mett
kaunistamiseks mündi v melissi lehti

Vahusta vahukoor. Sega teises kausis kohupiimapasta kama ja meega, lisa mõned tükkideks pudistatud beseed ja kolmandik maasikatest ning sega õrnalt sisse vahustatud vahukoor. Serveerimisel tõsta vahu peale ülejäänud maasikad koos vedelikuga ja pudista peale veel paar beseed. Marineeritud maasikad võid aseta magustoidupokaali vm anumass eka kihiliselt kreemiga, samuti tõsta need kreemi peale, mitte vahuga läbi segada. Alati võid neid ka kõrvale pakkuda, et igaüks saaks ise doseerida. 

Kommentaare ei ole: