teisipäev, 29. november 2016

Koreapärane kana-broccolini roog koriandriga



Kirjutasin paar nädalat tagasi Laupäevaleht LP-s brokolist ja selle suhteliselt uuest ristandist broccolini'st ning jagasin ka paari retsepti. Üks neist on lihtne ja üsna kiire, aga mõnusalt vürtsikas  Koreast pärineva gochujang-pastaga kanaroog, mida mina olen teinud nii broccolini'ga (pildil) kui ka brokoliga, kuid peaaegu sama hästi sobib selle sisse ka lillkapsas, kui parajasti kahte esimest ei juhtu kodus olema :)

Gochujang on peale kimchi ilmselt üks tuntumaid ja enim kasutatavaid komponente Korea köögis. See on vürtsikas pasta, mis on valmistatud peamiselt punasest tšillipiprast, frementeeritud sojaubadest ja kleepuvast riisist. Traditsiooniliselt hapendati seda suurtes pottides (Jangdok v Onggi) mitu aastat. Korea traditsioonilisi savipotte (järgmisel pildil) kasutatakse lisaks pastale ka kimchi, sojaubade, -kastme jm söögikraami hoiustamiseks. Potid on tänu oma poorsusele eriti hästi ventileeritud, mis aitab fermenteeritud toiduainetel säilida aastaid värskena. Korea perenaistel oli piisavalt tarkust, et paigutada potid üksteisest piisavalt kaugele, et õhk saaks ringi käia ja temperatuur püsiks stabiilne ning hapendatud toit ei hakkaks kõdunema.


Käisin aasta tagasi Koreas olles ka Sunchang'is, kus siiani valmistatakse parimat traditsioonilist tšillipastat juba aastasadu. Seda nimetataksegi sageli Gochujang külaks, kuigi sealt tulevad  lisaks kuulsale pastale kvaliteetsed kääritatud sojakastmed ja sojaoa pasta ehk tenjang. Nagu järgmiselt pildilt näha, proovisime oma grupiga kuulsat Korea tšillipastat ka ise teha :)


 


Gochujang'i peetakse väga kasulikuks, kuna sisaldab erinevaid mineraalaineid ja vitamiine (nt A ja C), samuti aitavat rasvumise ja diabeedi vastu. Korea tšillipastat kasutatakse hautistes, suppides, salatites, marinaadides ja kastmena paljude traditsioonilioste roogade juures, sh bibimbap ja tteokbokki, samuti liha juurde serveeritavas ssamjang'i kastmes. Tteokbokki on pehmest kleepuvast riisit valmistatud aurutatud riisikoogist (tteok) ja kalakoogist snäkk/tänavatoit, millele gochujang annab viimase lihvi.

Mul on jube kahju, et ei ole saanud mahti veel blogisse Korea reisist eriti kirjutada, küll sai aga LP-sse üks artikkel toidust, samuti panin mõned pildid lahedast jõulutuledes Seoulist eelmisel aastal umbes samal ajal üles siia. Kusjuures, lugesin selle postituse uuesti läbi ja midagi ei ole muutunud vahepeal - armastan jõule endiselt palavalt ja sel aastal said jõulutuled (lahedad lambid ikka mitte mingid kolmnurgad) esimese korruse akende peale juba pimedaks novembriks. Ja isegi mu kõrvalmajas elavad naabrid on lambikeste üle rõõmsad - üks naabritädi ütleb iga kord, kui ühte meist näeb, et need on kohe eriti ilusad :) :) :)



Eestis saab gochujang'ipastat tellida nt umami.ee-est või asendada tavalise punase tšillipastaga Santa Maria valikust.

200-400 g brokolit või broccolini't
u 1 sl õli praadimiseks ja u 1 sl oliiviõli röstimiseks
soola, musta pipart
u 500 g nahata kana rinna- või kintsufileed
1 suur või 2 keskmist purustatud või peenelt hakitud küüslauguküünt
1 sl sojakastet
1 sl gochujang või punast tšillipastat (Santa Maria)
1 sl vedelat mett või suhkruroosiirupit
suur peotäis hakitud värsket koriandrit
1 tl musti seesamiseemneid
suur peotäis röstitud (soolaga) maapähkleid
serveerimiseks meelepärast riisi ja koriandrilehti

Sega sojakaste, gochujang või tšillipasta ja mesi või siirup omavahel korralikult läbi või aseta purki ja loksuta segamini.

Aseta pestud ja puhastatud brokoliõisikud ja kooritud ning tükeldatud varred või broccolini'd küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale u 1 sl oliiviõli, jahvata musta pipart ja puista soola. Sega aedvilju kas kahe lusika või käte abil õli ja maitseainetega segamini nii, et need oleksid õliga kaetud. Vajadusel lisa õli. Rösti brokkolit ahjus 200 kraadi juures 13-15 minutit kuni need on kergelt kuldsed.

Lõika kanaliha õhukesteks viiludeks. Prae kanatükke suuremal wok-pannil kõrgel kuumusel õli sees  4-5 minutit, lisa peenestatud küüslauk ja kuumuta veel u minut kuni tunned selle lõhna. Lisa sojakastme, pasta ja mee või suhkruroosiirupi segu, kuumuta keemiseni ja lase õrnalt podiseda 3-5 minutit, kuni kana on korralikult läbi küpsenud. Lisa röstitud brokoli ja hakitud koriander, sega korralikult läbi. Kui kasutad broccolini't, siis lõika selle vars u 1-1,5 cm juppideks, et oleks mugavam süüa. Puista peale seesamiseened, (hakitud) maapähklid ja koriandrilehti. Serveeri koheselt koos keedetud (pruuni) riisi või meelepäraste nuudlitega. 

Kommentaare ei ole: