pühapäev, 20. november 2016

Põhjamaade marjad kummeliteega - soojendav talvesmuuti



Keha tunneb ära, mis on talle hea. Mida enam tarbid tervislikku sööki ja jooki, seda vähem tunned isu kõige selle järele, mis ei ole nii kasulik. Veelgi enam- sa tunned end hästi, oled energiaga laetud, kõht ei nurise, juuksed ja nahk on ilusad, küüned tugevad, immuunsüsteem vastupidav, unevajadus väiksem (kuid tunned end sellest hoolimata puhanuna) ja motivatsioon liikuda suurem, ning kõik eeltoodu aitab sul ühtlasi oma kaalu hoida. Puhta, lihtsa ja tervisliku eluviisi abil. Võib-olla ei märka sa erinevust kohe, kuid hakatuseks piisab, kui tarbid iga päev ühe smuuti või värskelt pressitud mahla.

Nii kirjutab oma trükisoojas raamatus "Talvesmuutid. Kerged ja kuumad" eestlasest smuutikuninganna Eliq Maranik. Kirjutasin nii temast endast kui ka tema kirjastus Koolibri poolt kevadel välja antud esimesest eestikeelsest smuutiraamatust "101 smuutit" pikemalt siin. Energiast pakatav rõõmsameelne Eliq on ise parimaks reklaamiks oma smuutidele ja tervislikule eluviisile!:)

Eliqu uues talvesmuutide raamatus aga leiab lisaks 50 erilisele retseptile põhjalikud juhtnöörid kuumade smuutide tegemise, koostisainete ostmise ja hoidmise, puu- ja köögiviljade käitlemise, kannmikseri valimise ja kasutamise ning ravimtaimede ja taimeteede kohta, samuti pähkli-, seemne- ja kaerapiima valmistamisõpetused. Retseptid ise on kolmes kategoorias: kõigepealt kuumad, seejärel külmad, puuviljased, vürtsikad ja kerged talvesmuutid ning kolmandaks toitvad, kreemjad ja rammusad smuutid. Eliqu smuutiretseptid oma paljude erinevate põnevate komponentega on huvitavad ja rikkalikud, suisa kutsuvad katsetama ja uusi maitseid järele proovima.

Juba sellel teisipäeval, 22. novembril saab Eliqu poolt valmistatud smuutisid mekkida, talle küsimusi esitada ja raamatusse autogrammi küsida Solarise keskuse Apollo raamatupoe juures asuvas kohvikus Blender. Ürituse täpsem info on olemas FB-s; siin on aga info järgmise kahe esitluse kohta (kolmapäeval Tartus ja neljapäeval Tallinnas).



Smuuti nimi, mida seekord katsetasin, on kuumade smuutide osas olev "Põhjamaade marjad kummeliteega", mis tundus eriti huvitav tänu meie kodumaistele komponentidele, va mandlivõi, mida mul hetkel kodus pole ja asendasin oma suure lemmiku ehk maapähklivõiga :)

Eliq kirjutab, et kummel sisaldab mitmeid ravitoimega ained ning eeterlikke õlisid nagu sinist värvi andev kamasuleen. Kummelit võib kasutada nii välis- kui ka seespidiselt põletikuvastase ja antibakteriaalse vahendina, samuti mõjub see rahustavalt. Kuna mulle endale meeldivad paksud smuutid nagu ma siin pikemalt kirjutasin, siis ma järgmine kord lisan kummeliteed 4 dl asemel 2 dl, aga vedelate mahedike fännidel tasub täpselt retsepti järgida ;-)

4 dl kummeliteed
1 jääkuubik
50 g mustikaid
50 g pampleid
50 g vaarikaid
50 g pohli
2 sl mandlivõid
1 tl mett

Valmista kummelitee vastavalt pakendi juhistele. Vala 1,5 dl teed kruusi ja jahuta see jääkuubiku abil u 50 kraadini. Kui kasutad külmutatud marju, siis sulata need enne smuutile lisamiset. Mikserda jahtunud vedelik koos ülejäänud koostisosadega blenderis ühtlaseks. Vala  nelja kuumakindlasse klaasi ja jaota ülejäänud tee samuti klaaside vahel ära. Mina lisasin ülejäänud tee kannmiksertisse ja lasin pulse-režiimil ülejäänud smuutiga ühtlaseks. Naudi soojalt!



Kommentaare ei ole: