teisipäev, 27. detsember 2016

Šokolaadi-pähklikreemiga juustukook

Kui jõulud on möödunud nii, et kordagi ei tulnud arvutit kätte võtta, siis on ikka kohe erakordselt ägedad pühad olnud!!! Pole midagi paremat, kui pere ja sõpradega nutiseadmeteta veedetud aeg! Lõunani magamine, hea toit ja vein ning kingituste tegemine ja saamine on veel lahedaks lisaboonuseks :) Loodan, et teiegi pühad läksid vähemalt sama toredalt, ja mis eriti armas - järgmine äge pidulik nädalavahetus on juba kohe ukse ees  ... :) 


Seda kooki tegin täiesti spontaanselt eelmisel kevadel (ehk 1,5 aastat tagasi) Kalamaja päevade ajal Veinisõbras toimunud kohvikusse. Pmst segasin lihtsalt ühe purgi šokolaadikreemi ja toorjuustu kokku, kuid tulemus oli selline, et mu õe vanem laps, kes muidu erinevalt nooremast suur magusa- ega koogisõber ei ole, sõi seda suisa kaks tükki. Kuna mu õele ja kõigile teistele kook meeldis, siis küsis õde minult ka retsepti ja pani endale telefoni kirja. Kui ma aga kuu aega hiljem hakkasin mõtlema, et teeks seda kooki uuesti, siis muidugi enam ise ei mäletanud, kuidas täpselt seda valmistain ... :) Õnneks oli õel retsept telefonis alles ja ta saatis selle mulle, niiet ma siis sellest e-kirjast kopeerisin ta siia blogisse ja saingi uuesti teha :) :) :) Siit lihtsalt taaskord moraal, et kõik(!) retseptid, ka kõige lihtsamad, tuleb ikkagi alati kirja panna, sest kuigi järgmisel ja ülejärgmisel päeval ehk veel mäletada, kuidas tegid, aga kui vaja nt kuu aja pärast uuesti valmistada sama asja, siis ei pruugi enam meenuda täpne koostisainete vahekord ...

Eelmise aasta jõulude ajal tegin seda kooki korduvalt ja sain ka mõnel korral pildile püütud nii kattega kui ka ilma. Mõlemat pidi on hea, lihtsalt ühel juhul on veel kergem valmistada :D

Blogis on üks šokolaadikreemi ja toorjuustuga küpsetamata kook, samuti üks küpsetatud gluteenivaba variant. Kõige parem on muidugi isetehtud šokolaadi-pähklikreem, aga koogi sees võib ka poes müüdavat kasutada. Ka mandlitega šokolaadikreem sobib hästi; kui see on külmas aga kõvaks muutunud, siis sulata seda eelnevalt madalal kuumusel kastrulis või hoopis kausi sees vesivannil.


Kõik täidise komponendid peavad olema toasoojad, et need paremini omavahel seguneksid ja tuleks ühtlane ilus kreemjas täidis.

Põhi:
180 g šokolaadiküpsiseid
60 g võid
1 sl pruuni suhkrut (soovi korral)

Purusta küpsised, sega sulatatud või ja suhkruga ning suru 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma.

Täidise esimene variant: 
2 muna
200 v 400 g toorjuustu
400 g šokolaadi-pähklikreemi

Klopi munad kergelt lahti, lisa kreem ja toorjuust ning täidise ained omavahel ühtlaseks. Vala segu põhjale ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 1 h kuni šokolaad-juustusegu on enam-vähem tahenenud. Kui oled kasutanud koogi sees 400 g toorjuustu, siis küpseb kook u 30 minutit kauem. Lase koogil vormis jahtuda ja hoia külmas.

Täidise teine variant:
3 muna
300 g toorjuustu
100 g hapukoort
400 g šokolaadi-pähklikreemi

Muidu kõik sama, aga küpsemisaeg on 1 h ja 15-20 minutit.



Koogile võid puistata peale marju, šokolaadilaaste, meelepäraseid nonparnelle või pakkuda juurde toormoosi või marjakastet, samuti valmistada allpool oleva retsepti järgi katte.

Retsept ilmus ka Laupäevaleht LP-s koos vürtsika ja mahlase porgandikoogi tegemisõpetusega, millel katteks peal mahe kohupiimakreem.



Soovi korral tee koogile peale kate, milleks läheb vaja:
u 200 g vaarikaid
0,5 dl tarretisesuhkrut

Kui kasutad sügavkülmutatud vaarikaid, siis sulata ja nõruta need eelnevalt. Soovitan asetada sulatmiseks marjad sõelale ja jätta sõel kausi kohale nõrguma, et saaks hiljem vaarikatest välja valgunud mahla kasutada. Laota sulanud ja nõrgunud marjad koogile.

Aseta 2,5-3 dl vett kasstrulisse, lase keema tõusta ja vala väheahaaval samal ajal pidevalt segades sisse tarretisesuhkur. Lase vedelikul pisut keeda, kuni see selgineb ja kui soovid punast tarretist, siis vala sisse u 0,5 dl vaarikatest välja valgunud vedelikku. Lase pisut jahtuda ja tõsta segu supilusikatäite kaupa või vala aeglaselt marjadele. Hoia kooki serveerimiseni külmas.

2 kommentaari:

Maarika ütles ...

Tere!

Kas see tore retsept kannatab ka arvukama seltskonna jaoks koguse ja vormi suurendamist, või peaks siiski pigem tegema 2 eraldi kooki?

Aitäh!

Silja Luide ütles ...

tere, Maarika! ei ole seda kooki proovinud plaadi peale ega suuremasse vormi teha, niiet kindlalt ei julge väita, et ka nii saab perfektse tulemuse. kaks eraldi kooki on nö lollikindel variant, kui aga kogus kahekordistada ja teha näiteks plaadi peale, siis peab kindlasti vähem küpsetama. jõudu! Silja