reede, 30. detsember 2016

Täiuslik aperitiiv


Embassy of Champagne on taaskord võtnud ette toreda projekti, et tutvustada häid šampanjasid sobitades neid maitsvate suupistetega täiuslikuks aperitiiviks :)  Väga häid kooslusi on võimalik nautida Tartu restodes Polpo ja Antonius, Pühajärvel GMP Clubhotel'is, Tallinnas aga söögikohtades DOM, Kadriorg (esimesel fotol; pildi autor Ardo Kaljuvee), Hermitage ja Bona ning loetud päevad ka Nõmme söögikohas MuSu, mis mul kahjuks proovimata jäi. Kui eelmine kord sarnase laheda ettevõtmise puhul tutvustati rosé šampanjasid, siis seekord on pundis ka samade tootjate (Moët&Chandon, Veuve Clicquot ja Ruinartbrut'id. Kuigi kiita võiks kõiki, mida olen proovida jõudnud, siis kirjutan seekord vaid neljast kohast, mida kindlasti soovitan.

Kuna homme on juba aastavahetus, siis selleks, et vahuveinipudeli avamine ei osutuks eluohtlikuks tegevuseks, jagan igaks juhuks Prike sommeljee Hannes Aedla õpetust, kuidas avada pudelit parimal viisil ;-) Milline on aga ideaalne klaas šampanja joomiseks, seda saate teada sellest eestikeelsest lühikesest videost. Sellest, et flöödikujuline pokaal on kvaliteetse vahuveini puhul ammu maha kantud, kirjutasin juba aasta alguses siin. Kuid olen siiski üllatunud, kui palju ma pean pidevalt kodus šampanjat pakkudes, reisidel või restodes, kus korralikud klaasid, inimestele selgitama, et miks me "õigetest" pokaalidest ei joo ... :D Mul on need flöödikujulised klaasid kodus olemas küll, aga nendest pakun cava't, kui on suurem pidu, nt oma sünnipäeval, kui oli mul kodus üle 40 inimese. Muul ajal üritan šampanja puhul ikkagi sellest võimalikult palju maitset ja aroomi "välja pigistada", milleks just klassikalised valge veini pokaalid on parimaks abiliseks ;-) Eriti kahju oleks flute'ist mõnda aastakäigu šampanajat juua, aga samas tähistamiseks võib seda ikka kasutada, sest mull on siis ilus ;-)



Igaks juhuks mainin, et ülemisel fotol on üks viinamarja põld Champagne's Cramant'i piirkonnas, järgmisel aga üks foto imearmsast Hautvillers'i linnakesest, kus elas ja tegutses kuulus munk Dom Perignon, kelle järgi nüüd on nime saanud üks maailma parimaid šampanjasid. Kirjutan sellest šampanjast ja külakesest lähemalt siin, kui seal esimest korda käisin :)



Kui aga rääkida täiuslikust aperitiivist, siis kuigi eelmisel pildil on imehead kammkarbid restos Bona (foto: Ardo Kaljuvee), siis tahaksin eriti soovitada restorani DOM!  Raekojaplatsil olevas söögikohas on väga head toidud, kuid erilised kiidusõnad lähevad nende soojale ja sõbralikule peremehele, kes külalisi vastu võtab. Kuigi läksime ilma kohti eelnevalt broneerimata, leidis ta meile  laua hoolimata sellest, et restoran on sel õhtul sõna otseses mõttes puupüsti rahvast täis. DOMis tasub istuda just aknaaluses lauas, et nautida vaateid jõuluturule, kuigi ma kujutan ette, et ka muul ajal ei ole põhjust vaate üle just nuriseda ... ;-)

Pakkumises on magustoit "magus juur", mis ei olnud mitte ainult suus sulav, vaid kümme punkti kümnest saab ka idee! Mustjuur ei ole dessertide valmistamisel just tavaline komponent ja kahjuks on see väärt köögivili üldse liiga vähe kasutusel, mistõttu sellest valmistatud kreemiga karamelline ja šokolaadiküllane kook tasub kindlasti proovimist. Ja mis eriti tore - sinna juurde saab valida kas klaasikese Veuve Clicquot Rosé'd või hoopis Moet&Chandon Brut Imperial'i. Pole vist vaja mainida, et otsustasin esimese variandi kasuks, mis tänu marjasusele sobib tõesti isegi magustoiduga kokku :)


Teisena tahaksin ära mainida Tartu restorani Polpo, mille peakokk Mario Johanson on koostanud  uue menüü. Proovisin ära ka nende musta küülauguga hirvelihast böffi, mis oli äga maitsev. Aperitiiviks aga pakuti ürdipeenral kammkarpi musta aioliga. Kaks suurt mahlast krõbedaks praetud kammkarpi pokaalikese roosa Veuve Clicquot'ga oli supermõnus duo. Kohe nii hea, et võtaks kohe teise samasuguse veel :) Samuti tahaks kiita selle söögikoha teenindust - silmatorkavalt sõbralik ja soe!


Tartus aga tasub sisse põigata ka Antoniuse hotelli restorani, mis pakub Ruinart Rosé'd, mille kaaslaseks oli porgandimoosiga vutimaksapasteet, põdra carpaccio laagerdunud juustu ja vaarikakastmega ning suitsuangerjas kollase peedi kreemi ja musta küüslaugu krõbuskiga. Toredad kooslused, mis maitsesid head ja match'isid mõnusalt ka ühe mu lemmik roosat värvi šampanjaga. Ja pean mainima, et nendegi eelroaks tellitud böff oli imemaitsev; mu kaaslane aga kiitis suus sulavat antrekooti :) 



Ja teine tore koht, kus saab puuviljast peene mulliga Ruinart Rosé'd koos tõeliselt hea suupistega (auster veiselihast tartariga), on restoran Kadriorg. Tõeliselt värske maitse ja väga lahe kombo!



Et aga siingi tekkis isu midagi rohkemat süüa, siis loomulikult - üllatus, üllatus - tellisin endale böffi:) Olen seda seal eelnevaltki korduvalt söönud, aga alati on hea!



Postitus sündis koostöös AS-iga Prike ja nende poolt oli mulle ka aperitiivi proovimine; muude toitude ja jookide eest maksin loomulikult ise! Ja igaks juhuks mainin sedagi, et kuskil ei olnud keegi mu tulekust teadlik, vaid ma läksin kõikidesse restodesse nagu iga teinegi. Tahtsin seda öelda eelkõige restoranile DOM mõeldes - seal ongi lihtsalt selline suurepärane teenindus, mitte mina ei olnud kuidagi priviligeeritud :)

Aga et meenutada ühte oma selle aasta toredatest reisidest, siis lisan siia ühe pildikese Reims'i katedraalist, millest ma juba aastaid tagasi lähemalt kirjutasin. Seekord olid seal väikesed renoveerimistööd käimas nagu näha. Champagne on lihtsalt selline koht, kus alati on tore käia ja mis alati üllatab - täpselt nagu see suurepärane jook, mida seal tehakse :) Võid küll mõelda, et oled käinud juba kümnetes šampanjamajades ja proovinud sadu erinevaid variante ja aastakäike, aga ikka avastad mõne uue, mis on jälle teistest kõigist täiesti erinev.

Soovin kõigile superlahedat ja mullirohket aastavahetust!!!



Kommentaare ei ole: