laupäev, 3. detsember 2016

Täiuslik inglisepärane jõulukook tasub valmis teha praegu! :)



Kuigi suvi on mu lemmikaastaaeg, siis detsember on ikkagi üks lahedamaid kuusid üldse! Pean taaskord tõdema, et olen ikka hullult suur jõulu- ja pühadeaja fänn ning ainus negatiivne aspekt  detsembrikuiste ürituste ja pidude juures on see, et veits ära väsib, eriti kui üritada ka vahepeal trenni jõuda :) Kuid küll jaanuris jõuab kodus vahel aega veeta ja jõulude ajal Lõuna-Eestis välja puhata, niiet muretsemiseks pole ikkagi vist põhjust ... :)

Nii nagu jõulukeeks tuleks juba valmis teha, võiks hakata isetehtud kingitustele mõtlema. Kui ma eelmisel aastal oma suurest jõuluarmastusest kirjutasin, siis tõin ma välja terve hunniku toredaid asju, mida võiks valmistada inimeste rõõmustamiseks. Aga neid on muidugi veel siin; siin on aga omajagu pühade(perioodi)ks sobivate toitude retsepte (muuhulgas ka esimesel pildil olev šokolaadi ja karamellikreemiga tuuletaskutorn).

Ohtra kuivatatud puuviljade, alkoholi, tsitruste, mandlite ja vürtsidega tummine jõulukeeks ei puudu ilmselt ühegi inglise pere jõululaualt, kuigi nemad naudivad seda alles 1. jõulupühal. Kooki on britid valmistanud juba 12. sajandist saadik, kui kuivatatud puuviljad Inglismaale jõudsid, kuid traditsioonilise pärmi asemel on kergitusainena nüüdisajal kasutusel küpsetuspulber või sooda.

Kuigi klassikalist puuviljadest pakatavat jõulukeeksi võib nautida juba küpsetamispäeval, siis mida varem see valmis teha, seda parem, sest siis jõuavad maitsed jõululaupäevaks parajalt laagerduda. Reeglina tehakse puuviljaküpsetis valmis juba nädal enne esimest adventi! Keeks säilib õhukindlalt kilesse mähituna üle kahe kuu ja selle aja jooksul tuleks seda vähemalt iga kahe nädala tagant immutada. Alkoholi asemel võib kasutada musta teed, samuti võib seda segada suhkrusiirupiga. Maitse intensiivistamiseks võib kuivatatud puuvilju ka üleöö alkoholis leotada enne nende koogis kasutamist.

Blogis on juba olemas üks suures koguses kuivatatud puuvilju ja marju sisaldav mandlijahuga gluteenivaba jõulukeeks ning üks lihtsam ja rohkem keeksi moodi, kui samuti ohtralt kuivatatud puuvilju sisaldav jõulukook. Esimene neist on samuti klassikalise inglispärase jõulukoogi moodi, kuid see siin on veel algupärasem, kuigi samuti gluteenivaba. Katteks võib kasutada ainult suhkrumassi (nt DR Oetker'i valikust), aga eriti ilusa ja ühtlase tulemuse saab, kui teha kahekihiline kate martsipanist ja suhkrumassist, mille tegemisõpetus on olemas siin.

Keeksi retsept ilmus aasta tagasi Laupäevaleht LP-s, küpsetatud sai juba mullu novembri lõpus, söödud jõulude ajal. Tervituseks homse teise advendi puhul aga üks mu lemmikuid eestikeelseid laule. Head küpsetamist ja imeilusat jõuluaega! :)



1 kg kuivatatud puuvilju ja marju (erinevaid rosinaid, kirsse, jõhvikaid, goji marju, tükeldatud aprikoose, ploome, viigimarju)
1 apelsini peenelt riivitud koor ja mahl
1 sidruni peenelt riivitud koor ja mahl
1,5 dl brändit, viskit, rummi või šerrit 
250 g võid
170 g heledat või tumedat muscovado't
4 suurt v 5 väikest muna
100 g riisijahu
70 g maisijahu
100 g jahvatatud mandleid
1 tl küpsetuspulbrit
paar pipraveski tiiru musta pipart
2 väikese kuhjaga tl jahvatatud kaneeli
1 tl peenestatud kardemoni
100 g mandlilaaste
1 tl vanilliekstrakti

Aseta kuivatatud puuviljad koos tsitrusekoorte ja -mahla, alkoholi, tükeldatud või ja suhkruga suurele pannile, lase keema tõusta, alanda kuumust ja lase u 5 minutit nö podiseda. Vala segu pannilt suurde kaussi ja lase vähemalt 30 minutit jahtuda. 

Klopi munad kergelt lahti. Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri, jahvatatud mandlite, maitseainete ja mandlilaastudega. Sega kõik koostisosad puuviljasegu sisse. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm seest kahekordse küpsetuspaberiga; mässi väljast kahekordse ajalehe sisse ning seo see nööriga kinni (eelmisel pildil on näha, kuidas see välja näeb).

Vala tainas vormi, silu pind ja küpseta ahjus 150 kraadi juures 2 h. Kui tundub, et keeksi pealispind kipub liialt tumenema/pruunistuma, kata see kas fooliumi või küpsetuspaberiga.


Võta kook ahjust, tee tikuga augud sisse ja laota peale 2 sl alkoholi (võib, aga ei pea olema sama, mida koogi sees kasutasid). Lase koogil vormis täielikult jahtuda. Eemalda küpsetuspaber, milles küpsetasid, ja mässi kook korralikult küpsetuspaberisse (võib muidugi ka sama paberit kasutada) või toidukilesse ning seejärel fooliumisse. Hoia kuivas ja jahedas kohas.

Kasta kooki enne selle kaunistamist iga kahe nädala tagant 1-2 sl alkoholiga. Viimasel nädalal ära kooki kasta, et selle pind oleks enne katte peale tegemist piisavalt kuiv. Koogi võib ka sügavkülmutada ja tarbida järgmiste jõulude ajal.

Kate valmista vahetult enne serveerimist. Selleks sobib nii lahti rullitud suhkrumass kui ka martsipan, samuti sulatatud šokolaadist või tuhksuhkrust glasuur. Samas võib peale sõeluda lihtsalt tuhksuhkrut, riivida peenelt tsitruseliste koori, hakkida kuivatatud puuvilju või suhkrustatud kirsse. 



Kommentaare ei ole: