reede, 9. detsember 2016

Vürtsikas marjamarmorkook jõuluajaks



Uskumatu, aga pühapäeval on juba kolmas advent, mis tähendab seda, et kohe on ju jõulud käes! :) See kook, mille retsept ilmus ka D-kokaraamatus, on hea lihtne küpsetada nii juba sel nädalavahetusel kui ka jõulude ajal - kindel on see, et kui tõesti juhtub, et juba samal õhtul tervet kooki ära ei sööda, siis on see järgmiseks päevaks veelgi maitsekam ja mõnusam!

Kui on aga vaja ideid, mida kas lisaks tavapärasele seapraest, ahjukartulist, verivorstist ja hapukapsast koosnevale jõululauale valmistada, siis hulk toredaid retsepte erinevate maade köögist on koondatud Borjomi lehele. Hõrkude roogade tegemisõpetusi jagavad rahvusköökide kokad, nt Vene jõululaud on kaetud Babulja resto uute peakokkade poolt. Paremal ääres all on piltidel väike nupuke, millele on kirjutatud "Rohkem" ja sellel klikates avaneb suurem pilt, millel osadel toitudel on pisikesed plussmärgid ja kui neil omakorda klikata, siis avaneb vastava roa retsept. 

Mina soovitaksin eriti muidugi Gruusia jõululauda, sest nendest retseptidest olen saanud peaaegu kõiki proovida :) Kuigi superhead olid kõik, siis minu lemmikud on hatšapuri ja Satsivi ehk Kreeka pähkli kastmes pehme kana, mida ise esimesel võimalusel järele proovida tahaksin. Ja kui ei jõua kodus neid valmistada, siis tuleb seada sammud Tallinna vanalinnas Rüütli tänaval asuvasse Gruusia restosse Tbilisi, kus peakokk ja omanik Mamukel Gorelashvili käe all valmivad eriti head versioonid nendest grusiinide klassikutest! :)


Pean tunnistama, et kui selle koogi pildistamise lõpetasin, olin just lõunat söönud ja kohe kodust välja tormamas, et minna rikkalikule söömingule, kuid mõtlesin siiski proovida, kuidas see kook nüüd üle pika aja jälle maitseb. Lõikasin endale pisikese ampsu ja enne kui aru sain, olin kaks viilu koogist juba ära söönud. Mis aga eriti tore, et see pehme ja kergelt kleepuv marmorkook püsib kilesse keeratuna värske ja mahlane mitu päeva, kuigi enamasti saab see üsna kiirelt otsa. Ingver, kaneel ja piparkoogi maitseaine teevad küpsetise vastupandamatult vürtsikaks, marjasegu lisab vajaliku hapu nüansi ja täiendab mahlasust, lisades siiruviirulise sisu.

Kuigi vabalt võib koogi juurde teha mõne kreemi kas toorjuustust, kohupiimast või vahukoorest, siis minu arvates selle järele vajadust ei ole, sest see on niigi niiske ja mahlasust juurde pole vaja. Kui soovid gluteenivaba kooki, kasuta nisujahu asemel 85 g riisijahu, 65 g (õlivaba) mandlijahu (selle võid asendada ka toortatrajahuga) ja 45 g maisijahu.

Soovin nädalavahetuseks toredat küpsetamist ja igaks juhuks üks jõululaul ikkagi ka, et kokkamine sujuvamalt edeneks ;-)


270-300 g pohli ja/või jõhvikaid (võivad olla külmutatud)
150 g suhkrut
120 g võid
120 g pruuni suhkrut
1,5 dl piima
1,5 dl suhkru(roo)- või muscovado-siirupit
185 g nisujahu 
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl piparkoogimaitseainet
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
0,5 tl soodat
2 suurt muna

Aseta pohlad ja jõhvikad koos suhkru ja 1 sl veega kastrulisse ja kuumuta segades keskmisel kuumusel u 10 minutit, kuni suhkur on lahustunud, kaste on siirupine ja mullitab kergelt ning umbes pooled marjadest on lõhki keenud. 

Teise kastrulisse aseta tükeldatud või, pruun suhkur, piim ja siirup ning kuumuta keskmisel kuumusel segades peaaegu keemiseni. Ära keema lase, sest siis võib segu tükiliseks muutuda. 

Sega sõelutud jahud maitseainete, küpsetuspulbri, soola ja soodaga, klopi hulka siirupisegu ja seejärel kergelt lahti klopitud munad. Tõsta tainas 26 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Tõsta marjasegu selle peale ning tõsta noaga kihiti segamini, et jääks marmorjas muster. Küpseta kooki ahjus 175 kraadi juures u 50 minutit kuni selle keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase koogil vormis taheneda u 15 minutit, seejärel eemalda vormist ja aseta restile jahtuma. Lase koogil enne söömist täielikult jahtuda ja hoia pärast jahtumist kilesse mässituna toatemperatuuril või külmkapis. Serveerimisel sõelu peale tuhksuhkrut või tee kõrvale kas toorjuustu- või vahukoorekreem, millele võib särtsu andmiseks koos suhkruga pisut alkoholi lisada.

Kommentaare ei ole: