neljapäev, 12. jaanuar 2017

Mesine juustukook krõbeda kaerahelbepõhjaga



See kreemjas krõbedal kaerahelbepõhjal küpsetis valmis ühe mu ammuse juustukoogi ainetel, kuid seekord magustasin seda siirupi asemel meega, põhja hulka lisasin jahu, et see paremini koos püsiks, ja peale tegin pehme šokolaadiglasuuri. Tulemuseks sai veelgi parem kook ;-)

Kuna mulle meeldib kiudainerikkaid kaerahelbeid ka kookide jm magustoitude sees kasutada, et neid tervislikumaks muuta, siis tegin põhja Tartu Milli kiirkaerahelvestest, mis on samuti täisterahelbed ehk sama tervislikud kui nö tavalised ehk jämedad kaerahelbed. Kiirhelbed on lihtsalt väiksemaks tehtud suured helbed, et need kiiremini küpseksid. Pudru tegemisel olevat aga tervislikkuse vahe täpselt samasugune nagu terve ja tükeldatud kartuli keetmisel :)

Täistera tähendab jahvatatud, purustatud või helvestatud teri, milles tera peamised koostisosad - endosperm (säilituskude seemnes areneva idu jaoks), idud ja kliid - esinevad samas suhtes nagu need esinevad terves teras. Kasulikuks teeb täistera just asjaolu, et viljateradest ei kasutata mitte ainult selle üsna toitainevaest sisu, vaid töötlemisel jäävad eraldamata kestad ja idud. Suur hulk vitamiine ja mineraalaineid on aga kogunenud just viljatera kesta ja kestaalustesse kihtidesse. 

Kuigi nö ametlikult võib siiani kirjutada pakendile peale sõna "täistera" ka juhul, kui täistera sisaldus tootes on vaid 5%, siis õnneks võtsid turuosalised sel sügisel kätte ja sõlmisid vabatahtliku kokkuleppe "Täistera hea tava", millest kirjutasin paar kuud tagasi ka Laupäevaleht LP-s.  Räägin kindlasti sellest ka mõnikord blogis pikemalt, aga mainin ära, et kokkuleppes osales Eesti Leivaliit, Eesti Pagarite Selts, Veterinaar- ja Toiduamet, Eesti Toiduainetööstuse Liit, Maaeluministeerium ja Tervise Arengu Instituut. Lisaks suurematele tootjatele nagu Leibur, Fazer, Eesti Pagar, Tartu Mill, on täistera hea tavaga liitunud ka Balti Veski, Balsnack, Hagar, Sangaste Linnas ning loodetavasti teevad seda ülejäänud ettevõttedki. Maaeluministeeriumi poolt allkirjastas lepingu kantsler Illar Lemetti, kes on arvamusel, et turuosaliste eneseregulatsioon tarbija huvides ilma riikliku sunnita on väga hea näide kaasamisest ning koostööst avaliku ja erasektori vahel. Niiet Tartu Milli puhul võib kindel olla, et sõna "täistera" ei ole pakendil mitte ainult ilu pärast ;-)



Põhi:
100 g võid
60 g (pruuni) suhkrut
1 muna
150 g kiirkaerahelbeid
50 g jahu

Tükelda või, sulata, lisa suhkur ja sega läbi. Seejärel lisa kergelt lahti klopitud muna, sega läbi ning lisa kaerahelbed ja jahu. Sega tainaks ja laota ühtlase kihina 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhjale. Põhi võiks olla eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta külmkappi tahenema. Soojenda ahi 200 kraadini ja küpseta põhja 12-15 minutit kuni see on muutunud kuivaks ja hakkab kergelt kuldseks muutuma. Seejärel alanda ahju kuumus 160 kraadini.

Täidis:
600 g toasooja toorjuustu
200 g hapukoort
170 g vedelat mett
3 toasooja muna
1,5 sl maisitärklist
1,5 sl vanillisuhkrut

Sega visplit kasutades toorjuust hapukoore ja meega ühtlaseks, sega ükshaaval hulka munad ning seejärel maisitärklis ja vanillisuhkur. Vala täidis eelküpsetatud põhjale, kata vorm fooliumiga ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 1 h. Eemalda foolium ja küpseta veel 15 minutit. 

Lase praokil uksega ahjus jahtuda, jahtunud kooki hoia üleöö külmkapis. Enne serveerimist puista peale värskeid marju ja granaatõunaseemneid, mündilehti ning nirista veel mett. Soovi korral võid teha peale šokolaadikatte.

Šokolaadikate:
1 dl vahukoort
1 sl võid
120 g tumedat šoklaadi
1 sl tuhksuhkrut

Aseta vahukoor ja või potti ning kuumuta peaaaegu keemiseni. Võta kastrul pliidilt ning sega hulka peeneks hakitud šokolaad ja tuhksuhkur. Laota šokolaadikate ühtlaselt koogile ja aseta kook külmkappi, et glasuur saaks taheneda. Enne serveerimist võid ülejäänud vahukoorest teha koogi peale kaunistused. Selleks vahusta 1 dl vahukoort 1 sl tuhksuhkru ja 1 tl vanillisuhkruga kõvaks vahuks. Tõsta pritskotti ja tee sellega koogile meelepärased kujundid.



Retsept on avaldatud Tartu Mill'i veebilehel ja Tartu Mill'i täisterahelveste retseptivihikus. 

Kommentaare ei ole: