kolmapäev, 29. märts 2017

Suitsulõhekreemiga rukkileivakesed ja muljed Brüsselist


Tervitan kõiki soojast, ligi 20 kraadise temperatuuriga Brüsselist, kus õitsevad nartsissid ja tulbid, kirsid aedades ja tänavate ääres ning nüüd juba kolmandat päeva lõpuks ka imelised magnooliad! Igapäevaselt ei väsi ikka imestamast, kui ilus ümberringi on, kuigi olen juba nädalakese saanud siin olla. Aga lisaks õiterohkusele ja varasele kevadele on Brüssel muidu ka hästi armas ja tore koht, kus ilus vanalinn ja palju muid ägedaid mitte-turistikaid piirkondi, palju häid söögikohti ja nunnusid (väli)kohvikuid, väikeseid ja suuremaid toidupoode, suur valik veini ja šampanjat, mõnusad väliterrassid, imehead värsked merekarbid jne jne. Igav siin juba ei hakka ;-) Ja peab mainima, et nälga ega janusse ka ei jää :D

Olen ise Brüsselis oma töö tõttu hästi palju käinud ja isegi korra suisa kuu aega siin elanud, niiet ma ei saa kunagi aru kriitikast selle linna suhtes, justkui oleks see ainult üks eurokvartal. Selline kohake Brüsselis tõesti on ja seal on ka tõesti koledad suured majad, aga Belgia pealinnas on uskumatult palju ägedaid piirkondi, ilusaid parke ja korralikke muuseume. Lisaks on siit tore teha väljasõite lähedal asuvatesse lahedatesse linnadesse (Gent, Antwerpen, Brügge - nendest kolmest on minu lemmik Gent), samuti väiksematesse kohtadesse nagu Dinant (tuntud eelkõige saksofoni looja sünnipaigana) ja Namur, minna Ardennidesse matkama ning sõita naaberriikidesse. Seekord veetsime ühe päeva Hollandis, aga Lõuna-Saksamaa üliarmsad linnakesed (nt minu lemmikud Aachen, Monchau jt) on ka vaid lühikese autosõidu kaugusel.

Oma eelmisest Brüsselis-käigust kirjutasin ka blogis, mis oli ühtlasi esimene tööväline siin viibimine. Lisaks õitemerre sattumisele läks mul aga seekord ajastusega ka muidu eriti hästi - kohe esimesel õhtul sain juba tänu siinsetele sõpradele osa Brüsseli restoraninädalast, mis võimaldab soodsate hindadega heades (sh Michelini tärnidega) restodes õhtusööki nautimas käia (nt einestasime Le Mucha's).


See on üks ülimalt lihtne, aga jube hea kreem, mis sobib lisaks röstleivale või -saiale ka täidetud munade sisse, omleti vm toidu lisandiks. Kuigi suhteliselt rasvane, liigitub see minu jaoks siiski pigem tervislike asjade hulka :)

Selle suupiste jaoks kasutasin nõrutatud hapukoort, et kreem ei oleks liiga vesine. Hapukoorest võib üleliigse vee eemaldada ka sellel marliga kaetud sõelal seista lastes, kuid siis kulub aega mitu tundi (vahel lastakse parima tulemuse saamiseks ka üleöö seista); majapidamispaberit kasutades aga saab hakkama vähem kui poole tunniga. Ei ole vaja karta, et hapukoor majapidamispaberile kinni jääb - need paberid on nii läbi vettinud, et kuiv hapukoor tuleb sealt ilusti ilma kadudeta lahti.

Majapidamispaberiga hapukoore "kuivatamine" tundub inimestele sageli võõras ja tekitab nt koolitustel, kus olen seda õpetanud, alati elevust, aga see on tõesti äärmiselt praktiline, mugav ja kiire viis saada selliste suupistete jaoks sobivalt paks hapukoor. Soovitan proovida ;-) All retseptis on ka juhised, kuidas hapukoore nõrutamine täpselt käib.



Vaja läheb:
200 g hapukoort
150 g toasooja murulaugu, ürtide, küüslaugu vm meelepärase maitsega toorjuustu
100-150 g kuumsuitsulõhet
hakitud murulauku, tilli, rohelist sibulat
pipart, vajadusel soola
röstitud rukkileiba või meelepärast näkileiba või rukkileivakesi

Kõigepealt aseta lamedale taldrikule kahekordselt majapidamispaber, laota sellele hapukoor ja kata samuti kahekordse majapidamispaberiga. Lase u pool tundi seista, eemalda pealmine paberikiht, tõsta hapukoor kaussi ja viska ära ka alumine läbi ligunenud paber.

Kausis sega visplit kasutades hapukoor toorjuustuga ühtlaseks kreemiks, lisa hakitud lõhe ja murulauk vm maitseroheline, maitseained ning sega läbi. Tõsta segu kas lusika abil või pritskotti kasutades rukkileivakestele. Haki peale veel maitserohelist ja puista soovi korral kalamarja. Serveeri kohe.

Kommentaare ei ole: